Ο ΑΠΣΙ Πίνδος ενισχύει το όραμά του για βιώσιμη και κυκλική πτηνοτροφία μέσα από καινοτόμες πρακτικές που προωθούν την αειφορία. Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου στις 12 Νοεμβρίου, παρουσιάστηκαν οι νέες πρωτοβουλίες και τεχνολογίες της Πίνδος που συμβάλλουν στη μετάβαση της πτηνοτροφίας σε ένα πιο βιώσιμο και περιβαλλοντικά φιλικό μοντέλο. Η παραγωγή των προϊόντων πραγματοποιείται στα Ιωάννινα, όπου το καθαρό νερό διασφαλίζει την υψηλή ποιότητα των προϊόντων πτηνοτροφίας.
Τα κοτόπουλα εκτρέφονται σε προστατευόμενες περιοχές, ενώ εφαρμόζονται πρακτικές διατήρησης των υδάτινων πόρων, όπως η ελεγχόμενη χρήση λιπασμάτων και η χρήση ανακυκλωμένου νερού. Επιπλέον, η Πίνδος εφαρμόζει σύστημα ψύξης με αέρα αντί νερού. Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία KYKLOS 4.0 και ενσωματώνοντας ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές, η Πίνδος έχει διακριθεί για το καινοτόμο μοντέλο κυκλικής πτηνοτροφίας της και στηρίζει τη διατροφή των πτηνών σε 100% φυτικές και πιστοποιημένες πρώτες ύλες.
Η παραγωγή γίνεται τοπικά, ενισχύοντας την οικονομία της περιοχής και μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων από τη μεταφορά. Παράλληλα, εφαρμόζει πρακτικές αξιοποίησης οργανικών αποβλήτων, τα οποία μετατρέπονται σε ενέργεια μέσω αεριοποίησης, προσφέροντας θερμική ενέργεια για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με τη σχετική παρουσίαση, η Πίνδος αξιοποιεί οργανικά υλικά για την παραγωγή βιολογικών λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, μειώνοντας την ανάγκη για χημικά και προωθώντας μια πιο φυσική προσέγγιση στη διαχείριση αποβλήτων. Με προηγμένες τεχνολογίες, βελτιστοποιεί τις διαδικασίες και μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού και η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών αποτελούν κομβικά στοιχεία της στρατηγικής της.
Μείωση χρήσης πλαστικών κατά 90% την τελευταία πενταετία
Σημαντική είναι και η μείωση της χρήσης πλαστικών. Πράγματι, η εταιρεία μείωσε τη χρήση πλαστικών κατά 90% την τελευταία πενταετία, αντικαθιστώντας τα πλαστικά τελάρα με χάρτινες εναλλακτικές κούτες.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter