Με ενισχυμένο μερίδιο αγοράς, κερδοφόρο αποτέλεσμα και αυξημένα έσοδα άφησε η ΑΒ Βασιλόπουλος το 2011, χρονιά δοκιμασίας για τις περισσότερες εταιρείες του κλάδου. Το περυσινό 12μηνο, σύμφωνα με πληροφορίες, έκλεισε για τη θυγατρική του ομίλου Delhaize στην Ελλάδα με αυξημένο κύκλο εργασιών κατά 3% έναντι του 2010.

H αξία των εσόδων της αλυσίδας διαμορφώθηκε κοντά στα 1,62 δισ. ευρώ, ενώ τα στελέχη της ευελπιστούν ότι θα διατηρήσουν σε ανοδική τροχιά το δίκτυο και το 2012.

Η παραμονή της εταιρείας σε θετική κατεύθυνση βασίστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό στα νέα της σημεία πώλησης. Από στοιχεία της αλυσίδας προκύπτει ότι στο τέλος του 2011 το δυναμικό του δικτύου της αριθμούσε 251 καταστήματα, έναντι 233 το 2010. Τα 18 νέα σούπερ μάρκετ φαίνεται πως διατήρησαν πέρυσι σε θετικό ρυθμό την ανάπτυξη της αλυσίδας, χωρίς βέβαια αυτό να υποβαθμίζει τη σημασία της γενικότερης στρατηγικής που ακολούθησε η διοίκησή της σε θέματα τιμών, μάρκετινγκ και private label προϊόντων.

Κινούμενη πέρυσι ανοδικά η ΑΒ Βασιλόπουλος, οδηγήθηκε και σε αυξημένα μερίδια, σε μια αγορά η οποία ως σύνολο καταμέτρησε σημαντικές απώλειες τζίρου. Σύμφωνα με τα στελέχη της, το μερίδιο αγοράς του δικτύου ΑΒ ανήλθε πέρυσι σε επίπεδα υψηλότερα του 20%, έναντι 18,4% την προηγούμενη χρήση.

Ωστόσο, η ΑΒ Βασιλόπουλος παρουσιάστηκε το 2011 με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης έναντι των προηγουμένων ετών -εμφανώς επηρεασμένη από την κρίση στην εθνική οικονομία, αλλά και έναντι του συνολικού ρυθμού ανάπτυξης που καταγράφηκε στη γεωγραφική περιοχή του ομίλου Delhaize στην οποία ανήκει το δίκτυο ΑΒ (ΝΑ Ευρώπη και Ασία), όπου τα έσοδα αυξήθηκαν συνολικά κατά 32%. Πάντως, το υψηλό αυτό ποσοστό ανάπτυξης οφείλεται κυρίως στην εξαγορά από την Delhaize του δικτύου Delta Maxi στα Βαλκάνια.

Στην αναφορά που κάνει ο όμιλος για την ΑΒ Βασιλόπουλος και ειδικότερα για το τελευταίο τρίμηνο του 2011, τονίζεται ότι «σε επίπεδο τελευταίου τριμήνου, τα αποτελέσματα της ΑΒ ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, στα μέτρα λιτότητας, στην αύξηση της φορολογίας και στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών».

Ενδιαφέρον έχει ο επενδυτικός σχεδιασμός της ΑΒ Βασιλόπουλος για το 2012. Επίσημα στοιχεία για το θέμα αυτό δεν δίνονται στην παρούσα φάση από τη διοίκησης της αλυσίδας, ωστόσο τονίζεται ότι η πολιτική επέκτασης του δικτύου θα συνεχιστεί και φέτος, με νέα εταιρικά και franchise καταστήματα.

Ο όμιλος Delhaize
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η διοίκηση του βελγικού ομίλου δεν εκφράσθηκε με ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του 2011, δεδομένου ότι ο συνολικός του τζίρος έκλεισε με περιορισμένη άνοδο. Αυτό συνέβη διότι σε ΗΠΑ και Βέλγιο καταγράφηκαν χαμηλές επιδόσεις, οι οποίες, εξάλλου, οδήγησαν στο κλείσιμο συνολικά 146 καταστημάτων, όπως και στην περικοπή 5.000 θέσεων εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο σχεδιασμός για το 2012, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, κ. Pierre-Olivier Beckers, προβλέπει το κλείσιμο ακόμη 146 καταστημάτων και την αναμόρφωση άλλων 64 στις εν λόγω περιοχές, εξέλιξη η οποία εκτιμάται ότι θα μειώσει τα έσοδα της τρέχουσας χρήσης κατά 2,4% ή 500 εκατ. ευρώ, ενώ θα επιβαρύνει τα κέρδη περίπου κατά 205 εκατ. ευρώ, αρχής γενομένης από το α’ τρίμηνο της νέας χρονιάς.