«Χαιρετίζουμε την απόφαση της Ευρώπης να προστατεύσει τους καταναλωτές και τους Ευρωπαίους μελισσοκόμους. Η αναγραφή στην ετικέτα των χωρών παραγωγής του μελιού αντί “εντός κι εκτός ΕΕ” σε συνδυασμό με την ιχνηλασιμότητα θα βοηθήσει σημαντικά στον σκοπό αυτό» δήλωσε αποκλειστικά στο FOODReporter ο Γεώργιος Πίττας, διευθύνων σύμβουλος της Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία – Αλέξανδρος Πίττας, σχετικά με την πρόσφατη προσωρινή απόφαση των κρατών – µελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη σύνθεση, την ονομασία, την ετικέτα και την παρουσίαση ορισμένων τροφίμων «πρωινού», όπως το μέλι.
Αναφορικά, οι αναθεωρηµένες οδηγίες θα επιφέρουν την υποχρεωτική επισήµανση προέλευσης για το µέλι, καθώς οι χώρες προέλευσης στα µείγµατα µελιού πρέπει να εµφανίζονται στην ετικέτα µε φθίνουσα σειρά των ποσοστών προέλευσης. «Η προσωρινή πολιτική συμφωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφορά στη διαφάνεια της διακίνησης του μελιού στην Ευρώπη με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση του καταναλωτή, αλλά και την προστασία του προϊόντος από την παραπλάνηση και τη νοθεία» σχολίασε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι στην χώρα μας ήδη πριν από την ευρωπαϊκή συμφωνία εφαρμόζεται η αναγραφή των χωρών παραγωγής του μελιού στην ετικέτα, καθώς και η καταγραφή των μελισσοκόμων σε ηλεκτρονικό μητρώο.
«Ως Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού και ως εταιρεία πιστεύουμε ότι η εφαρμογή της στην πράξη μαζί με την κινητοποίηση των Ελληνικών Αρχών για τον έλεγχο της ιχνηλασιμότητας θα περιορίσει τις ελληνοποιήσεις στη χώρα μας, όπου κάποια συσκευασμένα ελληνικά μέλια πωλούνται στα σούπερ μάρκετ φθηνότερα από τις τιμές που πωλούν οι μελισσοκόμοι στους συσκευαστές» ανέφερε ο κ. Πίττας.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter