Αν και η φετινή χρονιά φαίνεται ότι δεν ξεκίνησε τόσο καλά, όσο θα επιθυμούσε η διοίκηση της ΑΒ Βασιλόπουλος, ο στόχος της αλυσίδας για σημαντική αύξηση των εσόδων της φαίνεται ότι παραμένει επιτεύξιμος. Το πρώτο δίμηνο η εμπορική κίνηση ήταν συγκρατημένη, καθότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας, οι έντονες καιρικές συνθήκες και το αυξημένο κόστος της οικιακής θέρμανσης πιθανότατα επηρέασαν αρνητικά τις δαπάνες για τα προϊόντα καθημερινής ανάγκης.

Ωστόσο, η ΑΒ Βασιλόπουλος φέρεται να παραμένει εντός πλάνου, προσβλέποντας σε ανάπτυξη παρά τον έντονο ανταγωνισμό, που αποτελεί την καθημερινότητα στην οργανωμένη λιανική. Στο σχετικό στόχο της εταιρείας θα συμβάλλουν μια σειρά από πρωτοβουλίες, τις οποίες σχεδιάζει να υλοποιήσει στη διάρκεια της χρονιάς, αρχίζοντας από την κατηγορία του έτοιμου φαγητού. Ήδη κατά τις παραμονές έκδοσης του τεύχους η αλυσίδα ήταν έτοιμη να λανσάρει νέες σειρές ζεστών-έτοιμων προς κατανάλωση «πιάτων», αλλά και τυποποιημένων κρύων, που απαιτούν ένα απλό-γρήγορο ζέσταμα πριν την κατανάλωσή τους. Με τους νέους κωδικούς η αλυσίδα θα αναπτύξει μια κατηγορία προϊόντων, στην οποία θεωρεί ότι στέφεται με μεγαλύτερη ένταση μια σημαντική μερίδα του καταναλωτικού κοινού, λόγω της έντασης των ρυθμών της ζωής, κυρίως στα αστικά κέντρα. Πρόκειται για μια ενέργεια, η οποία θα έχει πολλά υποσχόμενη συνέχεια, δεδομένου του ενδιαφέροντος της ΑΒ Βασιλόπουλος να επεκτείνει τη δράση της και στην εστίαση, με ειδικά διαμορφωμένες σάλες σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα του δικτύου του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σκέψεις της διοίκησής της για μια ανάλογη επένδυση υπάρχουν, αλλά ως ιδέα δεν έχει, ακόμα τουλάχιστον, ωριμάσει, ώστε το σχετικό project να τεθεί σε εφαρμογή. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι περισσότερες πωλήσεις θα έλθουν και από τα νέα καταστήματα που σχεδιάζονται να λειτουργήσουν στην τρέχουσα χρήση, εταιρικά και franchise. Η ΑΒ Βασιλόπουλος βασίζει τις προβλέψεις της για ανάπτυξη και στο δίκτυο των convenience stores, που επεκτείνεται με γρήγορους ρυθμούς. Ήδη στην Αθήνα έχει οργανωθεί ένα πρώτο μικρό δίκτυο τέτοιων καταστημάτων, ενώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διοίκηση της εταιρείας το συγκεκριμένο δίκτυο αποτελεί μια δυναμική μορφή ανάπτυξης

Έντονες οι πιέσεις το 2018
Σε ό,τι αφορά την πορεία της ΑΒ Βασιλόπουλος το 2018, στην οικονομική έκθεση της μητρικής της Ahold-Delhaize επισημαίνεται ότι «στην Ελλάδα, λόγω της αναδιάρθρωσης του δικτύου του ανταγωνισμού, η πορεία των εσόδων παρέμεινε υπό πίεση, σταδιακά όμως στο τελευταίο τρίμηνο καταγράφηκε βελτίωση σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρίμηνα, με ελαφρά θετική αύξηση του όγκου πωλήσεων». Ωστόσο, η βελτίωση αυτή φαίνεται ότι δεν στάθηκε ικανή να γυρίζει θετικά το σύνολο του δωδεκάμηνου για την εταιρεία. Συνολικά τα έσοδα της ζώνης Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ομίλου (όπου συμμετέχει η Ελλάδα) κατέγραψαν αύξηση 3,9%, στα 6,01 δισ. ευρώ, η οποία αποτελεί απόρροια συγκρίσιμης ανάπτυξης κατά 0,9% και των 130 συνολικά νέων καταστημάτων του ομίλου στις αγορές, που περιλαμβάνει η εν λόγω ζώνη (Ελλάδα, Τσεχία, Ρουμανία, Σερβία) και που συμμετείχαν κατά 2,2% στην ενίσχυση των πωλήσεων. Ωστόσο, τα λειτουργικά έσοδα της ζώνης κατέγραψαν μείωση κατά 14 εκατ. ευρώ, υποχωρώντας στα 222 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό αποδίδεται από τον όμιλο κατά ένα μέρος «στις χαμηλές επιδόσεις που κατέγραψαν τα καταστήματα στην Ελλάδα».