Μετά τη συμφωνία απορρόφησης της ΓΑΛΗΝΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ και ΔΙΑΝΕΛ από την ΑΤΛΑΝΤΙΚ, ανοίγει ουσιαστικά η πόρτα και για την ένταξη στο σχήμα των ΑΡΙΣΤΑ και ΜΠΑΛΗΣ.

Μετά τη συμφωνία απορρόφησης της ΓΑΛΗΝΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ και ΔΙΑΝΕΛ από την ΑΤΛΑΝΤΙΚ, ανοίγει ουσιαστικά η πόρτα και για την ένταξη στο σχήμα των ΑΡΙΣΤΑ και ΜΠΑΛΗΣ

Η συμφωνία των δύο πλευρών ουσιαστικά χαράσσει πορεία ανάλογη για την Άριστα και τη Μπαλής, τις δύο εταιρείες που από κοινού με τον όμιλο Λαουτάρη σχεδίαζαν τη συγχώνευσή τους υπό την Παλμός ΑΕ.

Ο κ. Γαληνός Λαουτάρης μιλώντας στο “σ.σ.” για την απόφαση της εταιρείας του να συγχωνευθεί με την Ατλάντικ -που πλέον αυξάνει τον ετήσιο τζίρο της στα 122 δισ. δραχμές- είπε πως μπορεί η απόφαση αυτή να “παγώνει” τα σχέδια των Άριστα και Μπαλής, δίνει όμως τη δυνατότητα στις δύο επιχειρήσεις να επιδιώξουν τη μελλοντική τους ένταξη στο σχήμα της Ατλάντικ. Ο κος Λαουτάρης, αναφερόμενος στην απόφαση της δικής του επιχείρησης να ενταχθεί στο νέο σχήμα με την ΑΤΛΑΝΤΙΚ τόνισε χαρακτηριστικά: “H… ατμομηχανή που λέγεται Παλμός αποδείχθηκε ιδιαίτερα αργή στο να παρακολουθήσει τις εξελίξεις της αγοράς. Αυτό που κάναμε δεν ήταν τίποτε περισσότερο από το να αλλάξουμε “ατμομηχανή” για να αναπτυχθούμε ταχύτερα”. Η συμφωνία λοιπόν που υπέγραψαν οι δύο πλευρές και η οποία σύντομα θα περάσει για έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τις αρχές της Κεφαλαιαγοράς, προβλέπει την ανταλλαγή μετοχών μεταξύ της Ατλάντικ και των εταιρειών του ομίλου Γαληνός Λαουτάρης. Η συγχώνευση αναμένεται να ολοκληρωθεί τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά, στα μέσα περίπου του έτους, ενώ επιμέρους σημεία της συμφωνίας προβλέπουν ότι:

  • Το management του νέου εταιρικού σχήματος θα έχουν από κοινού οι δύο πλευρές.
  • Η Ατλάντικ θα αναλάβει την ευθύνη του λιανεμπορικού δικτύου πωλήσεων.
  • Τις χονδρικές πωλήσεις, τις συμφωνίες catering και όποιες άλλες συμβάσεις είχε υπογράψει η Παλμός – στην Κύπρο, τη Γαλλία κ.ά. – θα τις αναλάβει η πλευρά της Γαληνός Λαουτάρης.

Στο μεταξύ, με την πραγματοποίηση της συγχώνευσης η Ατλάντικ ενισχύει σημαντικά τη θέση της στην εγχώρια αγορά καθότι:

  • Θα αυξήσει τα καταστήματά της από 120 σε 163, επιτυγχάνοντας παράλληλα την καλύτερη διασπορά τους, καθώς τα καταστήματα του ομίλου Λαουτάρη βρίσκονται σε περιοχές όπου η Ατλάντικ δεν διαθέτει ισχυρή παρουσία.
  • Θα πραγματοποιεί πωλήσεις άνω των 122 δισ. δραχμών, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και την αύξηση των περιθωρίων μικτού και καθαρού κέρδους.
  • Θα αξιοποιήσει τη σημαντική ακίνητη περιουσία που διαθέτει σήμερα ο όμιλος Λαουτάρη.
  • Θα λάβει γνώση για τις συνθήκες που επικρατούν στις τοπικές αγορές από στελέχη του ομίλου Λαουτάρη, από παράγοντες δηλαδή του κλάδου που διαθέτουν πολύχρονη εμπειρία στον τομέα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαληνός Λαουτάρης ΑΕ διαθέτει σήμερα 36 σούπερ μάρκετ που πραγματοποιούν κύκλο εργασιών 32,5 δισ. δρχ., ενώ ελέγχει πλειοψηφικό πακέτο 68,87% στην εταιρεία Παλμός ΑΕ. Η εν λόγω εταιρεία έχει την έδρα της στην Αθήνα, διαθέτει 6 καταστήματα στην κεντρική Ελλάδα και παρουσιάζει κύκλο εργασιών 7,5 δισ. δρχ. Από την πλευρά της η ΔΙΑΝΕΛ, με έδρα τη Χαλκίδα, είναι εταιρεία χονδρικής πώλησης βασικών καταναλωτικών αγαθών με ένα κατάστημα και κύκλο εργασιών 2,3 δισ. δρχ.