Σε προηγούμενο τεύχος του περιοδικού μας αναφερθήκαμε στην ασφαλιστική κάλυψη επιχειρήσεων, όπου διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχουν ασφαλιστικά προγράμματα για περίπτερα. Τα δεδομένα αυτά ανέτρεψε πρόσφατα ασφαλιστής της εταιρείας INTERAMERICAN, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι η εταιρεία του ασφαλίζει περίπτερα και ο ίδιος έχει περισσότερους από 80 πελάτες - περιπτερούχους

Σε προηγούμενο τεύχος του περιοδικού μας αναφερθήκαμε στην ασφαλιστική κάλυψη επιχειρήσεων, όπου διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχουν ασφαλιστικά προγράμματα για περίπτερα. Τα δεδομένα αυτά ανέτρεψε πρόσφατα ασφαλιστής της εταιρείας INTERAMERICAN, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι η εταιρεία του ασφαλίζει περίπτερα και ο ίδιος έχει περισσότερους από 80 πελάτες – περιπτερούχους

Ο κ. Σπύρος Πουλιάσης, ασφαλιστής της εταιρείας INTERAMERICAN, είναι, όπως μας είπε, ο μόνος ασφαλιστής στην εταιρεία που γνωρίζει ότι η INTERAMERICAN διαθέτει πρόγραμμα ασφαλιστικής κάλυψης για περίπτερα. Η ασφάλεια που παρέχεται σε ένα περίπτερο καλύπτει όλους τους πιθανούς κινδύνους, όπως κλοπή, ληστεία, φωτιά, πρόσκρουση οχήματος. Για τις περισσότερες από τις καλύψεις δεν απαιτείται κάποια πρόβλεψη από την πλευρά του ιδιοκτήτη. Εξαίρεση αποτελεί η κάλυψη κλοπής, για την οποία η ασφαλιστική εταιρεία απαιτεί την τοποθέτηση συναγερμού. Σύμφωνα με τον κ. Πουλιάση, το κόστος ενός συστήματος συναγερμού κυμαίνεται από 440,20 έως 586,94 ευρώ.

Επίσης, αν ο ιδιοκτήτης θέλει να ασφαλίσει το περίπτερό του από πυρκαγιά, έχει έκπτωση στα ασφάλιστρα μόνο αν τοποθετήσει πυροσβεστήρα, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι υποχρεωτικό. Εκτός από το εμπόρευμα που βρίσκεται μέσα στο περίπτερο η ασφάλεια μπορεί να καλύψει το εμπόρευμα που βρίσκεται σε ψυγεία (αναψυκτικά, παγωτά, χυμοί) και σε stands (περιοδικά, μικροαντικείμενα). Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα ασφάλισης εξοπλισμού που βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, όπως ψυγείο ή εξωτερική μονάδα κλιματισμού. Στην ερώτησή μας αν υπάρχουν «ψιλά γράμματα» στα συμβόλαια, ο κ. Πουλιάσης είπε ότι δεν υπάρχουν, γιατί αν η ασφαλιστική εταιρεία δεν θέλει να ασφαλίσει ένα περίπτερο απλά δεν το κάνει.

Για παράδειγμα δεν ασφαλίζονται από τρομοκρατικό χτύπημα τα περίπτερα που βρίσκονται κοντά σε ΤΕΙ, ΑΕΙ και σε γήπεδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος για ένα πλήρες πρόγραμμα κάλυψης δεν ξεπερνάει τα 176,08 ευρώ για κάθε 8.804,10 ευρώ. Ωστόσο τα νούμερα στην πράξη είναι τις περισσότερες φορές χαμηλότερα, καθώς οι ιδιοκτήτες σπάνια χρειάζονται το σύνολο των καλύψεων.