Αποζημίωση ύψους 478 εκατ. ευρώ απαιτούν από την Heineken Ολλανδίας η Carlsberg και η Ζυθοποιΐα Μακεδονίας – Θράκης, που παράγει την μπύρα Βεργίνα.

Οι δύο εταιρείες προσέφυγαν στα ολλανδικά δικαστήρια κατά της Heineken, καταγγέλλοντας την θυγατρική της, Αθηναϊκή Ζυθοποiία, για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης, για την οποία η Επιτροπή Ανταγωνισμού της έχει επιβάλλει, ήδη, πρόστιμο από το 2015.

Από την πλευρά της η Heineken αναφέρεται μεν στις παραπάνω αξιώσεις των δυο ζυθοποιιών στην ετήσια οικονομική της κατάσταση, χωρίς όμως να προβαίνει και σε εκτίμηση για το ύψος του ποσού.

Μάλιστα, όπως τονίζει η Heineken, το ποσό δεν μπορεί να εκτιμηθεί, καθώς η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει προσφύγει και κατά του προστίμου που της επεβλήθη από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η υπόθεση αυτή εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ακόμη, υπό διερεύνηση είναι το θέμα του κατά πόσον τα ολλανδικά δικαστήρια μπορούν να αναλάβουν δικαιοδοσία για τις αξιώσεις αυτές, στον βαθμό που υποβάλλονται κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Σημειώνεται ότι η όλη υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου των Κάτω Χωρών, καθώς η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και η Heineken έχουν ενστάσεις εναντίον αυτών των αξιώσεων.

Άλλωστε η Heineken και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υποστηρίζουν ότι δεν έχει διαπραχθεί παράβαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού και ότι η Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης δεν έχει υποστεί ζημιά και υπέβαλε την αξίωσή της πολύ αργά.

Το χρονικό της υπόθεσης
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, την 1η Δεκεμβρίου του 2015, επέβαλε στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία πρόστιμο ύψους 31,41 εκατ. ευρώ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Κατά της απόφασης η Αθηναϊκή Ζυθοποιία άσκησε προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και αίτηση αναστολής εκτέλεσης.

Τον Ιούνιο του 2016, το Διοικητικό Εφετείο έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση και διέταξε την αναστολή της είσπραξης μέρους του ένδικου προστίμου, ποσού 8,39 εκατ. ευρώ, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση επί της προσφυγής, και την αναστολή της είσπραξης έτερου μέρους του ένδικου προστίμου, ποσού 8,386 εκατ. ευρώ υπό τον όρο της κατάθεσης ισόποσης εγγυητικής επιστολής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Για το υπόλοιπο ποσό των 14,677 εκατ. ευρώ το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση. Το ποσό αυτό καταβλήθηκε από την εταιρεία τον Σεπτέμβριο του 2016.

Τον Ιανουάριο του 2017 το Διοικητικό Εφετείο περιόρισε το ύψος του επιβληθέντος προστίμου στο ποσό των 26,733 εκατ. ευρώ και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατέβαλε στο Ελληνικό Δημόσιο το υπόλοιπο ποσό των 13,225 εκατ. ευρώ.

Κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία άσκησε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση αναιρέσεως, η οποία συζητήθηκε, στις 7 Σεπτεμβρίου 2020. Η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει ακόμη εκδοθεί.

Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης προσέφυγε στην ολλανδική δικαιοσύνη τον Φεβρουάριο του 2017, ζητώντας αποζημίωση άνω των 100 εκατ. ευρώ. Το δικαστήριο του Άμστερνταμ τον Μάιο του 2018 απέρριψε την αγωγή, και η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης προσέφυγε στο Εφετείο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter