Στο «ξήλωμα» σχεδόν του συνόλου του ανώτατου διοικητικού μηχανισμού της Lidl στη χώρα μας προχωρεί η μητρική γερμανική εταιρεία, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης προβλημάτων κακοδιοίκησης και λαθών στη διαχείριση του δικτύου της και των σχέσεων με το προσωπικό και κάποιους προμηθευτές της. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, πριν από λίγες ημέρες ομάδα στελεχών της μητρικής Lidl αφίχθη στην Ελλάδα και προχώρησε στη λήψη δραστικών αποφάσεων, βάσει των οποίων μεταβάλλεται η σύνθεση της διοίκησής της και προωθούνται «φρέσκα» πρόσωπα, εκ των οποίων τουλάχιστον το ένα, γερμανικής καταγωγής, θα παραμείνει στο τιμόνι της Lidl στην Ελλάδα για 1 έως 1,5 χρόνο μέχρι να «σουλουπωθεί» η επιχείρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του greekretail, πριν από λίγες ημέρες ομάδα στελεχών της μητρικής Lidl από τη Γερμανία αφίχθη στην Ελλάδα και προχώρησε στη λήψη δραστικών αποφάσεων για τη διοίκηση της θυγατρικής της. Στο πλαίσιο αυτό, μεταβάλλεται η σύνθεσή της με την προώθηση «φρέσκων» προσώπων, εκ των οποίων τουλάχιστον το ένα, γερμανικής καταγωγής, θα παραμείνει στο τιμόνι της Lidl στην Ελλάδα για 1 έως 1,5 χρόνο μέχρι να «σουλουπωθεί» η επιχείρηση.

Τα στελέχη που αποχωρούν από τη διοίκηση «χρεώθηκαν» με κρούσματα κακοδιοίκησης και λαθών στη διαχείριση του δικτύου καταστημάτων και των σχέσεων με προμηθευτές, αλλά και με υφιστάμενους τους.

Καταλύτης για την επιτάχυνση των διοικητικών αλλαγών στην αλυσίδα αποτέλεσε η έλευση της Aldi, η οποία αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα ανταγωνιστή της διεθνώς και που μέχρι στιγμής καταφέρνει να διεισδύει με επιτυχία στην εγχώρια αγορά, βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματός της. Προφανώς, η μητρική Lidl αντιλαμβάνεται πως η ελληνική θυγατρική της χρειάζεται ιδιαίτερη ενίσχυση, καθώς πλέον δεν αποτελεί τον μοναδικό ισχυρό «παίκτη» του discount στη χώρα μας και δεν πραγματοποιεί «περίπατο», όπως στο παρελθόν.

«Εκκαθαρίσεις» σε όλη την Ευρώπη

Πάντως, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα το οικοδόμημα της Lidl πανευρωπαϊκά έχει παρουσιάσει «τριγμούς», με αλλεπάλληλες διοικητικές «εκκαθαρίσεις» σε πολλές χώρες και για διάφορες αιτίες. Εξάλλου, πρόσφατα απομακρύνθηκε ο υπεύθυνος για τα καταστήματα της Lidl στη Γερμανία, κ. Φρανκ Μίχαελ Μρος, ύστερα από την αποκάλυψη σκανδάλου, που συνδέεται με την παράνομη παρακολούθηση της κατάσταση της υγείας εργαζομένων της αλυσίδας.

‘Οπως έγραψε το γερμανικό περιοδικό Spiegel, εντοπίστηκαν τυχαία σε καλάθι αχρήστων έγγραφα με προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων της Lidl και σχόλια… σκοπιμότητας. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση αναρρωτικής άδειας του εργαζομένου, το ιατρικό απόρρητο και η προστασία των προσωπικών δεδομένων σχετικά με την υγεία του είναι απαραβίαστα, επομένως ο εργοδότης που επιδιώκει τη σχετική συλλογή πληροφοριών είναι καταφανώς παράνομος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι πληροφορίες που περιέρχονταν στη γνώση των προϊσταμένων της Lidl, εξηγεί το Spiegel, επικαλούμενο μαρτυρίες εργαζομένων, συγκεντρώνονταν κατόπιν πιέσεων.

Ο όμιλος Lidl, που απασχολεί μόνο στη Γερμανία 53.000 εργαζομένους, είχε βρεθεί πέρσι στο επίκεντρο ενός ακόμη σκανδάλου, σχετικού με την πρόσληψη ιδιωτικών αστυνομικών για την παρακολούθηση των υπαλλήλων του με μικροκάμερες.

Σημειώνουμε, τέλος, ότι πρόσφατα απομακρύνθηκε από τη θέση του και ο επικεφαλής της Lidl στην Τσεχία.