Μεταξύ των επιχειρήσεων που διακρίθηκαν, στο πλαίσιο της 5ης απονομής των Αριστείων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) -ενός θεσμού που διοργανώνεται ανά διετία από τον Σύνδεσμο Διαφημιζομένων Ελλάδος, το Ελληνικό Δίκτυο για την ΕΚΕ και την Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων-, ήταν η Α-Β Βασιλόπουλος, η μοναδική από τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, και η Coca-Cola Τρία Έψιλον. Οι πρωτοβουλίες για τις οποίες βραβεύτηκαν δείχνουν να κλιμακώνονται, αποδίδοντας μακροπρόθεσμα καρπούς.

Η βράβευση της Α-Β Βασιλόπουλος έγινε στο πλαίσιο του θεματικού πεδίου «περιβάλλον» και της ενότητας «διαχείριση αποβλήτων/περιορισμός, αναβάθμιση υλικών συσκευασίας», για την εκστρατεία στη διάρκεια του 2009 του Κινητού Κέντρου Ανακύκλωσης της Α-Β, το οποίο περιόδευσε σε 18 πόλεις της χώρας, ενημερώνοντας τις τοπικές κοινωνίες για τα οφέλη της ανακύκλωσης και εκπαιδεύοντάς τις σχετικά.

Όπως μας είπε η κα Αλεξία Μαχαίρα, υπεύθυνη ΕΚΕ και επικοινωνίας της εταιρείας, «κλιμακώνουμε για δεύτερη χρονιά φέτος την πρωτοβουλία, για την οποία τιμηθήκαμε με αριστείο ΕΚΕ. Πέρυσι, επιλέξαμε το Κινητό Κέντρο Ανακύκλωσης (ΚΚΑ) της Α-Β να επισκεφτεί 18 πόλεις, για 15-20 ημέρες την καθεμία.

Πρόκειται για πόλεις στις οποίες τα καταστήματά μας δεν διαθέτουν ακόμα μόνιμα κέντρα ανακύκλωσης. Προκειμένου, λοιπόν, να έχουμε την επιθυμητή ανταπόκριση, η άφιξή μας σε κάθε μία συνοδεύτηκε από την προβολή της δραστηριότητας στα τοπικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ενώ στα σχολεία γνωστοποιήθηκε και μέσω επιστολών, με τις οποίες καλούσαμε τις εκπαιδευτικές κοινότητες να παίρνουν ενεργά μέρος στα εγκαίνια και εν γένει στη λειτουργία του ΚΚΑ. Η επιτυχία αυτής της περιοδείας και το ενδιαφέρον του κοινού για ενεργό συμβολή στην ανακύκλωση ήταν το έναυσμα να αποφασίσουμε τη συνέχισή της φέτος, με 12 προγραμματισμένες επισκέψεις μεγαλύτερης διάρκειας, όπως άλλωστε ζητούν οι τοπικές κοινωνίες, σε ισάριθμες πόλεις.

Σύμφωνα με το πρόγραμμά μας, μετά τη Ρόδο, στην οποία η υποδοχή που μας επιφύλαξε ο κόσμος ήταν ιδιαίτερα θερμή και η πρωτοβουλία της Α-Β αγκαλιάστηκε όχι μόνο από τα σχολεία, αλλά και από τον ίδιο τον δήμαρχο Ρόδου, κ. Χατζή Χατζηευθυμίου, θα ακολουθήσουν η Μυτιλήνη, η Θεσσαλονίκη, η Αλεξανδρούπολη, η Κομοτηνή, η Δράμα, οι Σέρρες, η Φλώρινα, η Πτολεμαΐδα, τα Ιωάννινα και η Κόρινθος. Τις μισές από αυτές, μάλιστα, θα τις επισκεφτούμε δεύτερη φορά φέτος (Κομοτηνή, Δράμα, Σέρρες, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Γιάννενα).

Η επιδίωξή μας είναι το ΚΚΑ να εγκαθίσταται σε πιο κεντρικές θέσεις από εκείνες που, ενδεχομένως, βρίσκονται τα καταστήματά μας, ώστε να λαμβάνουν το μήνυμα περισσότεροι κατά το δυνατόν άνθρωποι και να εκπαιδεύονται στην ανακύκλωση. Υπήρξαν περιπτώσεις που η τοπική αυτοδιοίκηση δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας με τη θέρμη που προσδοκούσαμε -πχ στα Χανιά, αντί του απομονωμένου σημείου που μας υπέδειξε η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εγκατάσταση του ΚΚΑ, προτιμήσαμε τελικά τον περιβάλλοντα χώρο του Α-Β.

Στη Ρόδο, αντίθετα, ο Δήμος φιλοξένησε τη μονάδα ακριβώς δίπλα από το Δημαρχείο, σε κεντρικό δρόμο στο λιμάνι και με ευκολία πρόσβασης για κάθε ενδιαφερόμενο να ανακυκλώσει, ενώ τα τοπικά ΜΜΕ ασχολήθηκαν με την προβολή του θέματος, συμβάλλοντας στην πιο ενεργή ανταπόκριση του κόσμου».

Δράση κατά της λειψυδρίας στις Κυκλάδες
Η βράβευση της Coca-Cola Τρία Έψιλον έγινε στο πλαίσιο των θεματικών πεδίων «περιβάλλον» -ειδικά της ενότητας «νερό/υδάτινοι πόροι»- και «ανθρώπινο δυναμικό» -της ενότητας «άλλες δράσεις».

Η πρώτη βράβευση αφορά στο πιλοτικό πρόγραμμα «Συλλογή Ομβρίων Υδάτων στα νησιά των Κυκλάδων», που υλοποιούν από πέρυσι η Coca-Cola Τρία Έψιλον Ελλάδας και η Coca-Cola Hellas, με στόχο την άμβλυνση του προβλήματος λειψυδρίας στις Κυκλάδες. Οι στόχοι του προγράμματος επιτυγχάνονται μέσω της αναβίωσης των παραδοσιακών τεχνικών συλλογής των ομβρίων υδάτων από στέγες και επιφανειακές απορροές και της αποθήκευσής του σε πιθάρια, στέρνες ή υπόγεια φράγματα.

Οι κύριες δράσεις του προγράμματος αφορούν: 1) στην εγκατάσταση σχετικών συστημάτων σε επιλεγμένα δημόσια κτήρια, με σκοπό τη διάθεση του συλλεγμένου νερού για διάφορες χρήσεις, 2) στη βελτίωση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων των τοπικών τεχνιτών και τεχνικών υπηρεσιών των τοπικών αρχών, μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων πάνω στις παραδοσιακές τεχνικές, 3) στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών σχετικά με τη σημασία των εναλλακτικών, παραδοσιακών και χαμηλού κόστους τεχνικών, και τη διεξαγωγή σχετικών περιβαλλοντικών σεμιναρίων σε εκπαιδευτικούς και μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τη χρήση κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού.

Συνολικά, η εταιρεία το 2009 προχώρησε στην εγκατάσταση δεξαμενών συνολικής χωρητικότητας 200 κυβικών, με τη χρήση των οποίων αναμένεται ότι θα εξοικονομούνται ετησίως περί τα 290 κυβικά νερού στη Σύρο, την Τήνο και την Νάξο επ’ ωφελεία περίπου 500 κατοίκων τους, οι οποίοι χρησιμοποιούν το νερό κυρίως για οικιακές και αρδευτικές ανάγκες, αλλά και για πόση -ειδικά στη Σύρο.

Το πρόγραμμα, σημειώνουμε, διεξάγεται με τη συνεργασία της Global Water Partnership-Mediterranean, του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη και την τοπική αυτοδιοίκηση των Κυκλάδων.


«Μέτρο-Ποικιλία-Ισορροπία»
Η δεύτερη βράβευση αφορά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μέτρο-Ποικιλία-Ισορροπία», που υλοποιούν επίσης από κοινού οι Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas, με στόχο την προαγωγή και διατήρηση της καλής υγείας των μαθητών, μέσω της εκπαίδευσής τους σε έναν τρόπο ζωής που προτάσσει τον ισορροπημένο συνδυασμό μιας διατροφής χωρίς απαγορεύσεις με τη σωματική άσκηση.

Το πρόγραμμα, που καλύπτει 32 ώρες διδασκαλίας, ξεκίνησε τη σχολική χρονιά 2007-2008, έχοντας στόχο να καλύψει περισσότερους από 60.000 μαθητές, 900 σχολεία και 3.000 διδάσκοντες, μέχρι το 2011. Σημαντικό εργαλείο στην υλοποίησή του -διαφορετικό για μαθητές από εκείνο που δίδεται σε δασκάλους και γονείς- αποτελεί το μη λογοτυπημένο εκπαιδευτικό υλικό, που δημιουργήθηκε από ειδικούς στη διατροφή, την άσκηση, την υγεία και την εκπαίδευση. Το πρόγραμμα, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, διακρίθηκε διεθνώς με το «Βραβείο Καινοτομίας 2008» ως η «Καλύτερη Νέα Πρωτοβουλία στον Τομέα Υγείας», μεταξύ των εταιρειών του παγκόσμιου κλάδου των μη αλκοολούχων ποτών, στο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο «InnoBev» στη Μόσχα.

Ειδικότερα για το πρόγραμμα «Μέτρο-Ποικιλία-Ισορροπία», όπως μας εξήγησε ο κ. Βασίλης Λώλας, διευθυντής επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της Coca-Cola Τρία Έψιλον, «η υλοποίησή του ξεκίνησε από σχολεία της Αττικής. Η κλιμάκωσή του αποφασίζεται κατ’ έτος. Ο φετινός στόχος μας είναι να καλυφθούν ακόμα 10 σχολεία».

Όσον αφορά στις πρωτοβουλίες ΕΚΕ τη εταιρείας, τόνισε ότι «αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής μας. Στο πλαίσιό τους, μόνο το 2008 επενδύσαμε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 5 εκατ. ευρώ τα επενδύσαμε σε περιβαλλοντικά έργα, που αφορούν στις εργοστασιακές μονάδες μας στην Ελλάδα (εξοικονόμηση ενέργειας, ανακύκλωση, βιολογικός καθαρισμός), αλλά και στην ανάπτυξη του προσωπικού μας. Όχι τυχαία, πέρυσι η εταιρεία μας βρέθηκε στην κορυφή του Best Workplaces».

Τα 13 Αριστεία ΕΚΕ
Στο πλαίσιο της 5ης απονομής Αριστείων ΕΚΕ απονεμήθηκαν συνολικά 13 Αριστεία στις αντίστοιχες ενότητες των θεματικών πεδίων της διοργάνωσης: Στο θεματικό πεδίο «κοινωνία» αρίστευσαν στην ενότητα «υγεία & κοινωνική αλληλεγγύη» η Vodafone, στην ενότητα «πολιτισμός & αθλητισμός» η Cosmote και στην ενότητα «νέοι & εκπαίδευση» η Wind Hellas.

Στο θεματικό πεδίο «περιβάλλον», εκτός της Coca-Cola Τρία Έψιλον και της Α-Β Βασιλόπουλος, αρίστευσε στην ενότητα «κλιματική αλλαγή & περιορισμός αναλισκόμενης ενέργειας» η Τράπεζα Κύπρου. Στο θεματικό πεδίο «ανθρώπινο δυναμικό» αρίστευσαν στην ενότητα «υγεία & ασφάλεια» η ΑΓΕΤ Ηρακλής, στην ενότητα «ίσες ευκαιρίες» η Cocomat και στην ενότητα «άλλες δράσεις» η Coca-Cola Hellas.

Στο θεματικό πεδίο «επιχειρηματικό περιβάλλον/αγορά» αρίστευσαν στην ενότητα «δράσεις marketing που περιλαμβάνουν κοινωνικό σκοπό» η Ελαΐς-Unilever και στην ενότητα «ποιότητα & ασφάλεια προϊόντων» η Cosmote. Για τη «συνεχή δέσμευση/προσφορά» αριστείο απονεμήθηκε στην Coca-Cola Τρία Έψιλον, ενώ το «Αριστείο εξαιρετικής προσφοράς» απονεμήθηκε στον κ. Θ. Παπαλεξόπουλο, αντιπρόεδρο της Τιτάν.