Ένα κατάστημα ψιλικών ή ένα περίπτερο σπάνια αποτελούν στόχο διάρρηξης για χρηματικά ποσά, καθώς οι περισσότεροι διαρρήκτες γνωρίζουν ότι συνήθως οι εισπράξεις της ημέρας μεταφέρονται εκτός του καταστήματος μετά το κλείσιμό του. Ωστόσο, το εμπόρευμα του καταστήματος είναι πιθανό να αποτελέσει στόχο διαρρηκτών είτε για μεταπώληση ή ακόμα και για την κάλυψη προσωπικών αναγκών (τσιγάρα, τηλεκάρτες κλπ).

Ένα κατάστημα ψιλικών ή ένα περίπτερο σπάνια αποτελούν στόχο διάρρηξης για χρηματικά ποσά, καθώς οι περισσότεροι διαρρήκτες γνωρίζουν ότι συνήθως οι εισπράξεις της ημέρας μεταφέρονται εκτός του καταστήματος μετά το κλείσιμό του. Ωστόσο, το εμπόρευμα του καταστήματος είναι πιθανό να αποτελέσει στόχο διαρρηκτών είτε για μεταπώληση ή ακόμα και για την κάλυψη προσωπικών αναγκών (τσιγάρα, τηλεκάρτες κλπ).

Σε προηγούμενο τεύχος είχαμε ρεπορτάζ σχετικά με τη δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης μικρών επιχειρήσεων, ακόμα και περιπτέρων, από κλοπές ή διαρρήξεις. Όμως η ασφαλιστική κάλυψη δεν προλαμβάνει το «κακό», αλλά το επουλώνει.

Η αποτροπή μιας διάρρηξης ή η παρεμπόδισή της είναι έργο ενός αξιόπιστου αντικλεπτικού συστήματος, το οποίο λειτουργεί συμπληρωματικά σε ένα συμβόλαιο ασφαλιστικής κάλυψης. Είναι γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες κάνουν σημαντικές εκπτώσεις στα ασφάλιστρα επιχειρήσεων που έχουν αντικλεπτικό σύστημα.

Πώς λειτουργεί ένα σύστημα αντικλεπτικής προστασίας

Πρωταρχικός στόχος ενός αντικλεπτικού συστήματος είναι η αποτροπή του διαρρήκτη. Ένα αυτοκόλλητο σε εμφανές σημείο της βιτρίνας ή της πόρτας του μαγαζιού, το οποίο αναγράφει ότι «ο χώρος προστατεύεται από την τάδε εταιρεία», δυσκολεύει την απόφαση του διαρρήκτη, εφόσον αυτός λειτουργεί συνειδητά, δηλαδή δεν είναι υπό την επήρεια φαρμάκων ή αλκοόλ.

Σε δεύτερο στάδιο, αν δηλαδή ο διαρρήκτης αποφασίσει να μπει στο χώρο της επιχείρησης, το αντικλεπτικό σύστημα δημιουργεί εκφοβισμό και πίεση χρόνου. Αυτό επιτυγχάνεται με την ενεργοποίηση σειρήνας ήχου, σε συνδυασμό ενδεχομένως και με σειρήνα φωτός (φάρος), αλλά και με την ειδοποίηση της αστυνομίας ή της εταιρείας που έχει αναλάβει τη φύλαξη της επιχείρησης.

Εδώ θα πρέπει να διαχωρίσουμε τα δύο είδη υπηρεσιών αντικλεπτικής προστασίας:

α) ενεργοποίηση συναγερμού και ειδοποίηση της αστυνομίας και του επιχειρηματία ότι υπάρχει πιθανή παραβίαση.

β) ενεργοποίηση του συναγερμού και αποστολή οχήματος της εταιρείας που παρέχει την αντικλεπτική προστασία στον τόπο του συμβάντος.

Τα πλεονεκτήματα της δεύτερης επιλογής είναι ότι αφ’ενός δεν σας δημιουργεί άγχος το πότε θα φτάσει η αστυνομία ή εσείς στον τόπο του συμβάντος, αφ’ετέρου δεν χρειάζεται να τρέχετε στην επιχείρησή σας κάθε φορά που χτυπάει συναγερμός, αφού η εταιρεία προστασίας σάς ενημερώνει για το αν πρόκειται για διάρρηξη ή για κάποιο λανθασμένο συναγερμό.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα εκπροσώπων επιχειρήσεων αντικλεπτικής προστασίας, ο μέσος χρόνος για την αποστολή ενός οχήματος στον τόπο του συμβάντος είναι 10 λεπτά, ενώ σε ποσοστό άνω του 60% η ενεργοποίηση ενός συναγερμού οφείλεται σε λόγους άσχετους με διάρρηξη.

Πόσο θα σας κοστίσει

Οι επιλογές υπηρεσιών που έχει στη διάθεσή του ο επιχειρηματίας είναι αρκετές και ξεκινούν από τα 11 ευρώ το μήνα. Ωστόσο πριν προχωρήσουμε σε κόστος υπηρεσιών, θα πρέπει να αναφερθούμε στο κόστος εξοπλισμού, δηλαδή στην αγορά του συναγερμού.

Οι τιμές στην αγορά για ένα πλήρες σύστημα συναγερμού (σειρήνα, παγίδες, εγκατάσταση κλπ) ξεκινούν από 700 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 900 ευρώ. Κάποιες εταιρείες αντικλεπτικής προστασίας σάς δίνουν τη δυνατότητα να μην αγοράσετε το σύστημα συναγερμού και σας παρέχουν ένα δικό τους, το οποίο φυσικά δεν σας ανήκει και το επιστρέφετε όταν σταματήσετε να συνεργάζεστε μαζί τους. Η λύση αυτή σας εξοικονομεί κάποιο πάγιο αρχικό έξοδο, αλλά επιβαρύνει στη συνέχεια τη μηνιαία συνδρομή για την υπηρεσία.

Ας δούμε όμως μερικές ενδεικτικές τιμές από μία έρευνα που κάναμε στην αγορά. Βρήκαμε την υπηρεσία ειδοποίησης της αστυνομίας και του ιδιοκτήτη στα 11 ευρώ το μήνα, ενώ το ποσό της συνδρομής αυξάνεται στα 31 ευρώ το μήνα για την αποστολή αυτοκινήτου της εταιρείας προστασίας σε κάθε συμβάν.

Τα ποσά αυτά αφορούν ιδιοκτησία του συναγερμού, η οποία ωστόσο συνεπάγεται ότι κάποιες εταιρείες θα σας χρεώνουν και με περίπου 6 ευρώ ανά μήνα, ώστε να συντηρούν το συναγερμό σας και να είναι σίγουρες ότι θα λειτουργήσει τη «δύσκολη» στιγμή.

Επομένως μαζί με το συμβόλαιο συντήρησης έχουμε ένα συνολικό κόστος περίπου 17 ευρώ για απλή ειδοποίηση και 37 ευρώ για ειδοποίηση και αποστολή οχήματος της εταιρείας.

Σε περίπτωση μη ιδιοκτησίας του συναγερμού, η μηνιαία συνδρομή διαμορφώνεται σε 30 ευρώ για απλή ειδοποίηση και σε 35 ευρώ με αποστολή οχήματος. Όπως βλέπουμε, η τιμή αυτή είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα στην περίπτωση που η επιχείρηση θέλει να πάρει το πλήρες πακέτο υπηρεσιών, καθώς είναι 2 ευρώ χαμηλότερη από την αντίστοιχη τιμή με ιδιοκτησία του συναγερμού και επιπλέον δεν υπάρχει η επιβάρυνση της αγοράς του συναγερμού.

Ωστόσο ορισμένες εταιρείες, στην περίπτωση που σας παρέχουν δικό τους συναγερμό, χρεώνουν κάποια τέλη σύνδεσης, τα οποία συνήθως δεν ξεπερνούν τα 100 ευρώ.

Είναι φανερό ότι αν θέλετε να γλιτώσετε από τις ανησυχίες σας, θα πρέπει να προτιμήσετε το πλήρες πακέτο, ενώ αν είστε κοντά στην επιχείρησή σας ή είστε σίγουροι ότι ο διαρρήκτης θα φοβηθεί από τον ήχο της σειρήνας και θα φύγει, μπορείτε να επιλέξετε την οικονομική λύση.