Η Ατλάντικ, έχει πλέον περιέλθει στη δίνη του άρθρου 99 του πτωχευτικού Κώδικα. Οι επί χρόνια λανθασμένες στρατηγικές επιλογές της διοίκησής της, με κυριότερες, ίσως, το ότι, αν και αλυσίδα λιανικής, βάσισε την πολιτική ανάπτυξης της εταιρείας στον τομέα χονδρικής, και το ότι από νωρίς άφησε να δημιουργηθεί κακό κλίμα σχέσεων με μερίδα βασικών μετόχων της, την οδήγησαν σε οικονομικό αδιέξοδο.

Μάλιστα, η οικογένεια Λαουτάρη και βασική μέτοχος της εισηγμένης, με την οποία η διοίκηση της Ατλάντικ διατηρεί χρόνια «κόντρα», αντέδρασε στο γεγονός ότι η προσφυγή στο άρθρο 99 έγινε χωρίς πρώτα να ενημερωθούν οι μέτοχοι της εταιρείας.

Τα στοιχεία της εισηγμένης για το α’ εξάμηνο του 2010 αποκαλύπτουν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη. Οι ζημιές της εκτινάχθηκαν στα 72,2 εκατ. ευρώ από 1,9 εκατ. ευρώ το 2009 και ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών μειώθηκε δραματικά, κατά 30,3%, στα 193,2 εκατ. ευρώ έναντι 277,2 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2009. Πρόκειται για μια μείωση που αποδίδεται στη συρρίκνωση των τομέων τόσο λιανικής όσο και χονδρικής. Οι πωλήσεις λιανικής του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 119,9 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 25,5% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2009, ενώ οι πωλήσεις χονδρικής μειώθηκαν σε ποσοστό 37% και ανήλθαν σε 73,3 εκατ. ευρώ.

Στελέχη της αγοράς, στα οποία απευθύνθηκε το «σελφ σέρβις», επεσήμαναν ότι αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα την Ατλάντικ είναι η κάθετη πτώση του τζίρου της, γεγονός που συνεπάγεται τον ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό της ρευστότητάς της και απώλειες μεριδίων, κι όχι τόσο η αύξηση των ζημιών της, που, όπως υπογραμμίζεται, φαίνεται να αποτελεί επιλογή της διοίκησης της Ατλάντικ, που απέβλεπε στο να κλείσει κάποια «τρύπα» στον ισολογισμό.

Οι προμηθευτές ανταποκρίνονται σε μετρητά
Η εταιρεία καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες με ημερομηνία 16 Ιουλίου 2010, ανέρχονταν στο ποσό των 20,6 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, αφορούν σε χρέη έναντι του δημοσίου, ασφαλιστικών ταμείων, αλλά κυρίως των προμηθευτών της Ατλάντικ. Πολλοί δε από τους τελευταίους, όπως συζητείται, αρνούνται να τιμολογούν τα προϊόντα τους στην εταιρεία, αν δεν εξοφλούνται τοις μετρητοίς, έτσι ώστε οι αποθήκες και τα ράφια της Ατλάντικ να παρουσιάζουν πολλές και σημαντικές ελλείψεις, με άμεση συνέπεια τις απώλειες τζίρου, σε μια φάση εξαιρετικά κρίσιμη για την επιβίωση της εταιρείας.

Προκειμένου, πάντως, η εισηγμένη να περιορίσει τις υποχρεώσεις της, και παρά το γεγονός ότι έχει υποβάλλει αίτημα υπαγωγής της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, προβαίνει σε πωλήσεις περιουσιακών της στοιχείων. Πρόκειται για επιλογή η οποία προκάλεσε αντιδράσεις (πχ της Φλωρίδης ΑΕΒΕΚ, προμηθεύτριας της Ατλάντικ), που όμως δεν ανέτρεψαν το σχεδιασμό της εισηγμένης, καθώς τα διοικητικά στελέχη της υποστηρίζουν ότι οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, όπως της Βήτα Πι και καταστημάτων της, είναι απόλυτα σύννομες. Σημειώνουμε ότι η Ατλάντικ ήδη έχει πουλήσει το κατάστημά της στο Γύθειο στην τοπική εταιρεία σούπερ μάρκετ Αφοί Καραγιάννη ΑΕ, και δύο ακόμα καταστήματά της στη Θεσσαλονίκη, στην εταιρεία Frost-It.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση της εισηγμένης με τις τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες του «σελφ σέρβις», αυτή δεν διατηρεί ανοίγματα, και αυτό διότι τα περισσότερα από τα δάνεια έχουν τη μορφή του sale and lease back, οπότε προβλέπονται εξασφαλίσεις για τους πιστωτές.

Ενδιαφέρον από Α-Β-Carrefour
Για την Ατλάντικ δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της η Α-Β Βασιλόπουλος, στελέχη της οποίας δηλώνουν ότι για την έμπρακτη εκδήλωση αυτού του ενδιαφέροντος προϋπόθεση είναι να μπει ένα τέλος στη χρόνια διαμάχη των μετόχων της εισηγμένης. Προς την Ατλάντικ «κοιτάει» και η Carrefour-Μαρινόπουλος, χωρίς ωστόσο επισήμως να επιβεβαιώνεται η οποιαδήποτε πρόθεση ή πρωτοβουλία.