Μνημόνιο συνεργασίας για τη σταδιακή κατάργηση της πλαστικής σακούλας των σούπερ μάρκετ και την αντικατάστασή της από σακούλες ή τσάντες φιλικές στο περιβάλλον συνυπέγραψαν ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, και οι εκπρόσωποι εννέα μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Το μνημόνιο αφορά στην κλιμάκωση των σχετικών πρωτοβουλιών σε καταστήματα που λειτουργούν στα όρια του Δήμου Αθηναίων, είναι πενταετούς διάρκειας και στη λήξη του τα εμπλεκόμενα μέρη θα επανεκτιμήσουν την κατάσταση, προκειμένου να αποφασίσουν για την πορεία της συνεργασίας τους.

Την ευθύνη για την επιτυχή υλοποίηση της εν λόγω πρωτοβουλίας θα αναλάβει πενταμελής Επιτροπή Αξιολόγησης και Παρακολούθησης της εξέλιξής της, η οποία θα συσταθεί άμεσα, αποτελούμενη από δύο εκπρόσωπους των σούπερ μάρκετ, τους εκάστοτε προϊσταμένους των Διευθύνσεων Αστικού Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων και έναν εμπειρογνώμονα σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και προστασίας του περιβάλλοντος.

Σε συμφωνία με τον δήμαρχο Αθηναίων για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας ήλθαν οι διοικήσεις των σούπερ μάρκετ Α-Β Βασιλόπουλος, Ατλάντικ, Αφοί Βερόπουλοι, Bazaar, Γαλαξίας, Καρφούρ Μαρινόπουλος, Dia Hellas, My Market (Μετρό) και Σκλαβενίτης. Οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν για την ανάληψη πρωτοβουλιών, με στόχο την αποτελεσματικότερη δυνατή προώθηση των οικολογικών συσκευασιών μεταφοράς των ωνίων από τα σούπερ μάρκετ και την σχετική εκπαίδευση του καταναλωτή, καθώς και για την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης και εφαρμογής του μέτρου.

Δεν Είμαι Πλαστική Σακούλα

Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει ότι η σχετική πρωτοβουλία θα κλιμακωθεί πιλοτικά μεταξύ 14 Απριλίου και 1ης Ιουνίου. Στο τρίμηνο που θα ακολουθήσει (μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου) θα τεθεί σε πρώτη ουσιαστική εφαρμογή το μέτρο της διάθεσης από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και εναλλακτικής τσάντας μεταφοράς των ωνίων, πέραν της πλαστικής σακούλας, ώστε στη λήξη της περιόδου να αξιολογηθούν τα αποτελέσματά του, προκειμένου αγορά και δημοτική αρχή να προωθήσουν, πιο συγκεκριμένα, την κοινή πρωτοβουλία τους για την αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας από φωτοδιασπόμενες, βιοδιασπόμενες, επαναχρησιμοποιούμενες ή και χάρτινες σακούλες.

Για το πρώτο διάστημα έχουν προγραμματιστεί ενέργειες προβολής της σχετικής δράσης, όπως ενημέρωση από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, διανομή τσάντας προβολής, μετάδοση τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού μηνύματος, διάθεση φυλλαδίου ενημέρωσης, ανάρτηση αφισών και outdoor καμπάνια, με βασικό μήνυμα: “Δεν Είμαι Πλαστική Σακούλα”.

Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του μνημονίου, σχολίασε αρνητικά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δεν μερίμνησε, μέσω συγκεκριμένων και στοχευμένων δράσεων, να προωθήσει την εκπαίδευση των Ελλήνων καταναλωτών για την απόκτηση οικολογικής συνείδησης και συμπεριφοράς.