Η ανακοίνωση της πώλησης της Asda (θυγατρικής της Walmart) στη Sainsbury’s, έναντι 7,3 δισ. λιρών, αιφνιδίασε τη βρετανική, αλλά και την παγκόσμια αγορά λιανεμπορίου.

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, που δεν αναμένεται να συναντήσει εμπόδια στην έγκρισή της από την αρμόδια επιτροπή ανταγωνισμού, λόγω της διαφορετικής κατανομής του δικτύου καταστημάτων των δύο αλυσίδων σε βορρά και νότο, θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανεμπορίου τροφίμων της χώρας, με κύκλο εργασιών περίπου 51 δισ. δολάρια (στοιχεία 2017).

Το δίκτυό της θα ξεπερνά τα 2.800 σημεία πώλησης (Sainsbury’s, Asda και Argos) -supercenters, σούπερ μάρκετ και καταστήματα convenience -, ενώ η συμφωνία αφορά και τα websites, όπου πραγματοποιούνται πάνω από 47 εκατ. συναλλαγές εβδομαδιαίως.

Σύμφωνα με τους όρους εξαγοράς, στη Walmart θα ανήκει ποσοστό 42% της νέας εταιρείας, αλλά η Sainsbury’s θα έχει τον διοικητικό έλεγχο (με CEO τον Mike Coupe), έναντι ποσού 2,98 δισ. δολαρίων που θα αποδώσει στην Walmart. Η αμερικανική θυγατρική θα εκπροσωπείται με δύο θέσεις στο ΔΣ της νέας εταιρείας.

Όπως διαπιστώνουν βρετανοί αναλυτές, η απόφαση της Walmart δίνει μια λύση στην αδυναμία της να μειώσει την «ψαλίδα» μεταξύ των τιμών της Asda και των εκπτωτικών αλυσίδων Aldi και Lidl, ενώ την ισχυροποιεί έναντι της πορείας ανάκαμψης της Tesco, μετά την εξαγορά της Booker και την ανάληψη της διοίκησής της από τον αναγνωρισμένης αξίας CEO της δεύτερης, Charles Wilson.