Με την εξέταση των ενστάσεων άρχισε η διαδικασία της εκδίκασης της υπόθεσης του "καρτέλ γάλακτος" στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία απέρριψε πρόταση αναβολής της εκδίκασης, που διατύπωσαν ορισμένες γαλακτοβιομηχανίες. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει «σπάσει στα δύο» την υπόθεση. Το πρώτο, που άρχισε να εκδικάζεται, αφορά στην «οριζόντια σύμπραξη των γαλακτοβιομηχανιών με σκοπό να επιβάλουν τιμές στους κτηνοτρόφους και να μοιράσουν μεταξύ τους την αγορά νωπού γάλακτος». Στις 7 Μαΐου θα αρχίσει η εκδίκαση του δευτέρου μέρους, που αφορά στη «σύμπραξη των γαλακτοβιομηχανιών με σούπερ μάρκετ για τον καθορισμό ενιαίων λιανικών τιμών στο παστεριωμένο γάλα».

Η πρώτη ημέρα της διαδικασίας (22 Μαρτίου) ήταν η «ημέρα των γαλακτοβιομηχανιών», καθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού, έχοντας χωρίσει την υπόθεση στα δύο, άρχισε να εκδικάζει όσα αφορούν στην «οριζόντια σύμπραξη των γαλακτοβιομηχανιών, με σκοπό να επιβάλουν τιμές στους κτηνοτρόφους και να μοιράσουν μεταξύ τους την αγορά νωπού γάλακτος».

Στις 7 Μαΐου θα αρχίσει η εκδίκαση του δευτέρου μέρους της υπόθεσης, που αφορά στη «σύμπραξη των γαλακτοβιομηχανιών με σούπερ μάρκετ για τον καθορισμό ενιαίων λιανικών τιμών στο παστεριωμένο γάλα». Όπως είπαν στελέχη της Επιτροπής, οι συνεδριάσεις, αν παραστεί ανάγκη, θα γίνονται καθημερινά, ώστε ως τα τέλη του Απριλίου να έχει ολοκληρωθεί η εκδίκαση του πρώτου μέρους της υπόθεσης.

Εκπρόσωποι και των εννέα κατηγορούμενων εταιρειών, όπως και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γάλακτος, προσήλθαν στην έδρα της Επιτροπής Ανταγωνισμού συνοδευόμενοι από τα νομικά επιτελεία των εταιρειών τους. Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν στην υπόθεση είναι ότι οι εκπρόσωποι της Vivartia συνοδεύονταν από έξι δικηγόρους. Σημειώνεται ότι απαγορεύτηκε η είσοδος στην αίθουσα συνεδριάσεων του εκπροσώπου της Ένωσης Αγελαδοτρόφων «Βουρίνος», με το αιτιολογικό ότι είναι μάρτυρας, ενώ η συνεδρίαση αφορούσε μόνο στα διαδικαστικά και στην εξέταση των ενστάσεων.

Εξάλλου, «θέμα ημερών» λέγεται ότι είναι ο ορισμός δικάσιμου και για τις υποθέσεις, που αφορούν στους κλαδικούς ελέγχους που έγιναν στους κλάδους των κατεψυγμένων προϊόντων, των καλλυντικών και του καφέ, από τα αποτελέσματα των οποίων φαίνεται ότι στοιχειοθετούνται κατηγορίες για εναρμονισμένες πρακτικές μεγάλων εταιρειών, με στόχο τον καθορισμό τιμών, το μοίρασμα των αγορών κλπ.

«Βρέχει καμπάνες»

Από τις αρχές του χρόνου η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει εκδώσει τρεις αποφάσεις για παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού και επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 22,6 εκατ. ευρώ σε πέντε εταιρείες: 12,7 στη MAVA (αντιπρόσωπο της Renault στην Ελλάδα), 7,3 στην ΕΛΠΕ ΑΕ, 1,6 στη Μότορ Όιλ, 0,7 στη Wackenhut και 0,3 εκατ. ευρώ στη Group 4.

Πρόσφατα εξέδωσε την απόφασή της για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην ελληνική αγορά καυσίμων, προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο ανταγωνισμός προς όφελος του καταναλωτή.

Στο διάστημα που ακολουθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα εκδικάσει τις εξής υποθέσεις:

  • 19 Απριλίου: «Καρτέλ τραπεζών» σε ό,τι αφορά στην είσπραξη εργοδοτικών εισφορών από το ΙΚΑ. Κατηγορούμενοι η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και η Διατραπεζικά Συστήματα ΑΕ (ΔΙΑΣ ΑΕ).
  • 26 Απριλίου: Καταγγελία κατά του ΟΛΠ και της εταιρείας MSC, για εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά θαλάσσιων εμπορευματικών μεταφορών με κοντέινερς.
  • 11 Μαΐου: Καταγγελία κατά Χιουντάι και Άουτοντηλ για συνιστώμενες ή και επιβαλλόμενες τιμές ανταλλακτικών και επισκευών σε συνεργαζόμενους εμπόρους και συνεργεία.
  • 14 Μαΐου: Καταγγελία κατά των εταιρειών Απόλλων και Ευσταθιάδης Group, που δραστηριοποιούνται στην αγορά ξενόγλωσσου εκπαιδευτικού βιβλίου, για εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης με σκοπό τον καθορισμό τιμών.
  • 17 Μαΐου: Αυτεπάγγελτος έλεγχος κατά BP- Shell για εναρμονισμένη τιμολογιακή πολιτική.