Κλειστά χαρτιά για την πορεία που καταγράφουν φέτος τα βασικά οικονομικά της μεγέθη κρατά η ΑΒ Βασιλόπουλος. Η διοίκησή της δηλώνει ότι το στίγμα της περιόδου θα το δώσει ο όμιλος, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εξαμήνου, στο πλαίσιο των οποίων, όπως συνηθίζεται, υπάρχει μια ειδική αναφορά στη δραστηριότητά του στην Ελλάδα. Η αγορά, πάντως, συζητά περί νέας πτώσης των εσόδων της ΑΒ Βασιλόπουλος, λόγω των πιέσεων της ΕΥΣ, στις οποίες υπόκειται το σύνολο της οργανωμένης λιανικής.

Στέλεχος της ΑΒ Βασιλόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του σελφ σέρβις, δήλωσε ότι η εταιρεία προχωρά βάσει του πλάνου και του προγραμματισμού της, ζητώντας την υπομονή της αγοράς μέχρι την επίσημη δημοσίευση των στοιχείων του ομίλου, σχετικά με τις επιδόσεις του το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η εταιρεία βασίζει τη στρατηγική της στα στοιχεία που τη διαφοροποιούν έναντι των ανταγωνιστών της και ότι εμμένει στην επέκταση του δικτύου της με νέα σούπερ μάρκετ. Ήδη από τις αρχές του έτους εγκαινιάσθηκε η λειτουργία ενός νέου εταιρικού καταστήματος, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού έχει προγραμματιστεί η εγκαινίαση ακόμη τριών νέων σούπερ μάρκετ.

Παράλληλα, καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους η ΑΒ Βασιλόπουλος υπογράφει νέες συμβάσεις για την οργάνωση καταστημάτων franchise. Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, αναπτύσσει ως κατηγορία και τα μικρά καταστήματα της επωνυμίας Shop & Go. Μέχρι σήμερα έχουν εγκαινιαστεί περισσότερα από δέκα τέτοια στην Αθήνα. Το πλάνο της εταιρείας προβλέπει ανάλογη επέκταση, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, που παρουσιάζουν σχετικό ενδιαφέρον λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης αστικού πληθυσμού.

Ως προς το δίκτυο της ΑΒ Βασιλόπουλος, σημειώνουμε ότι αναφορικά με τον τομέα της οργανωμένης χονδρικής, όπου εταιρεία δραστηριοποιείται με την ΕΝΑ Cash & Carry, φέτος δεν σχεδιάζονται επενδύσεις στην επέκταση του δικτύου. Η διοίκησή της αξιολογεί θετικά το ότι το δίκτυό της δεν παρουσιάζει πλέον καθοδική πορεία πωλήσεων. Ταυτόχρονα, θεωρεί ότι ως τομέας δράσης οι οργανωμένες πωλήσεις χονδρικής έχουν πλέον ωριμάσει, ώστε καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο κάθε νέο άνοιγμα. Ωστόσο, εκτιμάται ως πολύ πιθανό να υιοθετηθεί πλάνο ενίσχυσης των σχετικών υποδομών της από το 2020.

Κινητικότητα σε προϊοντικό επίπεδο
Σε ό,τι αφορά την επέκταση των προϊοντικών ομάδων, η ΑΒ Βασιλόπουλος προτίθεται να εμείνει στον εμπλουτισμό της κατηγορίας των έτοιμων φαγητών. Έχοντας πρόσφατα ολοκληρώσει το λανσάρισμα νέων προϊόντων, συνεργαζόμενη με γνωστό σεφ, σχεδιάζει αμέσως μετά το καλοκαίρι νέες ενέργειες, για τις οποίες αποφεύγονται οι λεπτομερέστερες αναφορές.

Στην εστίαση, για την οποία η διοίκηση της ΑΒ Βασιλόπουλος έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να διαφοροποιείται διαχρονικά από τον ανταγωνισμό, πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προβεί σε προσαρμογές καταρχάς στα μεγάλα καταστήματα του δικτύου της, καθώς και σε αρκετά μικρότερα, όπου το επιτρέπουν οι υποδομές.

Στο παρελθόν είχαν διαρρεύσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η αλυσίδα επρόκειτο να οργανώσει εντός των καταστημάτων της χώρους είτε καφετέριας είτε εστιατορίων, αλλά στο μεταξύ δεν υπήρξε κάτι συγκεκριμένο. Πάντως, πηγές του σελφ σέρβις αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός αναφέρεται σε προϊόντα takeaway, τα οποία θα μπορεί να καταναλώνονται και εντός των καταστημάτων. Το σχετικό εγχείρημα καταβάλλεται η προσπάθεια να ολοκληρωθεί εντός του έτους.