‘Αγχος και ανασφάλεια επικρατούν στην αγορά της Θεσσαλονίκης, με την κατάσταση να γίνεται ασφυκτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν και το μεγάλο «θύμα» της οικονομικής κρίσης.

Την προβληματική αυτή εικόνα της αγοράς κατέγραψε σε πρόσφατη συνεδρίαση του το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου της Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ). Μολονότι, παραδοσιακά, η περίοδος που διανύουμε είναι η καλύτερη για την αγορά λόγω των επερχόμενων εορτών, φέτος το αύριο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προοιωνίζεται ζοφερό, καθώς βιώνουν μείωση της ζήτησης, την έλλειψη ρευστότητας και την αύξηση του κόστους του χρήματος από τις τράπεζες. «Ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης περιμένει από την κυβέρνηση να στηρίξει έμπρακτα και άμεσα την επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα χαμηλά εισοδήματα», αναφέρεται από τη διοίκηση του ΕΣΘ και προστίθεται πως «το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας πρέπει να γίνει ασπίδα θωράκισης της εθνικής οικονομίας και μοχλός ανάπτυξης προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών. Οφείλουν να συνειδητοποιήσουν οι τράπεζες ότι κάποτε θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης τους και να αντιληφθούν ότι η ετήσια αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης στη χώρα μας στηρίζεται στην ιδιωτική κατανάλωση, η οποία με την σειρά της στηρίζεται στον δανεισμό από τις εμπορικές τράπεζες».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΣΘ ζητά άμεσα:

  • Η κυβέρνηση να επισπεύσει τις ενέργειες για την παροχή δανείων μέσω ΤΕΜΠΜΕ, ξεπερνώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που επιφέρουν καθυστερήσεις. Να δοθεί προτεραιότητα σε εγκρίσεις για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (αυτοαπασχολούμενοι και έως 9 εργαζόμενοι) και να υπάρχει συνεχής έλεγχος από την πλευρά του ΤΕΜΠΜΕ για την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος, ειδικότερα σε σχέση με το αν οι Τράπεζες ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις της σημερινής συγκυρίας.
  • Την εξασφάλιση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις από τις Τράπεζες και την άμεση μείωση του κόστους του τραπεζικού δανεισμού.
  • Την αναθεώρηση των τραπεζικών κερδών και τη δραστική μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων δανείων, αλλά και των πιστωτικών καρτών.
  • Τη θέσπιση περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή του κεφαλαίου των δανείων, τουλάχιστον για ένα έτος, την αναστολή των πλειστηριασμών τόσο από τις τράπεζες όσο και από το Δημόσιο, την εφαρμογή από όλους ευνοϊκών ρυθμίσεων των ληξιπρόθεσμων και μη δόσεων, δανείων και άλλων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
  • Τον ανασχεδιασμό του Τειρεσία και τον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων χαρακτηρισμού και αποχαρακτηρισμού των επιχειρήσεων.
  • Την κατάργηση του άρθρου 14 και την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου σε όλους τους φορολογούμενους, καθώς και την επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
  • Την άμεση οικονομική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών.