Τα απορρυπαντικά για πλύσιμο στο χέρι εξακολουθούν να κρατούν τα σκήπτρα στη συνολική ελληνική αγορά απορρυπαντικών πιάτων.

Τα απορρυπαντικά για πλύσιμο στο χέρι εξακολουθούν να κρατούν τα σκήπτρα στη συνολική ελληνική αγορά απορρυπαντικών πιάτων.

Η αγορά των υγρών για πιάτα, αν και ελαφρώς πτωτική, παρουσιάζει ιδιαίτερη κινητικότητα τα τρία τελευταία χρόνια, με την είσοδο νέων προϊόντων και τη δημιουργία νέων κατηγοριών, που χαρακτηρίζονται από μια πιο αποτελεσματική απόδοση σε κάποιον συγκεκριμένο τομέα, όπως είναι για παράδειγμα τα αντιβακτηριδιακά, τα προϊόντα έξτρα περιποίησης, τα προϊόντα με ξύδι κ.λπ. Σε όγκο η αγορά παρουσιάζει μια μικρή πτώση κάθε χρόνο, κυρίως λόγω της αυξανόμενης χρήσης των πλυντηρίων πιάτων σε αξία όμως είναι ελαφρώς ανοδική, λόγω της εμφάνισης ακριβότερων προϊόντων. Η αγορά ανέρχεται γύρω στα 15 δισ. δρχ. σε αξία και γύρω στους 30.000 τόνους σε όγκο ετησίως. Ηγέτης στην αγορά είναι το AVA της Rolco, ενώ ακολουθούν το Palmolive της Colgate, το Svelto της Unilever, το Fairy της Procter & Gamble, το Trylet της Σαράντης, το Savonit της ίδιας εταιρείας, καθώς και το Dosia της Benckiser.

Οι τάσεις στα απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι επικεντρώνονται στα αντιβακτηριδιακά, στα εξειδικευμένα προϊόντα, π.χ. για ανοιξείδωτα σκεύη και κατσαρόλες, στα προϊόντα με ξύδι στη σύνθεσή τους για την καταπολέμηση των οσμών, καθώς επίσης σε προϊόντα με χρώματα και αρώματα. Γενικά τα νέα προϊόντα που λανσάρονται επιδιώκουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καταναλωτών για αισθαντικότητα (ευχαρίστηση στο άρωμα και στην όψη), πρακτικότητα και υγιεινή.

Απορρυπαντικά για πλυντήριο

Η αγορά των απορρυπαντικών για πλυντήριο πιάτων είναι μία ιδιαίτερα αναπτυσσόμενη αγορά, εμφανίζοντας ρυθμούς αύξησης της τάξης του 7% – 10% σε ετήσια βάση, λόγω του έντονου ρυθμού εισόδου πλυντηρίων πιάτων στα ελληνικά νοικοκυριά. Στη χώρα μας διαθέτει πλυντήριο πιάτων το 30% περίπου των νοικοκυριών, ποσοστό που υπολείπεται σημαντικά της υπόλοιπης Ευρώπης και δημιουργεί μεγάλα περιθώρια διεύρυνσης της αγοράς των προϊόντων για πλυντήριο πιάτων. Οι καταναλωτές εδώ αναζητούν αποτελεσματικότητα, λάμψη και υγιεινή και επιπλέον όλα τα παραπάνω με τη μεγαλύτερη δυνατή ευκολία και το λιγότερο δυνατό χρόνο. Η συγκεκριμένη αγορά χωρίζεται σε απορρυπαντικά, στιλβωτικά και αλάτια. Στην αγορά απορρυπαντικών πλυντηρίων πιάτων έχουν παρουσία ολοκληρωμένες σειρές προϊόντων όπως η Calgonit της Benckiser, η Sun της Unilever και η AVA της Rolco.