Στην τελική ευθεία για τη θέσπιση του νέου ενιαίου ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων βρίσκεται η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να διασφαλίζει απόλυτα τον εθνικό του χαρακτήρα. Διότι, εφόσον ισχύσει η τοποθέτηση του αρμόδιου υφυπουργού κ. Γ. Παπαθανασίου περί της μη αναφοράς του σχετικού νόμου στις ιδιαιτερότητες των "τουριστικών πε-ριοχών", έμμεσα το ωράριο θα οδηγηθεί σε απελευθέρωση, καθώς οι νομάρχες θα μπορούν να αποφασίζουν χωρίς καμία δέσμευση την επιμήκυνσή του.

Στην τελική ευθεία για τη θέσπιση του νέου ενιαίου ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων βρίσκεται η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να διασφαλίζει απόλυτα τον εθνικό του χαρακτήρα.

Μήνες τώρα το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο και οι φορείς της εμπορικής κοινότητας βρίσκονταν σε διαρκή-άτυπο διάλογο για το νέο πλαίσιο, με τον ΣΕΣΜΕ να ζητά τη διατήρηση του ωραρίου στα ισχύοντα ή τη μικρή επιμήκυνσή του μόνο το Σάββατο, τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών να τάσσεται κατά της απελευθέρωσης και υπέρ ενός μίνιμουμ χρόνου λειτουργίας της αγοράς, ζητώντας τον καθορισμό του χρόνου έναρξης και λήξης της λειτουργίας των καταστημάτων και τον ΣΕΛΠΕ να επιμένει ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να λειτουργούν χωρίς περιορισμούς.

Όλοι φαίνεται πάντως να συμφωνούν σε ένα σημείο, στο νοικοκύρεμα της αγοράς. Η μόνη διαφορά είναι ότι κάθε φορέας αναλύει με διαφορετικό τρόπο την έννοια του «νοικοκυρέματος». Ωστόσο τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχει η κυβέρνηση, καθώς αυτή ορίζει το πλαίσιο της αρχικής πρότασης που ανακοινώνει στους φορείς της αγοράς και η ίδια λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις.

Οι κυβερνητικές προθέσεις

Πώς αντιλαμβάνεται λοιπόν το Υπουργείο Ανάπτυξης το Εθνικό Ωράριο; Σύμφωνα με τα όσα προανήγγειλε πως προτίθεται να εφαρμόσει και τα όσα είχαν ανακοινωθεί μέχρι την έκδοση του τεύχους, οι κύριοι άξονες του νέου πλαισίου έχουν ως εξής:

  • Σε όλη τη χώρα τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν μέχρι τις 9:00 το βράδυ από Δευτέρα έως και Παρασκευή, με ελεύθερη έναρξη.

  • Το Σάββατο τα καταστήματα θα λειτουργούν μέχρι τις 6:00 το απόγευμα, ενώ δεν αποκλείεται, εφόσον συμφωνήσει και η αγορά, να υπάρξει παράταση της λειτουργίας τους κατά μία έως δύο ώρες.
  • Τις Κυριακές τα καταστήματα θα παραμένουν κλειστά.
  • Οι κατά τόπους Εμπορικοί Σύλλογοι θα μπορούν να προτείνουν στα μέλη τους περικοπές του ωραρίου, κυρίως κατά τις απογευματινές ώρες και τα Σάββατα, ενώ οι επιχειρηματίες θα είναι ελεύθεροι να αποφασίζουν μεταξύ των ορίων που θα θέσει ο νόμος και των προτάσεων που θα τους γίνονται από τα θεσμοθετημένα όργανα του κλάδου.
  • Οι νομάρχες θα μπορούν, με τη σύμφωνη γνώμη των Εμπορικών Συλλόγων της περιοχής τους, να αποφασίζουν μόνο για την επιμήκυνση του ωραρίου.
  • Κατά δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης, στον νέο νόμο δεν θα γίνεται αναφορά σε τουριστικές περιοχές.

Προς απελευθέρωση του ωραρίου;

Αξίζει να αναφερθούμε στις διαφορές που θα ισχύουν στο ωράριο, εφόσον οι τελικές ρυθμίσεις δεν θα τροποποιούν επί της ουσίας όσα προαναφέραμε:

  • Τη χειμερινή περίοδο τα καταστήματα θα κλείνουν κατά μία ώρα αργότερα, αφού σήμερα η αγορά τον χειμώνα λειτουργεί έως τις 8:00 το βράδυ.
  • Το Σάββατο θα παραμένουν ανοικτά από μία έως και δύο ώρες παραπάνω, αν τελικά αποφασισθεί η επιμήκυνση του ωραρίου έως τις 7:00 ή τις 8:00 το βράδυ.
  • Σε καμία περιοχή της χώρας δεν θα μπορεί να επιβληθεί ο περιορισμός του χρόνου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, αφού οι νομάρχες χάνουν κατά το ήμισυ τη δικαιοδοσία τους όσον αφορά την εξουσιοδότηση βάσει της οποίας μπορούν σήμερα να αποφασίσουν τόσο για την αύξηση όσο και για τη μείωση του ωραρίου.
  • Εφόσον ισχύσει η τοποθέτηση του υφυπουργού για τη μη αναφορά του νόμου στις τουριστικές περιοχές, θα υπάρχει μία ακόμη σημαντική αλλαγή: Έμμεσα το ωράριο θα μπορεί να οδηγηθεί σε απελευθέρωση. Αν για παράδειγμα όλοι οι νομάρχες αποφασίσουν την επιμήκυνση του χρόνου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στις περιοχές τους, η αγορά στην πράξη θα περάσει σε καθεστώς απελευθέρωσης του θεσμού. Μένει λοιπόν να προσδιοριστεί αν οι σχετικές αποφάσεις των νομαρχών θα λαμβάνονται κατόπιν γνωμοδότησης των τοπικών φορέων της αγοράς ή με την έγκρισή τους.