Στα 360 εκατ. ευρώ έκλεισε τελικά ο ετήσιος κύκλος εργασιών του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων (ΑΠΣΙ) Πίνδος για το 2023. Ταυτόχρονα, εμφάνισε οριακά βελτιωμένη κερδοφορία σε σχέση με το 2022.

Ο συνεταιρισμός επιχειρεί στη φετινή Gulfood τον εμπλουτισμό της γκάμας προϊόντων που παρουσιάζει στις χώρες – στόχους εξαγωγών.

Η Πίνδος βρέθηκε στο Ντουμπάι με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου. Πέρα από τα έτοιμα ψημένα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής που παραδοσιακά παρουσιάζει και προωθεί η Πίνδος στις αραβικές χώρες, φέτος προωθεί και τα πρόσφατα λανσαρισμένα έτοιμα μαριναρισμένα τεμάχια κοτόπουλου, τα οποία είναι αρωματισμένα με ηπειρώτικα βότανα και προσφέρονται έτοιμα για ψήσιμο.

Η συγκεκριμένη σειρά προϊόντων βρίσκεται και στην Ελλάδα στα ψυγεία της ΑΒ Βασιλόπουλος. Σύντομα θα βρίσκονται στο σύνολο των μεγάλων αλυσίδων του ελληνικού οργανωμένου λιανεμπορίου.

Τα ready-to-cook γεύματα
Η Πίνδος, όπως εκτίμησε ο επί 38 έτη γενικός διευθυντής του συνεταιρισμού, Λάζαρος Τσακανίκας, μιλώντας στο FOODReporter, στοχεύει σε κάτι που αποτελεί παγκόσμια τάση πια, δηλαδή τα έτοιμα μαριναρισμένα κομμάτια κρέατος, εν προκειμένου κοτόπουλου, προς διευκόλυνση μαγειρέματος και εξοικονόμηση χρόνου όποιου θελήσει ένα γρήγορο, εύκολο και γευστικό γεύμα. Τα μαριναρισμένα και τεμαχισμένα προϊόντα μπαίνουν μαζί με τη χάρτινη πυρίμαχη συσκευασία τους στο φούρνο, για το σχεδιασμό της οποίας ο ΑΠΣΙ Πίνδος συνεργάστηκε με την εταιρεία Kapelis Packaging.

«Είναι σαν έτοιμο γεύμα, δεδομένου του γεγονότος ότι απαιτεί μικρό μόνο χρόνο ψησίματος», είπε ο κ. Τσακανίκας.

Η λατρεία του κοτόπουλου στη Μέση Ανατολή, η ζήτηση και η αυξημένη του τιμή
Τα πουλερικά λατρεύονται στη Μέση Ανατολή. Οι περισσότερες μουσουλμανικές χώρες της περιοχές επιλέγουν το κοτόπουλο, ως κρέας, για τη διατροφή τους. Μάλιστα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν έχουν πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις λόγω μορφολογίας του εδάφους και κλίματος και εισάγουν πουλερικά από γειτονικές χώρες, όπως είναι το Ομάν. Η Πίνδος έχει τοποθετήσει ήδη προϊόντα κοτόπουλων σε δύο αλυσίδες σούπερ μάρκετ του Ντουμπάι, αλλά έχει επίσης συνάψει και συνεργασία με εισαγωγέα – αντιπρόσωπο που προωθεί τα προϊόντα του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού σε σημεία εστίασης στο Εμιράτο. Όπως φαίνεται, η ανταπόκριση είναι πολύ καλή και η ζήτηση μεγάλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε σύγκριση με την Ελλάδα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η τιμή του κοτόπουλο ανά κιλό, λόγω μεγάλης ζήτησης, είναι κατά πολύ αυξημένη. Ένας από τους κύριους λόγους, πέραν της μηδαμινής ντόπιας παραγωγής, είναι το αυξημένο κόστος μεταφοράς, που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κι άλλο. Στα προϊόντα ελευθέρας βοσκής, που εξάγει ο ΑΠΣΙ Πίνδος στο Ντουμπάι, οι τιμές είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικές.

Η Πίνδος, παρότι της έχει προταθεί να κάνει απευθείας είσοδο σε τοπικές αλυσίδες οργανωμένου λιανεμπορίου, κάθε φορά επιλέγει να «ξεκλειδώνει» την κάθε εθνική αγορά μέσω αντιπροσώπου εταιρείας, που θα είναι επιφορτισμένη με την επίλυση όλων των τοπικών ζητημάτων που προκύπτουν. Ο ΑΠΣΙ Πίνδος τροφοδοτεί με κοτόπουλα όλα τα Βαλκάνια -κυρίως Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία- και επίσης, έχει αναπτύξει όγκο πωλήσεων σε Ιταλία, Γερμανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εξαγωγές αποτελούν περίπου το 8% του ετήσιου κύκλου εργασιών του συνεταιρισμού σε όρους 2023. «Έχουμε βάλει στόχο να φτάσουν σε ένα 20% του τζίρου μας μέσα στα επόμενα χρόνια, αναπτύσσοντας και συνολικά τις πωλήσεις μας», εξήγησε ο κ. Τσακανίκας, ο οποίος αποτελεί μέλος του συνεταιρισμού από το 1981.

Φθηνό το κοτόπουλο σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά μέσο όρο
«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, θεωρούμε ότι η τιμή του κοτόπουλου είναι ακόμη χαμηλά. Σε αυτό βοηθούν οι πολλές προσφορές και προωθητικές ενέργειες που ανά τακτά χρονικά διαστήματα και εμείς, ως ΑΠΣΙ Πίνδος και οι ανταγωνιστές μας πραγματοποιούμε μέσα από τα σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για προϊόν ευρείας κατανάλωσης, που ενίοτε χρησιμοποιείται από τα σούπερ μάρκετ ως “κράχτης”, ώστε να προσελκύσουν τους καταναλωτές. Κάθε ημέρα της εβδομάδας κάποια ελληνική αλυσίδα πουλά σε προσφορά το κοτόπουλο, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να το βρίσκει πολύ φθηνό. Κατά γενική ομολογία, το κοτόπουλο δεν είναι ακριβό ούτε στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», εκτίμησε ο κ. Τσακανίκας. Το 2024 είναι η χρονιά μέσα στην οποία ολοκληρώνεται ο τρέχον κύκλος των παραγωγικών επενδύσεων του ΑΠΣΙ Πίνδος, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter