Ο εκσυγχρονισμός της αποθήκης, με στόχο την ολοκλήρωση των logistics μιας εταιρείας λιανεμπορίου, φαίνεται ότι συμπίπτει πλέον με τη δημιουργία ενός ασύρματου δικτύου, το οποίο επιτρέπει σε ανθρώπους και μηχανές να λειτουργούν περισσότερο γρήγορα και αποτελεσματικά.
Ο εκσυγχρονισμός της αποθήκης, με στόχο την ολοκλήρωση των logistics μιας εταιρείας λιανεμπορίου, φαίνεται ότι συμπίπτει πλέον με τη δημιουργία ενός ασύρματου δικτύου, το οποίο επιτρέπει σε ανθρώπους και μηχανές να λειτουργούν περισσότερο γρήγορα και αποτελεσματικά.
Η αλυσίδα εκπτωτικών καταστημάτων DIA προχώρησε πρόσφατα στην εφαρμογή αυτής της λύσης και παρά το γεγονός ότι ακόμα η εκπαίδευση δεν έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί, τα αποτελέσματα έχουν ξεπεράσει ήδη τις αρχικές προσδοκίες.
H DIA, με δύο αποθήκες 12.000 και 18.000 τετραγωνικών μέτρων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα, προχώρησε πρόσφατα σε συνεργασία με την εταιρεία DATAMEDIA στην ολοκλήρωση της εγκατάστασης ενός ασύρματου δικτύου, με στόχο την πλήρη αυτοματοποίηση των διαδικασιών της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Η DIA, η οποία λειτουργεί διεθνώς ως η αλυσίδα discount του ομίλου CARREFOUR, δραστηριοποιείται στην Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Τουρκία και Αργεντινή και διαθέτει ήδη 2.900 καταστήματα. Στη χώρα μας η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1995 με 17 καταστήματα και πωλήσεις 1 δισεκατομμυρίου δραχμών, ενώ σήμερα τα καταστήματα έχουν φτάσει τα 170 και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να έχουν φτάσει τα 195 και στο τέλος του 2001 τα 236.
Η ραγδαία ανάπτυξη της αλυσίδας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα περισσότερα καταστήματα δεν διαθέτουν μεγάλους χώρους αποθήκευσης (τα περισσότερα από τα καταστήματα βρίσκονται σε πολύ κεντρικές περιοχές και στεγάζονται σε χώρους περίπου 350 τετραγωνικών μέτρων) οδήγησε στη δημιουργία δύο αποθηκών για την κάλυψη της βόρειας και νότιας Ελλάδας, αλλά και στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών φόρτωσης και εκφόρτωσης εμπορευμάτων. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Καλογερόπουλο, προϊστάμενο μηχανογράφησης της DIA, που δημιούργησε την ανάγκη ανάπτυξης ενός ασύρματου δικτύου για κάθε αποθήκη της εταιρείας. Οι μέχρι τώρα διαδικασίες απαιτούσαν αρκετή γραφειοκρατία και πολλαπλούς ελέγχους με σημαντικό κόστος σε χρόνο, αναφέρει ο κ. Γ. Καλογερόπουλος.
Από τους πρώτους κιόλας μήνες λειτουργίας, η αυτοματοποίηση της αποθήκης της Θεσσαλονίκης, η οποία ολοκλήρωσε πρώτη την εγκατάσταση του δικτύου, απέφερε σημαντικά οφέλη, καθώς ο όγκος φόρτωσης με το ίδιο ανθρώπινο και μηχανικό δυναμικό αυξήθηκε κατά 55% περίπου. Και αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς ακόμα δεν έχει τεθεί σε λειτουργία το σύστημα στις αποθήκες της Αττικής, οι οποίες αυτή τη στιγμή εξυπηρετούν και το μεγαλύτερο αριθμό καταστημάτων. Συγχρόνως, καθημερινά βελτιώνεται η εξοικείωση του προσωπικού με το νέο σύστημα, γεγονός που επίσης θα συμβάλει στη βελτίωση της απόδοσης.
Εκτός από το κέρδος χρόνου, σημαντικά είναι τα οφέλη της εταιρείας στον έλεγχο του προσωπικού της αποθήκης, καθώς το ασύρματο δίκτυο επιτρέπει ανά πάσα στιγμή τον εντοπισμό μηχανών και ανθρώπων σε όλο το χώρο της. Ο υπάλληλος δεν έχει τη δυνατότητα να αδρανήσει ή να προφασιστεί ψευδείς διαδρομές προκειμένου να αυξήσει το χρόνο του έργου του και άρα είναι υποχρεωμένος να αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Επιπλέον, ο μικρός χρόνος εκπαίδευσης στη χρήση του συστήματος επιτρέπει την εύκολη αντικατάσταση των χειριστών, γεγονός που προσφέρει μια επιπλέον ευελιξία στην επιχείρηση.
Ειδική αποστολή για την DATAMEDIA
Με τον όρο ειδική αποστολή χαρακτηρίζει η DATAMEDIA την ανάπτυξη του συγκεκριμένου έργου. Η ιδιαιτερότητα των αποθηκών της DIA έγκειται στην ποικιλία των ειδών, τα οποία είναι δυνατόν να είναι αποθηκευμένα σε διαφορετικούς χώρους με διαφορετικές θερμοκρασίες που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τους –25 βαθμούς Κελσίου. Στόχος της DATAMEDIA ήταν να καλύψει αυτούς τους χώρους και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του δικτύου.
Σύμφωνα με τον κ. Κωσταντίνο Σπυρόπουλο, Senior Account Manager της DATAMEDIA, ο προσεκτικός σχεδιασμός του δικτύου βασίστηκε κατ’ αρχήν στη μέτρηση του χώρου, προκειμένου να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο αριθμός των σημείων πρόσβασης (access points). Για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία, η DATAMEDIA προχώρησε στο σχεδιασμό δύο ανεξάρτητων δικτύων με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει δυνατότητα να λειτουργήσει το ένα ως εφεδρεία του άλλου.
Για την καλωδίωση του δικτύου χρησιμοποιήθηκε UTP κατηγορίας 5, ενώ ο εξοπλισμός αποτελείται από 15 access points (Universal Access Point 2100), τεχνολογίας Frequency Hoping Spread Spectrum στα 2,4 GHz. Συνολικά χρησιμοποιούνται 15 τερματικές συσκευές, από τις οποίες ορισμένες είναι χειρός και άλλες προορίζονται για περονοφόρα. Οι τερματικές συσκευές συνδέονται μέσα από το ασύρματο δίκτυο με το κεντρικό σύστημα της αποθήκης που είναι ένα AS/400 mainframe της IBM. Επιπλέον, τέσσερις θερμικοί εκτυπωτές αναλαμβάνουν την εκτύπωση των ετικετών που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες των προϊόντων. Το σύνολο του εξοπλισμού προέρχεται από την εταιρεία INTERMEC. Σύμφωνα με τον κ. Καλογερόπουλο, στην επιλογή της INTERMEC σημαντικό ρόλο έπαιξε η εμπειρία της μητρικής DIA, η οποία έχει δοκιμάσει στις αποθήκες της τα προϊόντα του συγκεκριμένου κατασκευαστή.
Εξ αρχής στόχος, ο οποίος και επιτεύχθηκε, ήταν η διατήρηση του συστήματος σε λειτουργία ακόμα και σε περίπτωση αστοχίας κάποιου access point. Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να γίνουν και βελτιώσεις στο υπάρχον σύστημα, οι οποίες θα του προσδώσουν ακόμα υψηλότερα ποσοστά ασφάλειας. Συγκεκριμένα, βρίσκεται υπό μελέτη η δημιουργία ενός υπολογιστικού κέντρου εκτός των αποθηκών της εταιρείας, ώστε ακόμα και σε περίπτωση φυσικής καταστροφής να είναι δυνατή η λειτουργία του συστήματος.
Σύμφωνα με τον κύριο Καλογερόπουλο, τα μόνα ουσιαστικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν μετά την εγκατάσταση του συστήματος ήταν ζημίες στα φορητά τερματικά εξαιτίας της πτώσης τους από τα χέρια των χειριστών. Το πρόβλημα αυτό εξομαλύνθηκε με το πέρασμα του χρόνου, καθώς οι χειριστές απέκτησαν οικειότητα με τις συσκευές.