Η πώληση γαλακτοκομικών, τροφίμων, ξηρών καρπών, οινοπνευματωδών ποτών, άρτου και απορρυπαντικών απαγορεύεται στα περίπτερα και στα καταστήματα ψιλικών σύμφωνα με το Νόμο 1043/80.

Η πώληση γαλακτοκομικών, τροφίμων, ξηρών καρπών, οινοπνευματωδών ποτών, άρτου και απορρυπαντικών απαγορεύεται στα περίπτερα και στα καταστήματα ψιλικών σύμφωνα με το Νόμο 1043/80.

Για το θέμα αυτό μίλησε στο «μαγαζί μας» η κα Σταματία Παπακωνσταντίνου, υπάλληλος του τμήματος περιπτέρων, κυλικείων, σωματείων και αδειών τσιγάρων της Νομαρχίας Αθηνών, τονίζοντας ότι: «Τα εμπορεύματα αυτά πωλούνται συνήθως από γαλακτοπωλεία, ζαχαροπλαστεία και παντοπωλεία και αποτελούν είδη υγειονομικού ελέγχου. Κατά συνέπεια όσα περίπτερα ή καταστήματα ψιλικών πωλούν γάλα παραβαίνουν το νόμο, ενώ αν γίνει καταγγελία στη Νομαρχία για κάποιο κατάστημα ψιλικών που στο παρελθόν τού είχε χορηγηθεί άδεια πώλησης τσιγάρων και, παρά το νόμο, πουλάει και γάλα, τότε αυτό σημαίνει πως δεν τηρεί τις προϋποθέσεις χορήγησης εκείνης της άδειας, αφού έχει τροποποιήσει τους όρους λειτουργίας του, με συνέπεια την ανάκλησή της».

Τι επιτρέπεται να πωλούν

Συνεχίζοντας η κα Παπακωνσταντίνου μάς εξηγεί ποια προϊόντα επιτρέπεται να πωλούν τα καταστήματα ψιλικών και τα περίπτερα: «Σύμφωνα με το άρθρο 47 της υγειονομικής διάταξης ΑΙΒ/ 8577/83, στα περίπτερα και στα καταστήματα ψιλικών επιτρέπεται η πώληση τυποποιημένων προϊόντων καραμελοποιίας, σοκαλατοποιίας και μπισκοτοποιίας, τυποποιημένων παγωτών, εμφιαλωμένων και εγκυτιωμένων αναψυκτικών. Επιτρέπεται ακόμη να πωλούνται εγκυτιωμένες μπύρες και τυποποιημένος έτοιμος καφές, με εξαίρεση τους εμφιαλωμένους ή εγκυτιωμένους σακχαρούχους ή μη φυσικούς χυμούς, καθώς και τους συμπυκνωμένους ή άλλους χυμούς φρούτων.

Κατά παρέκκλιση επιτρέπεται από τα περίπτερα η πώληση αναψυκτικών ποτών χύμα, εφόσον χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό ψυκτικά μηχανήματα στιγμιαίας ανάμειξης, σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στην παράγραφο 7 της ίδιας υγειονομικής διάταξης», λέει η κα Παπακωνσταντίνου.

«Επιπλέον, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, στους περιπτερούχους δεν δίνεται άδεια πώλησης τσιγάρων ξεχωριστά, αλλά μαζί με την παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης του περιπτέρου. Όσον αφορά τα καταστήματα ψιλικών, η Νομαρχία χορηγεί στους ιδιοκτήτες τους τις άδειες για πώληση καπνοβιομηχανικών προϊόντων, ενώ για να μπορούν να πωλούν και τα προϊόντα που προβλέπονται από την παραπάνω υγειονομική διάταξη, χρειάζεται να πάρουν σχετική άδεια από τον αρμόδιο δήμο», καταλήγει η κα Παπακωνσταντίνου.