Η Tetra Pak, η κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων, παρουσιάζει την τεχνολογία OneStep –Tetra Lactenso™ Aseptic, που ενοποιεί και απλοποιεί τις διεργασίες παραγωγής του γάλακτος με τη μέθοδο UHT– και τις καινοτόμες χάρτινες συσκευασίες ασηπτικής τεχνολογίας, για ευρεία εφαρμογή.

H Tetra Pak εισήγαγε τη δεκαετία του ’60 την ασηπτική τεχνολογία, η οποία αποτέλεσε καινοτομία για τη βιομηχανία υγρών τροφίμων, καθώς σε αντίθεση με άλλες μεθόδους επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων διασφαλίζει τα θρεπτικά συστατικά τους.

Η τεχνολογία OneStep εξαλείφει την ανάγκη για παστερίωση, προ-επεξεργασία και ενδιάμεση αποθήκευση του γάλατος. Μέσα σε μία μόνο άρρηκτη διεργασία, το νωπό γάλα προθερμαίνεται, καθαρίζεται, διαχωρίζεται, τυποποιείται και ομοιογενοποιείται, πριν υποστεί την επεξεργασία UHT, την αναγεννητική ψύξη και μεταφερθεί σε δεξαμενές ασηπτικής προστασίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο χρόνος επεξεργασίας μειώνεται από τις δύο ημέρες σε λίγες μόλις ώρες, ενώ το λειτουργικό κόστος περιορίζεται έως και 50%, σε σύγκριση με τις συμβατικές λύσεις.

Η καινοτομία της τεχνολογίας OneStep έγκειται στο συνδυασμό της θερμικής επεξεργασίας, του διαχωρισμού και της τυποποίησης του προϊόντος σε ένα μόνο βήμα προς όφελος της απλοποίησης και της σημαντικής επιτάχυνσης της παραγωγικής διαδικασίας. Επίσης, έγκειται στο ότι η ενσωμάτωση της ασηπτικής προστασίας στην προαναφερόμενη διαδικασία, επιτρέπει την πλήρως αυτοματοποιημένη συνεχόμενη επεξεργασία με UHT, με λιγότερα βήματα διεργασιών και μικρότερη ποσότητα προϊόντων εν αναμονή στη γραμμή παραγωγής.

Σημειώνουμε ότι η τεχνολογία OneStep είναι φιλική προς το περιβάλλον, καθώς μειώνει την κατανάλωση ενέργειας και νερού έως και 35%, ενώ περιορίζει τον όγκο των στερεών και υγρών αποβλήτων έως 60%, πράγμα που, όπως εκτιμάται, μειώνει το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα της παραγωγικής διαδικασίας περίπου κατά 40%. Επιπλέον, η βελτιστοποιημένη διεργασία μειώνει την απώλεια προϊόντος έως και 30%, σε σύγκριση με τις συμβατικές λύσεις UHT.

Ασφαλή τρόφιμα χωρίς την ανάγκη συντηρητικών
Τα πλεονεκτήματα των καινοτόμων χάρτινων συσκευασιών ασηπτικής τεχνολογίας της Tetra Pak, συνοψίζονται στο ότι τα τρόφιμα που περιέχονται σε αυτές διατηρούν τη διατροφική τους αξία και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά για μεγαλύτερη περίοδο, χωρίς την ανάγκη συντηρητικών. Αυτό, διότι η ασηπτική τεχνολογία της Τetra Pak προϋποθέτει την ολική απομόνωση και αποστείρωση του τροφίμου και της συσκευασίας του, ακριβώς τη στιγμή που το προϊόν συσκευάζεται (παστεριωμένο και εμφιαλωμένο σε κενό αέρα).

Οι συσκευασίες αποτελούνται από πολλαπλά στρώματα -το καθένα έχει το ρόλο του στη διατήρηση της γεύσης, του αρώματος και των θρεπτικών συστατικών του προϊόντος-, η ύλη των οποίων προέρχεται κατά 70%-75% από χαρτί. Από αυτήν την άποψη οι εν λόγω συσκευασίες πλεονεκτούν και ως προς τη συμβολή τους στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές (από δάση ελεγχόμενης καλλιέργειας).

Οι χάρτινες συσκευασίες Τetra Pak προστατεύουν το περιεχόμενο από εξωτερικούς παράγοντες όπως το φως, το οξυγόνο, την υγρασία και τους μικροοργανισμούς, ενώ διασφαλίζουν τη μέγιστη προστασία του στην αλυσίδα από την παραγωγή ως την αποθήκευση, τη διανομή, την οικιακή φύλαξη και την κατανάλωσή του. Διατίθενται σε μεγάλη γκάμα μεγεθών και σχημάτων, ώστε να καλύπτουν κάθε ανάγκη, ενώ εξοικονομούν ενέργεια και υλικά συσκευασίας για τους παραγωγούς των προϊόντων.

Στόχος της εταιρείας είναι η εισαγωγή και νέων καινοτόμων προϊόντων, που θα προσφέρουν ακόμα περισσότερες λύσεις και ευκολία στον καταναλωτή, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής του.