Τελικά ήρθαν οι ξένοι! Αλλά ήρθαν, είδαν και απήλθαν! Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ήρθαν τουλάχιστον δύο μεγάλες αποστολές της μεγάλης γαλλικής αλυσίδας «Καρφούρ», που έκαναν έρευνες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, για τη δημιουργία ενός, τουλάχιστον, υπέρ μάρκετ.

Συγκεκριμένα, έκαναν μελέτες στις εθνικές οδούς και στις κύριες αρτηρίες των συνοικιών, για να βρουν ένα μεγάλο χώρο. Στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν στην Αθήνα ένα τεράστιο «υπερκατάστημα», που θα είχε… 20.000 τμ χώρους πωλήσεως(!), 15.000 τμ αποθηκευτικούς χώρους και πάρκινγκ και άλλους χώρους διασκέδασης περίπου 100 στρεμμάτων!

Τα μεγαλεπήβολα σχέδια της «Καρφούρ» επεκτάθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, όπου εκεί σε ένα σχεδιαζόμενο εμπορικό κέντρο, ιδιοκτησίας της Κτηματικής Τράπεζας, επρόκειτο να αναγείρει υπέρ μάρκετ 5.000 τμ.

Και τα δύο σχέδια δεν μπόρεσαν να εφαρμοστούν, γιατί η μεγάλη γαλλική εταιρεία λιανεμπορίου θεώρησε ότι οι συνθήκες του ελληνικού λιανεμπορίου δεν «αρμόζουν» στην πολιτική της και το κυριότερο, δεν υπάρχουν κατάλληλοι μεγάλοι χώροι ή, όπου υπάρχουν, η γη είναι πανάκριβη. Πάντως, η «Καρφούρ» στρέφεται από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες, γιατί η αμερικανική αγορά θεωρείται πολύ πιο αποδοτική από την ευρωπαϊκή.