Νέες δραστηριότητες που ξεφεύγουν από το πεδίο των αγαθών καθημερινής ανάγκης, καθώς και ένταση των επενδύσεων στο δίκτυο πωλήσεων, με στόχο την αύξηση των ετήσιων εσόδων του έως το 2019 περίπου κατά 1 δισ. ευρώ, δηλαδή κοντά στα 3 δισ. ευρώ προγραμματίζει η ΑΒ Βασιλόπουλος. Η εταιρεία το 2015 εμφάνισε άνοδο πωλήσεων 9%, ενώ φέτος προσβλέπει σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Πρόκειται για σχεδιασμό, στο πλαίσιο του οποίου κατά πληροφορίες του σελφ σέρβις δεν ελήφθη υπόψιν η εξέλιξη τυχόν επιθετικών σεναρίων – με άλλα λόγια, οι εξαγορές εταιρειών του ανταγωνισμού–, σεναρίων, όμως, που κατά δήλωση του κ. Frans Muller προέδρου και CEO της Delhaize Group, της μητρικής της ΑΒ Βασιλόπουλος, παραμένουν στην ατζέντα της τελευταίας, αφού, όπως είπε στο πρόσφατο συνέδριο του σελφ σέρβις, στις προθέσεις της αλυσίδας είναι να πρωταγωνιστήσει στις κινήσεις που θα γίνουν στο προσεχές διάστημα για τη συγκέντρωση της οργανωμένης λιανικής…

Βάσει του πλάνου που έχει καταρτίσει η εταιρεία για τα επόμενα τρία χρόνια, το δίκτυό της να φθάσει δυνητικά σε αριθμό τα 500 καταστήματα, εφόσον συνεχίσει να εγκαινιάζει κάθε χρόνο περί τα 25- 30 νέα καταστήματα (μικρά και μεγάλα, εταιρικά και franchise) και επιμείνει στις επιλεκτικές εξαγορές τοπικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις στρατηγικές επιλογές της ΑΒ Βασιλόπουλος είναι να ξανοιχτεί δυναμικότερα πέραν των προϊόντων καθημερινής ανάγκης στην αγορά του digital, στην οποία η διοίκηση της αλυσίδας εντοπίζει μεγάλες προοπτικές περαιτέρω διείσδυσης. Πρόκειται για έναν μακροπρόθεσμο στόχο, ο οποίος μπορεί να υποστηριχθεί τόσο κεφαλαιακά όσο και σε επίπεδο τεχνογνωσίας, δεδομένου ότι ο μητρικός όμιλος υποστηρίζει δύο ανάλογα δίκτυα σε άλλες εθνικές αγορές, το ένα σε συνεργασία με τρίτη εταιρεία και το δεύτερο δρώντας ανεξάρτητα.

Επί του παρόντος αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Εικάζεται, όμως, ότι μόλις ολοκληρωθεί η συγχώνευση των Delhaize και Ahold, θα ανοίξει για την Ελλάδα η συζήτηση σχετικά με τις προοπτικές που υπάρχουν για δυναμικότερη επέκταση της ΑΒ Βασιλόπουλος στον χώρο της νέας τεχνολογίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα αποφασισθεί αν το όλο εγχείρημα θα υλοποιηθεί υπό νέο brand ή όχι, όπως και το κατά πόσο η εν λόγω δραστηριότητα της εταιρείας θα φιλοξενηθεί στα καταστήματά της ή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ξεχωριστό δίκτυο λιανικής. Σε κάθε περίπτωση, ο χώρος του digital είναι πολλά υποσχόμενος για όσους δραστηριοποιούνται στη λιανική, δεδομένου ότι πέραν των άλλων πεδίων επενδύουν στις νεότερες γενιές, που κυριολεκτικά ζουν τη digital κουλτούρα.

Στα 2,2 δισ. ευρώ το 2016
Σημειώνεται ότι, ανεξάρτητα από τα σχέδια της εταιρείας για νέες δραστηριότητες, οι ρυθμοί ανάπτυξής της συνεχίζονται με έντονο ρυθμό, αφού το 2015 εμφάνισε άνοδο πωλήσεων 9%, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες φέτος προσβλέπει σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, με το ποσοστό μεταβολής να κλείνει σε χαμηλό διψήφιο και το τζίρο της να πλησιάζει τα 2,2 δισ. ευρώ. Για τη χρήση του 2016 το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας προβλέπει επενδύσεις και στην οργανωμένη χονδρική, καθώς έχει προγραμματίσει τη λειτουργία δύο νέων ΕΝΑ Cash & Carry καταστημάτων. Η εταιρεία φέτος εκτιμάται ότι θα δώσει έμφαση στη διασφάλιση των κεκτημένων της, μετά την είσοδο και της Σκλαβενίτης στην οργανωμένη χονδρική. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα επιμείνει στη διεκδίκηση και νέων μεριδίων αγοράς.