Εδώ και τέσσερα χρόνια η Πάτρα αλλάζει πρόσωπο καθημερινά. Οι δημοτικές αρχές, προσπαθώντας να δημιουργήσουν μία σύγχρονη πόλη, κάνουν πεζοδρομήσεις, αναπλάθουν τις πλατείες, αναπαλαιώνουν τα κτήριά τους, ξανασχεδιάζουν ακόμα και τις οδικές αρτηρίες για να ανασάνει η πόλη από τη διέλευση των χιλιάδων αυτοκινητιστών
Εδώ και τέσσερα χρόνια η Πάτρα αλλάζει πρόσωπο καθημερινά. Οι δημοτικές αρχές, προσπαθώντας να δημιουργήσουν μία σύγχρονη πόλη, κάνουν πεζοδρομήσεις, αναπλάθουν τις πλατείες, αναπαλαιώνουν τα κτήριά τους, ξανασχεδιάζουν ακόμα και τις οδικές αρτηρίες για να ανασάνει η πόλη από τη διέλευση των χιλιάδων αυτοκινητιστών
Στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών αντικαθιστούν και τα παλιά περίπτερα με νέες κατασκευές προς όφελος των περιπτερούχων, που χρόνια περίμεναν αυτή την ανάσα. Η αρχή έγινε από ένα μικρό κομμάτι της πόλης, την πλατεία των Τριών Συμμάχων και τον πεζόδρομο της Αγ. Νικολάου, και επεκτείνεται. Η κα Δώρα Καραχάλιου, που έχει το περίπτερό της σε μία από τις γωνιές της πλατείας, από την πλευρά του λιμανιού, μου μίλησε για την πρωτοβουλία του δήμου, αλλά και για τα καθημερινά της προβλήματα.
«Το περίπτερο το ανέλαβα με τον σύζυγό μου πριν τρία χρόνια. Μέσα σε αυτό το διάστημα ξεκίνησε και η ανάπλαση της πλατείας. Η περίοδος αυτή ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για μας. Εργαζόμασταν ανάμεσα σε ένα εργοτάξιο. Ο θόρυβος και η σκόνη ήταν τα καθημερινά μας βάσανα. Οι εργασίες στην πλατεία δυσκόλευαν και τις μετακινήσεις των πεζών, με συνέπεια να υπάρξει μικρή μείωση της δουλειάς. Ο καιρός κύλησε, η πλατεία στρώθηκε, ομόρφυνε και οι υπάλληλοι του δήμου έφεραν τα νέα περίπτερα. Καινούργιες ξύλινες κατασκευές σε χρώμα κυπαρισσί με λευκή τέντα. Το σπουδαιότερο από όλα ήταν ο εσωτερικός χώρος, που ήταν πιο άνετος για να χωράει τόσο εμάς όσο και την πληθώρα των προϊόντων. Εξωτερικά όμως δεν είχαν προβλέψει κάποια ράφια και έτσι αναγκαστήκαμε με δικά μας έξοδα πλέον να διαμορφώσουμε τον εξωτερικό χώρο του περιπτέρου σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Κατασκευάσαμε ράφια και θήκες στο ίδιο χρώμα, για να μπορούμε να αποθηκεύουμε τα μπισκότα και τα πατατάκια. Σήμερα το περίπτερο είναι πλέον λειτουργικό και αποδοτικό».
Οι δυσκολίες του επαγγέλματος
«Με αυτή την αλλαγή ομόρφυνε λίγο η ζωή μας και ο περιβάλλων χώρος, τα προβλήματά μας όμως συνεχίζουν να υπάρχουν. Το περίπτερο αυτό λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο, χειμώνα-καλοκαίρι. Υπάρχουν βέβαια τρεις βάρδιες ανά οκτώ ώρες, αλλά και οι οκτώ ώρες εδώ μέσα είναι ιδιαίτερα κουραστικές. Είμαστε εκτεθειμένοι πότε στο κρύο, πότε στην ζέστη, με μια διαρκή βουή ολόγυρά μας από την κίνηση των οχημάτων και τους θορύβους του λιμανιού και υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουμε τις παραξενιές όλων των φυλών που περνούν από μπροστά μας. Φεύγοντας από εδώ, εγώ έχω να φέρω βόλτα τις υποχρεώσεις του σπιτιού και ο σύζυγός μου το κυρίως επάγγελμά του. Ο ελεύθερος χρόνος είναι είδος προς εξαφάνιση, οι διακοπές ανύπαρκτες. Μια εβδομάδα διακοπών για να ξεκουραστεί ο οργανισμός από τη δουλειά ενός ολόκληρου χρόνου. Άλλη επιλογή δεν υπάρχει. Το περίπτερο πρέπει να δουλεύει καλά, για να αντιμετωπίζουμε τα πολυάριθμα έξοδά του, όπως το ενοίκιο που φτάνει τα 1.100 ευρώ το μήνα. Αν λάβεις υπ’ όψιν και την τάση που υπάρχει να μειώνονται τα ποσοστά κέρδους από τα διάφορα προϊόντα, όπως τις εφημερίδες και τα τσιγάρα, αλλά και τις οικονομικές δυσκολίες της εποχής μας, χρειάζεται περισσότερος κόπος για να είναι κερδοφόρο».
Ο κίνδυνος των κλοπών
«Παράλληλα με αυτές τις δυσκολίες έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τον κίνδυνο των κλοπών. Η Πάτρα ήταν ανέκαθεν ένα πέρασμα διαφόρων φυλών για την Ευρώπη. Στους δρόμους της κυκλοφορούν Πακιστανοί, Κούρδοι, Αλβανοί, άνθρωποι που προσπαθούν καθημερινά να κερδίσουν ένα κομμάτι ψωμί σε μια πόλη με μεγάλο ποσοστό ανεργίας. Τα περίπτερα είναι γι’ αυτούς ένας εύκολος στόχος. Οι αισθήσεις μας πρέπει να είναι καθημερινά σε εγρήγορση, για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Σχεδόν πάντα υπάρχει ένα δεύτερο άτομο που προσέχει το χώρο γύρω από το περίπτερο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και τις ημέρες του καρναβαλιού».
Η κα Δώρα, σαν νέος άνθρωπος, δεν παύει ωστόσο να αισιοδοξεί για το μέλλον και να πιστεύει ότι αργά η γρήγορα τα προβλήματα θα βρουν την λύση τους.