Στο πρώτο εννεάμηνο του 2005 η Μετρό αύξησε τον αριθμό των πελατών της πάνω από 5%, έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος -η τάση αυτή συνεχίζεται, φθάνοντας το τελευταίο διάστημα σε ποσοστά της τάξης του 7%. Στο ίδιο διάστημα αυξήθηκε και η αξία στο μέσο καλάθι των πελατών της στα φρέσκα προϊόντα (αλλοιώσιμα, ζυγιζόμενα, τυποποιημένα γαλακτοκομικά, αλλαντικά) σε ποσοστό πάνω από 6%. Σύμφωνα με την εταιρεία, το λανσάρισμα του My market οδήγησε στην καλύτερη προσέγγιση των αναγκών των καταναλωτών. Η αλυσίδα διενεργεί μετρήσεις για την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας My market.

Σημαντική αύξηση στη μέση αξία αγορών ανά πελάτη, καθώς και στον συνολικό αριθμό πελατών πέτυχε η Μετρό, με την εφαρμογή της νέας επικοινωνιακής πολιτικής της, βάσει της οποίας τα καταστήματα λιανικής της εταιρείας μετονομάστηκαν σε My Market.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της αλυσίδας, οι σχετικές επενδύσεις της εταιρείας στην επικοινωνιακή υποστήριξη του νέου της εγχειρήματος απέδωσε καρπούς, εξασφαλίζοντάς της ανάπτυξη σε μια δύσκολη περίοδο για τον κλάδο. Ειδικότερα, στο πρώτο εννεάμηνο του 2005, η Μετρό αύξησε τον αριθμό των πελατών της πάνω από 5% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, ενώ η τάση αυτή συνεχίζεται, φθάνοντας το τελευταίο διάστημα σε ποσοστά της τάξης του 7%. Στο ίδιο διάστημα αυξήθηκε και η αξία στο μέσο καλάθι των πελατών της στα φρέσκα προϊόντα (αλλοιώσιμα, ζυγιζόμενα, τυποποιημένα γαλακτοκομικά, αλλαντικά) σε ποσοστό πάνω από 6%. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις των φρέσκων προϊόντων αυξήθηκαν περισσότερο από 10%, ενώ η συμμετοχή τους στις συνολικές πωλήσεις της αλυσίδας διαμορφώθηκε κοντά στο 45%.

Όπως επισημαίνεται από στελέχη της Μετρό, “o βασικός επιχειρηματικός στόχος μας ήταν η βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της εταιρείας, μέσα από την ανανέωση και επέκταση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, με την απόκτηση του ξεχωριστού διακριτικού τίτλου My market, διαφοροποιημένου από το Μετρό Cash & Carry, ώστε να είναι σαφής ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων μας”. Σε αυτή την κατεύθυνση η εταιρεία φέτος πενταπλασίασε τον διαφημιστικό προϋπολογισμό της, με αποτέλεσμα το επαναλανσάρισμα του δικτύου λιανικής, μέσω της εμφάνισης της νέας επωνυμίας και της συνολικής ανακαίνισης όλων των καταστημάτων της, να στεφθεί από επιτυχία.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το λανσάρισμα του My Market οδήγησε στην καλύτερη προσέγγιση των αναγκών των καταναλωτών. “Βασισμένοι στις αρχές του νέου concept, εστιάσαμε στα τμήματα των φρέσκων προϊόντων, προσφέροντας ποιότητα στις “φρέσκιες” αγορές, διατηρώντας αυστηρές, ποιοτικές διαδικασίες για την επιλογή, μεταφορά και συντήρηση των προϊόντων”, επισήμανε χαρακτηριστικά παράγοντας της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι η αλυσίδα, προκειμένου να εκτιμήσει τον βαθμό υλοποίησης του νέου concept στα καταστήματά της, πραγματοποίησε έρευνες Mystery Shopping, οι οποίες οδήγησαν σε θετικά αποτελέσματα. Παράλληλα διενεργεί μετρήσεις για την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας My Market.

Ποιοτική πρόταση στον κλάδο των σούπερ μάρκετ

Εξάλλου, με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας των προσφερόμενων προϊόντων αλλά και τη διαφάνεια και ειλικρίνεια στη συναλλαγή με τον πελάτη, τα My market υλοποίησαν μία προωθητική ενέργεια που εξασφαλίζει τη γρήγορη ανακύκλωση των προϊόντων τους αλλά και τη σωστή ενημέρωση των τιμών τους στα ράφια. Με τον τρόπο αυτό οι πελάτες της αλυσίδας δεν βρίσκουν κανένα ληγμένο προϊόν στα ράφια, όπως επίσης είναι σίγουροι ότι όποια τιμή βλέπουν στο ράφι, την ίδια ακριβώς χρεώνονται και στο ταμείο.

Και επειδή “ουδείς αλάνθαστος”, αν παρά ταύτα βρεθεί έστω και ένα ληγμένο προϊόν εντός του καταστήματος, τα My market το αντικαθιστούν με δύο ίδια δωρεάν. Επιπλέον, αν από λάθος βρεθεί κάποιο προϊόν να έχει στο ράφι μικρότερη τιμή από την τιμή στο ταμείο, τα My market πληρώνουν τη διαφορά στο δεκαπλάσιο.

Με την εν λόγω ενέργεια, τα My market επιθυμούν να βρεθούν ένα βήμα πιο κοντά στην υπόσχεσή τους, δηλαδή να αποτελούν την πλέον ποιοτική, ελληνική πρόταση στον χώρο των σούπερ μάρκετ.