Σημαντική επέκταση του δικτύου της με νέα καταστήματα επιχειρεί φέτος η ΑΒ Βασιλόπουλος, υλοποιώντας ήδη το σχέδιο λειτουργίας συνολικά 25 σημείων πώλησης. Σε αυτήν τη γενναία επέκταση της αλυσίδας σε μεγάλο βαθμό συνέβαλλαν οι τελευταίες ανακατατάξεις στον κλάδο, δηλαδή η αποχώρηση της Aldi από την εγχώρια αγορά και η αίτηση υπαγωγής της Ατλάντικ στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΑΒ Βασιλόπουλος, από τα 25 νέα καταστήματα, τα 5 θα είναι franchise και τα υπόλοιπα 20 εταιρικά. Από τα εταιρικά, τα 9 θα εδρεύουν σε θέσεις όπου στο παρελθόν λειτουργούσαν μονάδες της Ατλάντικ (ήδη λειτουργούν τα 6), τα 3 προέρχονται από εξαγορές μονάδων της Aldi και τα υπόλοιπα 8 θα εγκατασταθούν σε θέσεις οι οποίες, ήδη έχουν επιλεγεί από την εταιρεία. Σημειώνεται ότι με βάση τον προγραμματισμό της, το τελευταίο από τα 25 νέα καταστήματα θα έχει λειτουργήσει το αργότερο ως τον Οκτώβριο.

Ως προς τα βασικά οικονομικά μεγέθη της αλυσίδας, στο τρίμηνο καταγράφηκε αύξηση του κύκλου εργασιών της περίπου κατά 2%, έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Μπορεί η επίδοση αυτή να μην θυμίζει τις «παλιές καλές ημέρες», όταν η εταιρεία ανακοίνωνε ρυθμούς ανάπτυξης 6% ή παλαιότερα 13%, αλλά καταγράφεται σε περίοδο δυσμενούς συγκυρίας, που πολλές επιχειρήσεις του κλάδου κινούνται με ρυθμό -5,6%. Ειδικότερα μάλιστα στην Αττική, η αγορά εμφανίζεται φέτος να χάνει το 13% του τζίρου της!

Συνεπώς η ΑΒ Βασιλόπουλος κερδίζει μερίδια από τον ανταγωνισμό της, από τις μεγάλες αλυσίδες του κλάδου, αλλά και από πολλά μικρά σημεία πώλησης.
Υπενθυμίζεται ότι το 2010, ο κύκλος εργασιών της έκλεισε αυξημένος κατά 6,3%, καθώς διαμορφώθηκε στα 1,56 δισ. ευρώ έναντι 1,47 δισ. ευρώ το 2009. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν στα 431 εκατ. ευρώ από 408 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009, σημειώνοντας άνοδο 5,5%.

Εξάλλου, η εταιρεία επαναπροσδιορίζει φέτος το concept των καταστημάτων Red. Στις προθέσεις της είναι να θέσει σε λειτουργία προς το φθινόπωρο το πρώτο πιλοτικό κατάστημα στην Αθήνα, ενώ, παράλληλα, θα προσαρμόσει στις προδιαγραφές του τα δύο αντίστοιχα, που δραστηριοποιούνται στην κεντρική Ελλάδα –αρχικά είχαν λειτουργήσει ως Lion Food Stores. Οι επιδόσεις του αθηναϊκού καταστήματος θα αποτελέσουν τον γνώμονα για τις αναγκαίες προσαρμογές στο νέο πρότυπο καταστήματος του ομίλου.

Νέος chief operating officer
Ο κ. Γιάννης Κυρίτσης ανέλαβε από τις αρχές Μαΐου τη νέα θέση του chief operating officer (COO) στον όμιλο ΑΒ Βασιλόπουλος. Ο κ. Κυρίτσης, που αναφέρεται απευθείας στον κ. Κώστα Μαχαίρα, εκτελεστικό αντιπρόεδρο του ομίλου Delhaize και διευθύνοντα σύμβουλο των δραστηριοτήτων του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μεγάλωσε στη Νότιο Αφρική, όπου διέμεινε μέχρι το 1993. Σπούδασε οικονομικά και ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην επιχείρηση σούπερ μάρκετ της οικογένειάς του στη Ν. Αφρική.

Κατόπιν, ανέλαβε θέση εσωτερικού ελεγκτή στην εταιρεία KPMG για πέντε χρόνια και τη θέση του οικονομικού διευθυντή επί διετία σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών. Από το 1993 εργάζεται σε υψηλόβαθμες θέσεις του ομίλου Delhaize. Έως το 1999 κατείχε τη θέση του διευθυντή Εσωτερικού Ελέγχου της ΑΒ Βασιλόπουλος και από το 2000-2003, τη θέση του οικονομικού διευθυντή της Delhaize Pacific σε Ταϊλάνδη, Σιγκαπούρη και Ινδονησία.

Το 2004 ανέλαβε οικονομικός διευθυντής της Mega Image στη Ρουμανία και από το 2005 έως τον Αύγουστο του 2008, γενικός διευθυντής της. Κατόπιν, έως τον Απρίλιο φέτος, διετέλεσε πρόεδρος της Super Indo στην Ινδονησία. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.