Ο υπεύθυνος μιας ασύρματης αποθήκης, χρησιμοποιώντας απλώς και μόνο ένα φορητό υπολογιστή, μπορεί να στέλνει τα αρχεία του στο κεντρικό πληροφοριακό δίκτυο από οπουδήποτε βρίσκεται. Η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων επιτρέπει τη σύνδεση μεταξύ τους όλων των φορητών τερματικών ενός σούπερ μάρκετ. Την αξία αυτής της λύσης έχουν ήδη αναγνωρίσει αρκετές λιανεμπορικές αλυσίδες. Για την επιτυχή λειτουργία του ασύρματου δικτύου είναι απαραίτητη η εποπτεία και οι μετρήσεις του χώρου όπου θα πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση.

Γνωρίζαμε ότι η τεχνολογία των ασύρματων τοπικών δικτύων βρισκόταν σε φάση πολύ ωριμότερη από ό,τι πριν από μία διετία. Ωστόσο, δεν περιμέναμε ότι θα κατάφερνε να διεισδύσει τόσο πολύ σε μια μικρή σχετικά αγορά όπως η ελληνική. Ούτε φανταζόμασταν ότι θα συναντούσαμε εγκαταστάσεις και εκτός του χώρου των αποθηκών, στον οποίο εφαρμόζονται παραδοσιακά οι ασύρματες λύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όταν ρωτήσαμε τον κ. Δημήτρη Βιδάλη, Business Unit Manager της εταιρείας DATAMEDIA, “ποια είναι τα οφέλη μιας επιχείρησης από την εγκατάσταση ενός ασύρματου τοπικού δικτύου στην αποθήκη ή τα γραφεία της”, σηκώθηκε από το γραφείο του κρατώντας έναν φορητό υπολογιστή και μας έκανε μια περιήγηση στους χώρους της εταιρείας. Όσο περπατούσαμε, ο υπολογιστής παρέμενε συνδεδεμένος με το τοπικό δίκτυο, χωρίς να σέρνει πίσω του ένα καλώδιο δεκάδων μέτρων. Μέσω αυτής της σύνδεσης ήταν δυνατή η επικοινωνία με το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα και με τους υπολογιστές άλλων συνεργατών, η αναζήτηση στοιχείων στο Internet και η αποστολή ή η λήψη e-mail.

Δηλαδή με μία κάρτα PCMCIA ενσωματωμένη στον φορητό του υπολογιστή, ο κύριος Βιδάλης έχει τη δυνατότητα, ανά πάσα στιγμή, να μεταφέρει την εργασία του χωρίς κανένα κόπο οπουδήποτε μέσα στην εταιρεία ή και μερικά μέτρα έξω από αυτήν. Και αν αναρωτηθείτε πώς τον βρίσκουν οι πελάτες ή οι συνεργάτες μακριά από το γραφείο του, τη λύση δίνει μία ασύρματη τηλεφωνική συσκευή, η οποία μοιάζει με κινητό τηλέφωνο και επιτρέπει στον κύριο Βιδάλη να λαμβάνει ή να πραγματοποιεί κλήσεις μέσω του ίδιου ασύρματου δικτύου, σε οποιοδήποτε χώρο του κτιρίου κι αν εργάζεται.

Απαραίτητο το ασύρματο δίκτυο για την αποθήκη

Φανταστείτε την προαναφερόμενη εφαρμογή στο χώρο μιας αποθήκης, όπου δεκάδες μηχανήματα και άνθρωποι μπορούν να κινούνται συνεχώς, χωρίς το άγχος ότι ενδέχεται να κόψουν κάποιο καλώδιο ή να μπλεχτούν σε αυτό.

Θα ήταν ίσως υπερβολή να πούμε ότι δεν είναι εφικτή η εγκατάσταση καλωδίων με εργονομικό τρόπο σε χώρους αποθήκης. Δεν είναι όμως καθόλου υπερβολή όταν λέμε ότι το κόστος μιας τέτοιας εγκατάστασης είναι πολύ μεγάλο και η ευελιξία που προσφέρει στους εργαζόμενους αντιστρόφως ανάλογη του κόστους της.

Σε μια ασύρματη αποθήκη ο υπεύθυνος του ποιοτικού ελέγχου, για παράδειγμα, έχει την άνεση να στείλει τα αρχεία του στο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα από οποιοδήποτε σημείο, χρησιμοποιώντας απλώς έναν φορητό υπολογιστή. Αντίθετα, σε μια “καλωδιωμένη” αποθήκη θα πρέπει να πάει σε συγκεκριμένη θέση, όπου είναι εγκατεστημένο το κατάλληλο τερματικό, για την εκάστοτε εργασία. Ανάλογα προβλήματα παρουσιάζονται στα οχήματα και τους εργάτες όταν έχουν φορητά τερματικά που δεν είναι online.

Άνθρωποι και μηχανές λοιπόν είναι υποχρεωμένοι να διανύουν κάποια απόσταση κάθε φορά που θέλουν να λάβουν καινούργια στοιχεία από το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα ή να το ενημερώσουν. Όταν όμως τα φορητά τερματικά είναι συνδεδεμένα με το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα, το ασύρματο δίκτυο καθιστά δυνατή την άμεση αποστολή κάθε νέας πληροφορίας.

Ακόμα και σε περίπτωση μετακόμισης της επιχείρησης, το ασύρματο δίκτυο πλεονεκτεί. Τα καλώδια και οι πρίζες μιας δομημένης καλωδίωσης δεν μπορούν να μεταφερθούν, ενώ οι συσκευές ενός ασύρματου δικτύου απλά μπαίνουν στα κουτιά τους και εγκαθίστανται στον καινούργιο χώρο.

Στο πλαίσιο της ευελιξίας που παρέχει το ασύρματο δίκτυο εντάσσεται και η δυνατότητα επαναδιαμόρφωσης του χώρου της αποθήκης και η επέκταση των τερματικών του δικτύου ανάλογα με τις εποχικές ανάγκες μιας επιχείρησης. Ειδικότερα, σε αρκετές περιπτώσεις η αναδιάταξη των ραφιών είναι προβληματική, λόγω της δομημένης καλωδίωσης, ενώ κατά την πρόσληψη εποχικών εργατών είναι υποχρεωτική η δημιουργία σταθερών σταθμών εργασίας, οι οποίοι στη συνέχεια μένουν αχρησιμοποίητοι. Όταν όμως λειτουργεί ασύρματο δίκτυο, ο εποχικός εργάτης, εφοδιασμένος με μια φορητή συσκευή, γίνεται άμεσα λειτουργικός.

Το ασύρματο δίκτυο στα σούπερ μάρκετ

Οι ανάγκες ενός καταστήματος λιανικής πώλησης, όπως είναι ένα σούπερ μάρκετ, είναι συγκεκριμένες: παραλαβή προϊόντων, έλεγχος τιμών, απογραφή, αναπλήρωση των εμπορευμάτων. Σήμερα οι διαδικασίες αυτές γίνονται με τερματικά που διαθέτουν μνήμη. Ο χρήστης του τερματικού λαμβάνει ένα αρχείο από κάποιο κεντρικό σύστημα και επιστρέφει ένα άλλο αρχείο στο ίδιο κεντρικό σύστημα αφού έχει ολοκληρώσει τις παραπάνω εργασίες.

Τα αρχεία αυτά, εξαιτίας της ποικιλίας των ειδών που διαθέτει πλέον ένα σούπερ μάρκετ, είναι συνήθως μεγάλα σε μέγεθος και χρειάζονται πολύ χρόνο για τη μεταφορά τους από και προς την τερματική συσκευή. Από την άλλη πλευρά, αν γίνει μία αλλαγή από το κεντρικό σύστημα στην τιμολόγηση των προϊόντων, για παράδειγμα, ο χρήστης του τερματικού δεν είναι δυνατό να τη γνωρίζει, παρά μόνο εάν λάβει ένα νέο αρχείο που να την περιέχει. Υπάρχει λοιπόν το ενδεχόμενο ο χειριστής ενός τερματικού, ο οποίος δεν είναι online, να περάσει μία τιμή α στο προϊόν και ο πελάτης να βρει μια τιμή β όταν θα φτάσει στο ταμείο, γιατί το ταμείο είναι συνήθως online και επομένως έχει ενημερωθεί για την αλλαγή από το κεντρικό σύστημα.

Και τα δύο προβλήματα αντιμετωπίζονται με την εγκατάσταση ενός ασύρματου τοπικού δικτύου, το οποίο επιτρέπει να είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους όλα τα φορητά τερματικά ενός καταστήματος. Σύμφωνα με τον κ. Βιδάλη, την αξία αυτής της λύσης έχουν αναγνωρίσει ήδη αρκετές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως οι ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ και ΜΑΣΟΥΤΗΣ, οι οποίες έχουν εγκαταστήσει ασύρματα δίκτυα στο μεγαλύτερο ποσοστό των καταστημάτων τους.

Εγκατάσταση μόνο κατόπιν ανάλυσης του χώρου

Για την επιτυχή λειτουργία του ασύρματου δικτύου είναι απαραίτητη η site survey, δηλαδή η εποπτεία και οι μετρήσεις του χώρου όπου θα πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση.

Τα ραδιοκύματα, που επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ των σταθμών βάσης και των τερματικών, εξασθενούν ή παραμορφώνονται από ανακλάσεις και φυσικά εμπόδια. Όπως μας ανέφερε ο κ. Βιδάλης, ένα ράφι γεμάτο με σοκολάτες, εξαιτίας του αλουμινίου στη συσκευασία τους δημιουργεί ένα αδιαπέραστο τοίχο στα ραδιοκύματα και επομένως προβλήματα και στην επικοινωνία.

Πριν λοιπόν γίνει η εκτίμηση για τον αριθμό κεραιών που απαιτούνται για την κάλυψη ενός χώρου, θα πρέπει να έχει προηγηθεί πολύ προσεκτική μελέτη, όσον αφορά την παρούσα ή και τη μελλοντική διαμόρφωσή του. Οι θέσεις των ραφιών, οι γωνίες, οι κολώνες, οι τοίχοι και οι καλυπτόμενες επιφάνειες είναι στοιχεία που επηρεάζουν την απόδοση ενός ασύρματου δικτύου και χρειάζεται να υπολογιστούν πριν από την εγκατάστασή του. Από τον έλεγχο αυτό εξαρτάται η αποδοτικότητα του δικτύου, αλλά και το κόστος κατασκευής του.

Ασύρματα δίκτυα

Πλεονεκτήματα

Μικρός χρόνος εγκατάστασης

Εύκολη μεταφορά

Εύκολη επέκταση

Καλύτερη εργονομία στον εργασιακό χώρο

Μεταφορά δεδομένων σε μεγαλύτερες αποστάσεις

Μειονεκτήματα

Ταχύτητα μέχρι 11 Mbps

Ασταθής απόδοση

Καλωδίωση

Πλεονεκτήματα

Υψηλή ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων

Μεγαλύτερη αξιοπιστία

Μειονεκτήματα

Μεγάλος χρόνος εγκατάστασης

Δύσκολη επέκταση

Υψηλό κόστος για σωστή εργονομία

Μικρή απόσταση μεταφοράς δεδομένων

Ορολογία ασύρματων δικτύων

Wide Wireless Area Network: Εξυπηρετεί κυρίως συνδέσεις μεγάλων αποστάσεων. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Wireless Local Area Network: Εφαρμογές σε τοπικά δίκτυα, όπως τα γραφεία μιας επιχείρησης ή ο χώρος μιας αποθήκης.

Personal Area Network: Προσωπικό ασύρματο δίκτυο, το οποίο συνήθως καλύπτει τις ανάγκες ενός ατόμου. Στην κατηγορία αυτή ανήκει η τεχνολογία Bluetooth, η οποία επιτρέπει ασύρματη σύνδεση μεταξύ συσκευών που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι δύο μέτρων. Ωστόσο, αρκετές εταιρείες έχουν παρουσιάσει λύσεις Bluetooth και για περιορισμένης ακτίνας τοπικά δίκτυα, όπως για παράδειγμα ένα οικιακό δίκτυο υπολογιστών.

Bridging (Γεφύρωση): Η σύνδεση δύο κτιρίων που βρίσκονται σε σχετικά μικρή απόσταση μεταξύ τους, όπως π.χ. η αποθήκη με τα κεντρικά γραφεία μιας επιχείρησης, ή δύο υποκαταστήματα μιας εταιρείας.

Wireless Infrastructure: Η κλασική δομημένη καλωδίωση μιας επιχείρησης αντικαθίσταται από ένα ασύρματο δίκτυο.

ΙΕΕΕ 802.11 και IEEE 802.11b: Πρωτόκολλα ασύρματων τοπικών δικτύων με δυνατότητες για ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων 2 και 11 Mbps αντίστοιχα. Το δεύτερο φαίνεται να επικρατεί στις περισσότερες νέες συσκευές.

WiFi: Πρότυπο που εξασφαλίζει ότι συσκευές διαφορετικών κατασκευαστών θα λειτουργούν μεταξύ τους σε ένα ασύρματο τοπικό δίκτυο. Για παράδειγμα, το φορητό τερματικό x μιας εταιρεία ς με το σταθμό βάσης y μιας άλλης εταιρεία ς.