Με συνεχείς εξαγορές ανεξάρτητων σημείων πώλησης ή τοπικών δικτύων εντός και εκτός ορίων της πρωτεύουσας, αλλά και με νέες συνεργασίες μέσω του franchise, η ΑΒ Βασιλόπουλος επιμένει στρατηγικά στην επέκτασή της. Στο πλαίσιο αυτό, εκμεταλλεύεται την αστάθεια που προκαλεί η κρίση, ενώ δίνει έμφαση στην είσοδό της σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, ήδη από τα τέλη του Δεκεμβρίου ανακαινίσθηκαν και τέθηκαν σε λειτουργία δύο ακόμη καταστήματα της αλυσίδας Extra Πρώτα & Φθηνά που εντάχθηκαν στο δίκτυό της. Επίσης, στα τέλη Ιανουαρίου υπέγραψε την εξαγορά ενός ακόμη καταστήματος της Μπαλάσκας (πρόκειται για ένα κατάστημα που εδρεύει στο Φάληρο), ενώ στο δυναμικό του δικτύου της επρόκειτο να ενταχθούν παραμονές έκδοσης του τεύχους και δύο καταστήματα της αλυσίδας Αττική. Των κινήσεων αυτών προηγήθηκε η εξαγορά, το 2013, τεσσάρων καταστημάτων της Wellcome.

Παράγοντες της αλυσίδας σημειώνουν ότι η εταιρεία θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική και με τον ίδιο ρυθμό κατά το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, αποκαλύπτουν ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος εξετάζει ακόμη δυο-τρεις εξαγορές «μικρού βεληνεκούς», οι οποίες είναι πολύ πιθανό να κλείσουν θετικά. Η Delhaize έχει, εξάλλου, ανάψει το πράσινο φως στην ΑΒ Βασιλόπουλος να επιμείνει επενδυτικά στην εγχώρια αγορά. Ήδη αύξησε τα διαθέσιμα προς επένδυση κεφάλαια για την οργανική επέκταση του δίκτυου της, από τα 35 εκατ. ευρώ που ήταν το 2012 στα 65 εκατ. ευρώ φέτος.

Μάλιστα, όπως τονίστηκε στο σελφ σέρβις, εφόσον προκύψει θέμα εξαγοράς μεγαλύτερου δικτύου για την οποία θα απαιτηθούν περισσότερα κεφάλαια, ο όμιλος είναι διατεθειμένος να στηρίξει τη θυγατρική του στην Ελλάδα, ενισχύοντάς την περαιτέρω με ρευστότητα. Τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας δεν εξαντλούνται στο δίκτυο πωλήσεων. Ο προγραμματισμός της προβλέπει αναβαθμίσεις και στον τομέα των logistics. Πληροφορίες αναφέρουν ότι φέτος εξετάζεται ένα πλάνο επέκτασης των εγκαταστάσεων της εταιρείας στη Μάνδρα Αττικής. Πρόκειται για ένα επενδυτικό σχέδιο που εκτιμάται πως θα υλοποιηθεί στη διετία 2015-2016, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του δικτύου πωλήσεων, το οποίο προβλέπεται ότι μόνο για φέτος θα επεκταθεί περίπου με 35 νέες εμπορικές μονάδες. Από αυτές οι 20-25 θα είναι καταστήματα franchise και οι υπόλοιπες εταιρικά καταστήματα.

Μερίδιο 16,5% στον κλαδικό τζίρο
Τα νέα σημεία πώλησης, η σημαντικότατη αύξηση στη ζήτηση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας της εταιρείας και η επιθετική της πολιτική τιμών και προσφορών παράγουν θετικά αποτέλεσμα για την ΑΒ Βασιλόπουλος, εξέλιξη που αποδίδεται και στην αισθητή μείωση των ρυθμών πτώσης της αγοράς. Παράγοντες της εταιρείας εκτιμούν ότι η διατήρηση της ανοδικής πορείας που πέτυχε στη διάρκεια της κρίσης, της έδωσαν νέα μερίδια αγοράς, τα οποία στο σύνολο του ετήσιου κλαδικού τζίρου, δηλαδή περίπου στα 11 δισ. ευρώ, υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν πλέον στο 16,5%.Σημειώνεται ότι το 2013 ο τζίρος της ΑΒ Βασιλόπουλος κινήθηκε ανοδικά περίπου κατά 2,5%, ανεβάζοντας την αξία των εσόδων της στο επίπεδο των 1,730 -1,740 δισ. ευρώ, από 1,699 δισ. ευρώ το 2012. Όσο για το καθαρό αποτέλεσμα της αλυσίδας, αν και είναι νωρίς για να συναχθούν ασφαλή συμπεράσματα, αναμένεται, όπως και τις άλλες χρονιές, να είναι θετικό. Σε αυτό συμβάλλει τα μέγιστα η καλή διαχείριση του κόστους λειτουργίας της εταιρείας.