Μέχρι την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2024 παρατάθηκε η απαγόρευση εισαγωγών κρεάτων βοοειδών στη Ρωσία με προέλευση από ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βόρεια Ιρλανδία, Νορβηγία, Ισλανδία, Ουκρανία, Αλβανία, Μαυροβούνιο και Λιχτενστάιν.

Ο σχετικός κατάλογος προϊόντος απαγόρευσης εισαγωγής περιλαμβάνει όλα τα κρέατα βοοειδών, είτε νωπά, φρέσκα, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα, αλλά και χοιροειδή των ίδιων κατηγοριών, με την εξαίρεση των ζώντων χοίρων που αναπαράγονται εντός καθαρής φυλής.

Περιλαμβάνονται και βρώσιμα κρέατα και σφάγια αιγοειδών, προβατοειδών, αλόγου, γαϊδουριών και μουλαριών. Εξαιρείται όμως η εισαγωγή εντοσθίων συκωτιού βοοειδών και μέλη χοιροειδών που προορίζονται για επεξεργασία και μετέπειτα, παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων από ζωικές πρωτεΐνες. Στη σχετική απαγόρευση εισαγωγής στη Ρωσία εμπίπτουν και όλα τα είδη χοιρινού λίπους και του λίπους πουλερικών, μαζί και με τα σχετικά βρώσιμα παραπροϊόντα των παραπάνω χωρών που αφορούν κρέας χοιροειδών ή πουλερικών.

Επιπλέον, απαγορεύεται η εισαγωγή ζωντανών ψαριών των παρακάτω κατηγοριών: Πέστροφες, σολομοί, κυπρίνοι, χέλια, τόνοι, ρέγγες, μπακαλιάροι, γαλέοι, γλώσσες και λοιπά γλωσσοειδή πλατύψαρα, σαρδέλες, γάδοι, σκουμπριά, γαύροι, λιθρίνια, φαγκριά, σαυρίδια, λαυράκια, τσιπούρες και ξιφίες, όχι όμως και των γόνων των δύο πρώτων ειδών. Η εισαγωγή ψαριών των παραπάνω κατηγοριών απαγορεύεται είτε είναι ζωντανά, είτε νωπά, φρέσκα ή διατηρημένα σε απλή ψύξη. Για τα ψάρια βαθιάς κατάψυξης ισχύει οριζόντια απαγόρευση για κάθε είδος με εξαίρεση τα φιλέτα πέστροφας, σολομού, τόνου, μπακαλιάρου και ξιφία. Απαγορεύεται η εισαγωγή στη Ρωσία και πάσης φύσεως μαλάκιων από τις προαναφερόμενες χώρες, πλην των νεαρών μυδιών με το όστρακό τους.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter