Δυναμική απάντηση δίνει η ΑΤΛΑΝΤΙΚ στην όξυνση του ανταγωνισμού, μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών, στοχεύοντας στην ισχυροποίηση της θέσης της και στη συνέχιση της πορείας της μεταξύ των πρώτων του ελληνικού λιανεμπορίου τροφίμων.

Δυναμική απάντηση δίνει η ΑΤΛΑΝΤΙΚ στην όξυνση του ανταγωνισμού, μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών, στοχεύοντας στην ισχυροποίηση της θέσης της και στη συνέχιση της πορείας της μεταξύ των πρώτων του ελληνικού λιανεμπορίου τροφίμων. Για τους στόχους της εταιρείας και για τις προοπτικές ανάπτυξης του ελληνικού λιανεμπορίου τροφίμων μίλησε στο περιοδικό μας ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΤΛΑΝΤΙΚ κ. Μανώλης Αποστόλου.

"σελφ σέρβις": Η ΑΤΛΑΝΤΙΚ είναι από τις νεότερες επιχειρήσεις στο ελληνικό λιανεμπόριο τροφίμων. Ποια είναι τα στοιχεία στη στρατηγική της εταιρείας σας που δείχνουν πως η επιχείρηση χαρακτηρίζεται από ένα πνεύμα ανανέωσης, εκσυγχρονισμού, πως ακολουθεί τις τάσεις της σύγχρονης εποχής και αφήνει πίσω “κακές συνήθειες” και νοοτροπίες του παρελθόντος;

Μανώλης Αποστόλου: Το πιο σημαντικό στοιχείο που χαρακτήριζε πάντα τη δική μας οικογένεια ήταν πως έβλεπε μακριά. Θελήσαμε να αναπτύξουμε γρήγορα το μέγεθος της εταιρείας μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις. Εκείνο που μας προσέφερε επίσης σημαντικά οφέλη ήταν πως υπήρξαμε πάντα πολύ τυπικοί με τους συνεργάτες μας, τους προμηθευτές μας και λειτουργούσαμε στη βάση της αμοιβαίας κερδοφορίας. Πιστεύω πως αυτοί οι δύο παράγοντες ήταν καθοριστικοί για την ανάπτυξή μας.

Σήμερα προχωρούμε στην αναδιοργάνωση της εταιρείας, με στόχο τις σωστές διαδικασίες λειτουργίας και την κεντρικοποιημένη διοίκηση, ώστε να βελτιώσουμε τον έλεγχο και την αποτελεσματικότητα της δουλειάς μας. Έχουμε ήδη προχωρήσει πολύ στο θέμα του reengineering της εταιρείας και κατά πάσα πιθανότητα θα συνεργαστούμε με συγκεκριμένη εταιρεία ιδιαίτερα έμπειρη σε αυτόν τον τομέα.

Με τη συγχώνευση βέβαια της εταιρείας μας με τη ΓΑΛΗΝΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ θα πρέπει να επανεξετάσουμε όλο το progect.

Από την άλλη πλευρά και η είσοδός μας στο Χρηματιστήριο μας οδήγησε σε συγκεκριμένες οργανωτικές αλλαγές (δημιουργείται ξεχωριστό τμήμα εσωτερικού ελέγχου, ο οικονομικός διευθυντής παραμένει, θα υπάρχει ξεχωριστή γενική διεύθυνση που θα αφορά στις υπηρεσίες) ενώ, κατά πάσα πιθανότητα, για τις υπηρεσίες θα λειτουργήσουμε με ξεχωριστή εταιρεία.

"σελφ σέρβις":Η συνεργασία σας με τη ΓΑΛΗΝΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ είναι μόνο η αρχή και άλλων εξαγορών και συγχωνεύσεων; Έχετε ήδη ανακοινώσει ως στόχο μια βορειοελλαδική αλυσίδα και οι πληροφορίες μας μιλούν για την ΑΡΙΣΤΑ.

Μανώλης Αποστόλου: H συνεργασία μας με τη ΓΑΛΗΝΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ είναι αλήθεια πως αιφνιδίασε τους πάντες. Τη θεωρώ πολύ σημαντική και πιστεύω πως θα έχει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Μη λησμονείτε πως η οικογένεια του ΓΑΛΗΝΟΥ ΛΑΟΥΤΑΡΗ συμμετέχει στο management της εταιρείας με ποσοστό 50%-50%. Υπάρχει πολύ καλό πνεύμα συνεργασίας, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην περίοδο αυτή που πρέπει να γίνουν ορισμένες αλλαγές.

Ως επιχείρηση θα κινηθούμε και στο μέλλον στο ίδιο μοτίβο. Είτε με εξαγορές είτε με συγχωνεύσεις. Στην πρόσφατη γενική μας συνέλευση αποφασίσαμε τον επαναπροσδιορισμό χρήσης των κεφαλαίων που αντλήθηκαν από τη δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή της εταιρείας στο ΧΑΑ, αφού ήδη ο στόχος αύξησης του τζίρου καλύφθηκε με τη συγχώνευσή της με τη ΓΑΛΗΝΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ. Τα κεφάλαια λοιπόν αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά –σύντομα- ομοειδούς επιχείρησης, τη συγχώνευση με μία ακόμη και για την αποπληρωμή βραχυπρόθεσμων οφειλών. Υπάρχουν πράγματι συζητήσεις με την ΑΡΙΣΤΑ, αλλά δεν υπάρχει ακόμη τίποτα ανακοινώσιμο.

"σελφ σέρβις": Πώς διαγράφεται το μέλλον του ΠΑΛΜΟΥ;

Μανώλης Αποστόλου: Στον ΠΑΛΜΟ συμμετέχουμε εμείς με 70%, περίπου, ενώ η ΜΠΑΛΗΣ εντάχθηκε στον ΕΛΟΜΑΣ. Πρέπει να πούμε ότι όλες οι συμφωνίες που έχουν γίνει από τον ΠΑΛΜΟ και όλες οι συμφωνίες της ΓΑΛΗΝΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ θα τηρηθούν στο ακέραιο.

"σελφ σέρβις": Οι εξαγορές δεν δημιουργούν περισσότερα προβλήματα προς αντιμετώπιση από ότι η εξάπλωση μιας επιχείρησης με δικά της καταστήματα;

Μανώλης Αποστόλου: Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις δεν είναι τίποτε άλλο από την αγορά μεριδίου αγοράς. Εξαγοράζουμε μερίδιο -που σημαίνει μεγαλύτερα έσοδα- για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Όταν ο τζίρος δεν προέρχεται από καταστήματα που αντλούν την πελατεία τους από την ίδια περιοχή, οπότε υπάρχει κανιβαλισμός μεταξύ των καταστημάτων, τότε έχουμε καθαρό τζίρο. Και στην περίπτωση της ΓΑΛΗΝΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ εμείς αγοράσαμε “καθαρό” τζίρο, άρα και μερίδιο αγοράς.

"σελφ σέρβις": Πριν την ανακοίνωση της συγχώνευσης δι΄απορροφήσεως της ΓΑΛΗΝΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ από την ΑΤΛΑΝΤΙΚ είχε ανακοινωθεί η σύναψη συμφωνίας της δεύτερης με την INTERMARCHE. Πώς θα αξιοποιηθεί τώρα αυτή η συμφωνία;

Μανώλης Αποστόλου: Πράγματι με την Intermarche υπάρχει ένα μνημόνιο συνεργασίας, κυρίως σε επίπεδο τεχνογνωσίας franchising και ανταλλαγής νέων προϊόντων που ανήκουν σε όλες τις κατηγορίες. Είναι μια εξαιρετικά σημαντική συνεργασία για την εταιρεία μας, την οποία προτιθέμεθα να αναπτύξουμε εντός του έτους. Αρκεί να σας πω πως η Intermarche έχει private label προϊόντα σε ποσοστό 35%.

Μέσω της Intermarche θα έχουμε επίσης τη δυνατότητα να συμμετέχουμε στον πανευρωπαϊκό όμιλο αγορών στον οποίο συμμετέχει και η ίδια και να κλείνουμε κεντρικές συμφωνίες με τις μεγαλύτερες προμηθεύτριες εταιρείες.

Σχέδια εκτός Ελλάδας

"σελφ σέρβις": Σχεδιάζετε την επέκταση της ΑΤΛΑΝΤΙΚ και εκτός ελληνικών συνόρων;

Μανώλης Αποστόλου: Ναι, είναι κάτι που μας απασχολεί σοβαρά και θα έχουμε εξελίξεις εντός του 2001. Οι εξελίξεις αυτές θα αφορούν σε όμορες χώρες. Τώρα αν είναι Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία, ή Τουρκία, θα δείξει!

Επενδύσεις εκσυγχρονισμού

"σελφ σέρβις": Εχετε ανακοινώσει την πρόθεση της εταιρείας να προχωρήσει σε αυτόματη αναπλήρωση αποθεμάτων (Continous Replenishment Program) με προμηθευτές που διαθέτουν την ανάλογη υποδομή, αλλά και σε ανάπτυξη συστημάτων scanning σε όλα σας τα καταστήματα, καθώς και τη σύνδεσή τους on line με τα κεντρικά της εταιρείας. Πώς προχωρούν αυτά τα σχέδια και γενικότερα οι επενδύσεις σε συστήματα εκσυγχρονισμού της λειτουργίας της εταιρείας σας;

Μανώλης Αποστόλου: Η εφαρμογή συστήματος scanning έχει ήδη ολοκληρωθεί σε όλα μας τα καταστήματα από το Νοέμβριο του 2000, με αρκετά μεγάλο κόστος για την επιχείρηση -και μάλιστα σε μια εποχή που δεν είχαμε ακόμη έσοδα από την είσοδό μας στο ΧΑΑ.

Σε ό,τι αφορά στις αποθήκες μας, βρισκόμαστε σήμερα σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Ο logistic manager δουλεύει πάρα πολύ και στον τομέα οργάνωσης της αποθήκης, αλλά και στην on line παραγγελία, δηλαδή από τα καταστήματά μας προς τα κεντρικά. Συνεργαζόμαστε σε επίπεδο CRP ήδη με πέντε προμηθευτές και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Η ΑΤΛΑΝΤΙΚ πραγματοποιεί ηλεκτρονική παραγγελία μέσω του EDI με αρκετούς προμηθευτές (20-27 προμηθευτές). Είμαστε η πιο ενεργή εταιρεία στο χώρο και αυτό μας έχει προσφέρει οικονομίες και στο λογιστήριο, αλλά μας έχει λύσει και προβλήματα.

"σελφ σέρβις": Πρόσφατα ανακοινώθηκε η δημιουργία του πρώτου e-marketplace από την Business Exchanges. Μια πρωτοβουλία στην οποία έχετε ενεργή συμμετοχή. Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις;

Μανώλης Αποστόλου: Η συμμετοχή μας στην Business Exchanges έχει ιδιαίτερη σημασία για μας. Συμμετέχουμε στο τμήμα των κάθετων αγορών, στην αγορά του λιανεμπορίου τροφίμων. Η ΑΤΛΑΝΤΙΚ έχει ποσοστό 20% της εταιρείας. Ήδη πραγματοποιούνται συνομιλίες και με άλλους συναδέλφους για ένταξή τους σε αυτό το σχήμα -τους οποίους δεν μπορώ να αναφέρω πριν ολοκληρωθούν οι συμφωνίες. Στην περίπτωση που οι συζητήσεις καταλήξουν επιτυχώς, το δικό μας ποσοστό προφανώς θα μειωθεί.

Με τη συμμετοχή σε αυτό το μεγάλο “ηλεκτρονικό παζάρι” μας δίνεται η δυνατότητα να συγκρίνουμε τις τιμές ίδιων προϊόντων ακόμη και σε διαφορετικές χώρες και να επιλέξουμε την αγορά από την οποία μας συμφέρει να το προμηθευτούμε.

Ευρώ και κόστος προσαρμογής

"σελφ σέρβις": Τι πρόγραμμα εφαρμόζετε για να προλάβετε εκπλήξεις που θα προκύψουν από τη χρήση του ευρώ την 1/1/2001 και από άποψη κόστους, αλλά και εκπαίδευσης του προσωπικού, σχέσεων με καταναλωτές κλπ.;

Μανώλης Αποστόλου: Τα προβλήματα που θα προκύψουν θα είναι σημαντικότατα για όλες τις επιχειρήσεις. Αρκεί να σας πω πως δεν ξέρουμε ακόμη πόσα ψιλά θα χρειαστούμε και που θα τα βάλουμε!

Υπάρχει επίσης ένα τραγικό λάθος. Οι τράπεζες θα μας παραδώσουν χρήματα την 1η Δεκεμβρίου. Εμείς πρέπει από την 1η Δεκεμβρίου έως την 1η Ιανουαρίου του 2002 να αρχίσουμε να εκπαιδεύουμε το προσωπικό μας (ταμίες και διευθυντές) στη διαχείριση των χρημάτων, σε μια περίοδο δηλαδή που είναι η καλύτερη για τα καταστήματα.

Όλη αυτή η διαδικασία, η αλλαγή, θα στοιχίσει πάρα πολύ. Μόνο η εκπαίδευση και το κόστος χρήματος που πρέπει να έχουμε αποθηκευμένο για να έχουμε στο ταμείο μας θα επιβαρύνουν σημαντικά τις επιχειρήσεις.

Shop in shop και με άλλες επιχειρήσεις εντός του 2001

"σελφ σέρβις": Πέραν των συνεργασιών που έχετε ήδη με εταιρείες και εκφράζονται με shop in shop στα καταστήματά σας, υπάρχει σκέψη για επέκταση της δραστηριότητάς σας και σε καταστήματα άλλου τύπου, ίσως και με άλλο αντικείμενο;

Μανώλης Αποστόλου: Δεν έχουμε επεξεργαστεί προς το παρόν κάποια τέτοια προοπτική. Λείπουν από τα καταστήματά μας εμπορεύματα non food, που διαθέτουν οι ανταγωνιστές μας και τα εκμεταλλεύονται πολύ σωστά. Εκτιμώ ότι η ΑΤΛΑΝΤΙΚ έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης στα non food, όχι όμως με άλλου τύπου καταστήματα. Στον τομέα των shop in shop υπάρχει η συνεργασία μας με τη SANYO για τη λειτουργία των Club Electric. Ηδη λειτουργεί το δεύτερο Club Electric στο κατάστημά μας επί της Λαμπράκη στον Πειραιά και ετοιμάζουμε τη λειτουργία Club Electric και σε άλλα δύο καταστήματά μας μέσα στο 2001. Η συνεργασία αυτή μας άνοιξε νέους ορίζοντες, σε ένα χώρο που δεν γνωρίζαμε πριν. Το πρώτο κατάστημα που δημιουργήσαμε στο ΒIG ΑΤΛΑΝΤΙΚ της Λεωφ. Βουλιαγμένης είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και από την πλευρά του customer service. Ο πελάτης βρίσκει πλέον στα καταστήματά μας και ηλεκτρικά είδη που δεν έβρισκε παλιά και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Επίσης, πολύ καλή συνεργασία έχουμε με τη Eurobank. Υπάρχουν ATM της τράπεζας σε δέκα καταστήματά μας και λειτουργούμε στο BIG ΑΤΛΑΝΤΙΚ στα κεντρικά μας γραφεία την πρώτη τραπεζική θυρίδα. Σύντομα θα λειτουργήσει μια ακόμη στο ΑΤΛΑΝΤΙΚ της Πατησίων 268, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για τα επαρχιακά μας καταστήματα. Από τις θυρίδες αυτές παρέχονται όλες οι τραπεζικές υπηρεσίες στους πελάτες μας στις ώρες λειτουργίας του καταστήματος.

Ήδη διαπραγματευόμαστε 2-3 συνεργασίες shop in shop πολύ ενδιαφέρουσες.

"σελφ σέρβις": Eίχατε προαναγγείλει shop in shop και στον τομέα της καρτοκινητής τηλεφωνίας.

Μανώλης Αποστόλου: Η μελέτη που κάναμε με τη SANYO COM δεν προχώρησε. Διαπιστώσαμε πως δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τα εξειδικευμένα καταστήματα. Και επειδή η συγκεκριμένη αγορά έχει κορεστεί, δεν έχουμε λόγο να βάλουμε στα καταστήματά μας και αυτά τα προϊόντα.

Το προσωπικό είναι η εικόνα της επιχείρησης

"σελφ σέρβις": Ποια είναι τα κίνητρα που δίνετε στους υπαλλήλους σας για να παραμείνουν και να είναι παραγωγικοί στην επιχείρησή σας;

Μανώλης Αποστόλου: Το μεγαλύτερο κίνητρο που προσφέρουμε στους εργαζόμενους είναι πως τους παρέχουμε προϋποθέσεις καριέρας. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή, από τους 11 περιφερειακούς διευθυντές οι 8 ή 9 προέρχονται από τις διάφορες αποθήκες της εταιρείας. Αυτό το γεγονός δίνει ένα πολύ σοβαρό πλεονέκτημα και στην ίδια την εταιρεία.

Επίσης, ο υπάλληλός μας γνωρίζει την εταιρεία, την έχει αγαπήσει, εμείς τον γνωρίζουμε και έχουμε προσωπική σχέση μαζί του. Όσο κι αν όλα αυτά φαίνονται παράξενα, λόγω του μεγέθους της εταιρείας, εμείς προσπαθούμε να τα διατηρήσουμε.

Τα ελληνικά σούπερ μάρκετ

"σελφ σέρβις": Πού πιστεύετε πως υστερούν τα ελληνικά σούπερ μάρκετ έναντι των ξένων ανταγωνιστών τους και ποια είναι αντίστοιχα τα θετικά τους στοιχεία που μπορούν να εκμεταλλευτούν για να φέρουν κοντά τους τούς καταναλωτές;

Μανώλης Αποστόλου: Όλα είναι θέμα αλλαγής νοοτροπίας. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι, από τον μεγαλύτερο έως τον μικρότερο λιανέμπορο, πως δεν είναι δυνατόν σε ένα περιβάλλον παγκοσμιοποιημένης οικονομίας να λειτουργούμε με παρωχημένες μεθόδους και τρόπους προσέλκυσης καταναλωτών. Αν αυτό γίνει κατανοητό από τις ελληνικές επιχειρήσεις, τότε δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα, αφού έχουν και το πλεονέκτημα της καλύτερης γνώσης της ελληνικής αγοράς. Υπάρχουν πολλές –μικρές αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου-επιχειρήσεις, που μπορούν να λειτουργήσουν στην περιοχή τους με πολύ καλές προϋποθέσεις.

Έχουμε πολλές επιχειρήσεις σε επαρχιακές πόλεις που έχουν μεγάλη πιστότητα εκ μέρους των καταναλωτών τους. Αυτό από μόνο του δίνει και την απάντηση στο ερώτημά σας.

Μεγάλη σημασία έχει η προσωπική επαφή, αλλά και το χτίσιμο της εικόνας της επιχείρησης, μέσω μιας διαχρονικής σειράς ενεργειών που έχουν ως στόχο τον καταναλωτή και την κατάκτηση της εμπιστοσύνης του.

"σελφ σέρβις": Πόσο όμως μπορούν οι μικρές κυρίως επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στην προσφορά πολύ χαμηλών τιμών εκ μέρους του ανταγωνισμού;

Μανώλης Αποστόλου: Oι έρευνες αποδεικνύουν πως δεν είναι οι τιμές που προσελκύουν τον καταναλωτή σε ένα σούπερ μάρκετ. Βασικό κριτήριο επιλογής καταστήματος είναι η τοποθεσία του, ακολουθούν οι τιμές και η ποικιλία και τρίτο η εξυπηρέτηση. Άρα οι τιμές δεν είναι πανάκεια. Πιστεύω πως κάποιος που μπορεί να προσφέρει λογικές τιμές και καλό επίπεδο εξυπηρέτησης έχει σαφώς πλεονέκτημα από κάποιον που προσφέρει χαμηλές τιμές χωρίς σέρβις.

"σελφ σέρβις": Τα καταστήματα που εγκαινιάζετε ανήκουν στο μεσαίο μέγεθος. Πιστεύετε πως είναι το ιδανικό για τις αγορές του μέσου Έλληνα καταναλωτή;

Μανώλης Αποστόλου: Tα μεγάλα καταστήματα στην Ελλάδα δεν μπορούν να είναι περισσότερα από όσα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και τοποθετημένα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η εμπειρία δείχνει πως τα μεγάλα καταστήματα που έγιναν έξω από τις πόλεις δεν δουλεύουν επί σειρά ετών και δεν θα δουλέψουν ούτε στο μέλλον. Δεν ξεκινά κάποιος να κάνει ένα ολόκληρο ταξίδι, να χάσει 45 λεπτά μέσα στην κίνηση, όταν ξέρει πολύ καλά ότι στο μαγαζί που είναι κοντά στο σπίτι του θα βρει ό,τι και στο μεγάλο μαγαζί, σε ελαφρώς ακριβότερες τιμές. Και αυτή τη διαφορά τιμών είναι διατεθειμένος να πληρώσει.

"σελφ σέρβις": Τι σχεδιάζετε για τα PL προϊόντα σας;

Μανώλης Αποστόλου: Tο 10% του τζίρου μας πραγματοποιείται από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που φέρνουμε από όλο τον κόσμο και από την Ελλάδα εξασφαλίζοντας σοβαρά ποσοστά κέρδους. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στα προϊόντα μας και αυτό εκφράζεται και μέσα από το σλόγκαν μας, “αν δεν σας ικανοποιεί η ποιότητα του προϊόντος επιστρέψτε το σε μας και το αντικαθιστούμε με επώνυμο της αρεσκείας σας”. Διακινούμε σήμερα 750 κωδικούς “ομπρέλας”: τα ιταλικά ζυμαρικά λέγονται granolo, τα ελληνικά ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ, τα καλλυντικά Scerzo, τα απορρυπαντικά Clean κ.λπ. Έχουν δε μεγάλη αναγνωρισιμότητα σαν μάρκες.

Έχουμε ένα χημικό με τον οποίο συνεργαζόμαστε ανάλογα με το προϊόν και βάζουμε ποιοτικές προδιαγραφές τις οποίες είναι υποχρεωμένοι να τηρούν οι προμηθευτές.

Ο ρόλος του ΣΕΣΜΕ

"σελφ σέρβις": Πιστεύετε πως η μέχρι σήμερα πορεία του ΣΕΣΜΕ ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής;

Μανώλης Αποστόλου: Αν δεν το πίστευα δεν θα κατείχα τη θέση του αντιπροέδρου. Ο ΣΕΣΜΕ έχει αναβαθμιστεί τόσο όσο προς την παρουσία του στους φορείς, όσο και ως προς την προώθηση συγκεκριμένων προτάσεων. Για παράδειγμα, η υιοθέτηση πρόσφατα εκ μέρους του υπουργείου της πρότασής του για τήρηση της φορολογικής αποθήκης σε cd rom προσέφερε σημαντική οικονομία στις επιχειρήσεις. Όχι μόνο λοιπόν προσφέρει πραγματικά ο Σύνδεσμος στα μέλη του και στην εθνική οικονομία, αλλά νομίζω πως δεν έχει εκτιμηθεί απόλυτα η συμβολή του.

Το μέλλον…

"σελφ σέρβις": Ας κάνουμε μια προβολή στο μέλλον. Πώς βλέπετε την επιχείρησή σας σε 10 χρόνια;

Μανώλης Αποστόλου: Θέλω να έχω το 10% σε μια εταιρεία που θα κάνει τζίρο 300 δισ.!

"σελφ σέρβις": Και το λιανεμπόριο στην Ελλάδα;

Μανώλης Αποστόλου: Αν το ελληνικό λιανεμπόριο συνεχίσει να μη βλέπει τις εξελίξεις θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα. Αν παραμερίσει αυτό που έχουμε ως χαρακτηριστικό όλοι οι Έλληνες, το να θέλουμε να είμαστε όλοι αρχηγοί, τότε δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.