Στο επίπεδο των 2,14-2,15 δισ. ευρώ θα διαμορφωθεί ο κύκλος εργασιών της ΑΒ Βασιλόπουλος το 2017, καταγράφοντας οριακή μείωση έναντι των 2,19 δισ. ευρώ το 2016. Η ελαφρά μείωση του τζίρου της αλυσίδας αποδίδεται στις πιέσεις που ασκεί στον ανταγωνισμό η «νέα» Σκλαβενίτης. Σημειώνεται ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος είχε απορροφήσει πολύ μεγάλο μέρος των πωλήσεων της Μαρινόπουλος, όσο το δίκτυό της τελούσε ουσιαστικά εν αργία...

H μικρή κάμψη τζίρου της ΑΒ Βασιλόπουλος οφείλεται, επίσης, στο γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός νέων καταστημάτων της λειτούργησαν κατά το τελευταίο δίμηνο του έτους, με αποτέλεσμα να μην συνεισφέρουν ουσιαστικά στην αύξηση του τζίρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του έτους η αλυσίδα εγκαινίασε πέντε νέα εταιρικά καταστήματα λιανικής, επτά franchise μεγάλου μεγέθους, καθώς και δύο μικρά, ενώ το Νοέμβριο λειτούργησε ένα κατάστημα cash & carry και δύο σούπερ μάρκετ. Το Δεκέμβριο έχει προγραμματιστεί η εγκαινίαση τεσσάρων σημείων λιανικής και ενός ακόμη cash & carry.

Επενδυτικά ο πήχης της εταιρείας παρέμεινε φέτος χαμηλά, διότι το πλάνο σχετικά με την οργάνωση νέου κέντρου logistics μετατοπίστηκε για το 2018. Έτσι, κεφάλαια αξίας περίπου 35-40 εκατ. ευρώ θα «χρεωθούν» στα προγράμματα του νέου έτους, οπότε οι επενδύσεις του 2017 υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθούν στο επίπεδο των 65 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η αλυσίδα δεν έχει ακόμη επιλέξει το χώρο εγκατάστασης των νέων αποθηκών της. Μια από τις εναλλακτικές λύσεις που της προσφέρονται είναι στη Μάντρα Αττικής, όμως, δεν αποκλείεται να επιλεγεί αλλού ακίνητο, όχι μακριά από την περιοχή της Μάντρας, πάντως. Εφόσον το 2018 όλα κυλήσουν εντός του προβλεπόμενου χρόνου, η νέα κεντρική αποθήκη της ΑΒ Βασιλόπουλος εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει περί τα τέλη του 2019.

Για το 2018 η αλυσίδα έχει προγραμματίσει επενδύσεις συνολικής αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 35-40 εκατ. ευρώ θα διατεθούν, όπως είπαμε, για το νέο της logistics center και τα υπόλοιπα για την επέκταση του δικτύου της με νέα καταστήματα, καθώς και για ανακαινίσεις παλαιών εμπορικών μονάδων.

Έμφαση στα μικρά σημεία πώλησης
Η επόμενη χρονιά εκτιμάται ότι θα έχει την εξής ιδιαιτερότητα: Η ΑΒ Βασιλόπουλος σχεδιάζει να οργανώσει περί τα είκοσι πολύ μικρά σημεία πώλησης, κατά βάση με καθεστώς franchise και στην πλειονότητά τους, αν όχι όλα, στην Αθήνα. Το σελφ σέρβις σε προηγούμενο τεύχος του περιέγραψε τις προθέσεις της αλυσίδας να επενδύσει στη διείσδυσή της σε γειτονιές μεγάλου πληθυσμιακού δυναμικού και ειδικότερα σε περιοχές όπου δεν είναι εύκολο να εγκαταστήσει τα κλασικού τύπου «αλφαβητικά» σούπερ μάρκετ, έκτασης 400τμ-1.200τμ.

Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας για το 2018 προβλέπει, επίσης, την εγκαινίαση 15 νέων εταιρικών καταστημάτων διαφόρων τύπων, όπως και πέντε σούπερ μάρκετ υπό καθεστώς δικαιόχρησης.

Όσο για τον στόχο πωλήσεων τη νέα χρονιά, πηγές της αλυσίδας σχολιάζουν ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις. Ωστόσο, στον όμιλο υπάρχει αισιοδοξία για την πορεία των μεγεθών του, λένε, καθότι είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση. Σημειώνουν δε ότι για τη διατήρηση των μεριδίων της η αλυσίδα θα συνεχίζει να κινείται επιθετικά σε επίπεδο τιμών, προσφορών και προωθητικών ενεργειών.