Δήλωση παύσης πληρωμών, η οποία θα εκδικαστεί στις 8 Ιουνίου ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, κατέθεσε η Ατλάντικ. Τα καταστήματα που πούλησε η εισηγμένη σε άλλες αλυσίδες ή σε προμηθευτές της προς εξόφληση μέρους των χρεών της από τον Ιούλιο πέρυσι, έφτασαν τα 103. Επίσης, σε 27 καταστήματά της διέκοψε τη λειτουργία, οπότε το δίκτυό της αριθμεί σήμερα 31 καταστήματα με 844 υπαλλήλους, από τα 161 με προσωπικό 3.987 υπαλλήλων στα τέλη του 2009.

Στο πλαίσιο της προαναφερόμενης κινητικότητας, η εταιρεία μείωσε τις οφειλές της κατά 78 εκ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, στην οποία αναφέρεται ότι οι πληρωτέες επιταγές της από 151 εκ. ευρώ στα τέλη του 2009 μειώθηκαν στα 95,2 εκ. ευρώ στα τέλη Απριλίου φέτος και, αντίστοιχα, τα ανοιχτά υπόλοιπα των προμηθευτών της από 44 εκ. έφτασαν τα 21,8 εκατ. ευρώ. Συνεπώς οι υποχρεώσεις συνολικά προς τους προμηθευτές της από 195 εκ. μειώθηκαν στα 117 εκ. ευρώ. Άγνωστες είναι οι λοιπές υποχρεώσεις της εταιρείας (αποπληρωμή προσωπικού, χρέη σε ασφαλιστικούς φορείς, δημόσιους οργανισμούς κλπ).

Την πρωτιά στις εξαγορές εκ μέρους των λιανεμπόρων έχουν η Market In και η Μασούτης, που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους συνολικά 32 Ατλάντικ (16 καθεμιά). Ακολουθεί η Σκλαβενίτης με 11 καταστήματα. Έπονται η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός με 9 καταστήματα, η Φραγκίδης-Χαλκοματίδης με 8, οι ΑΒ Βασιλόπουλος, Προμηθευτική Τροφίμων και Αλιμέντα Τοπ από 5 καταστήματα η καθεμία, ενώ 2 καταστήματα πήραν οι Αφοί Παναγιωτόπουλοι και από 1 οι Τρόφιμα Ηλίας Δούκας, AGK, Αφοί Καραγιάννη και Παναγιώτα Ρουμελιώτη.

Στα χέρια των προμηθευτών της εισηγμένης πέρασαν: 5 καταστήματα στη ΒΕΛΠΑΖ (Νέα Χαλκηδόνα, Καρέας, Κερατσίνι, Λήμνος, Ναύπλιο, Λαγονήσι) 2 στη Φλωρίδης (Πατήσια, Κορυδαλλός) και από 1 στις ΜΕΒΓΑΛ (Αθήνα), ΑΒΙΓΑΛ (Πάτρα), Τσάνταλης (Θεσσαλονίκη), Ζούμης (Πάρος), Λαμπρινή Ψαρρή (Καλάβρυτα). Όπως υπολογίζουμε, η Ατλάντικ εγκατέλειψε συνολικά 33 θέσεις καταστημάτων στην Αθήνα και ακόμα 10 στην υπόλοιπη Αττική.

Σε ό,τι αφορά τη συνδιαλλαγή που προβλέπει ο Πτωχευτικός Κώδικας, στις 4 Μαΐου εκδικάσθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η υπόθεση της εισηγμένης. Όπως η ίδια έχει ανακοινώσει, για την έκδοση της απόφασης θα απαιτηθούν περί τους δύο μήνες. Στο μεταξύ, λόγω επίσχεσης εργασίας του προσωπικού της, η εταιρεία δεν έχει προχωρήσει στη δημοσίευση της οικονομικής έκθεσης για τη χρήση του 2010, οπότε μέτοχοι, πιστωτές και αγορά δεν γνωρίζουν τη θέση της στις 31 Δεκεμβρίου.

Όσο αφορά στην αίτηση συνδιαλλαγής, σύμφωνα με πληροφορίες ο διαχειριστής που όρισε το δικαστήριο, κ. Αθανάσιος Λιάγκος, γνωμοδότησε αρνητικά στο Πρωτοδικείο, καθώς οι προμηθευτές της Ατλάντικ δεν έκαναν δεκτή την πρότασή της για συνδιαλλαγή.

 Πίνακας: Πωλήσεις καταστημάτων Ατλάντικ σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ

 Εταιρείες  Αριθμός  Περιοχές
 ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός  9  Πέραμα (2), Χαλκίδα (2) , Ερέτρια, Ξυλόκαστρο, Βέλο, Βασιλικό, Δήλεσι
 Σκλαβενίτης  11  Αμπελόκηποι (2), Αγ. Βαρβάρα, Κορωπί, Βάρκιζα, Ζωγράφου, Νέα Σμύρνη, Κυψέλη, Νέα Ιωνία, Πετρούπολη
 Τρόφιμα Ηλίας Δούκας  1  Αγιος Δημήτριος
 Αλιμέντα Τοπ  5  Αθήνα, Αμπελόκηποι, Βύρωνας, Νίκαια, Νέα Σμύρνη
 Market In  16  Χαλκίδα, Νέα Ιωνία (2), Κυψέλη, Σελιανίτικα, Θησείο, Μεσολόγγι, Ταύρος, Χαλάνδρι, Ηλιούπολη, Αγία Παρασκευή, Χολαργός, Λούτσα, Αθήνα, Αίγιο, Κορωπί
 Προμηθευτική Τροφίμων  5  Πατήσια (2), Νέο Ηράκλειο, Χαραυγή, Νέα Ιωνία
 Μασούτης  16  Ιωάννινα (3), Αρτα, Λάρισα, Πρέβεζα (2), Βόλος (2), Νάουσα, Θεσσαλονίκη (2), Μυτιλήνη (3), Λήμνος
 ΑΒ Βασιλόπουλος  5  Καλαμάτα, Νέα Φιλαδέλφεια, Κορυδαλλός, Καισαριανή, Αθήνα
 Αφοι Παναγιωτόπουλοι  2  Πύλος, Μεγαλόπολη
 Βιδάλης  5  Σύρος, Πάρος, Νάξος, Μήλος, Σαντορίνη
 AGK  1  Βαθύ Αυλίδας
 Αφοί Καραγιάννη  1  Γύθειο
 Παναγιώτα Ρουμελιώτη  1  Κρέστενα
 Φραγκίδης-Χαλκοματίδης  8  Θεσσαλονίκη (μέσω της Άριστα)