Αποκαλύφθηκε στο κοινό το Metaxa Liknon το σπίτι του Οίκου Μεταξά στη Σάμο, χτισμένο στην «καρδιά» αιωνόβιου, βιολογικού αμπελώνα, απ’ όπου συμβολικά γεννιέται το ποτό Metaxa: Εκεί γεννιέται το γλυκό κρασί μοσχάτο, από τους ορεινούς αμπελώνες της Σάμου.

Βιολογική πιστοποίηση, βιώσιμες καλλιεργητικές πρακτικές και εμπειρίες γευσιγνωσίας
Ο αμπελώνας αποκτήθηκε από τον Οίκο Μεταξά το 2017. Στα 12 στρέμματα γης του ακολουθούνται πρακτικές οργανικής γεωργίας. Η βιολογική πιστοποίηση είναι καρπός του οράματος του 5ου Metaxa Master και έμπειρου οινοποιού, Κωνσταντίνου Ράπτη, ώστε το Liknon να γίνει παράδειγμα βιώσιμων καλλιεργητικών πρακτικών για όλους τους αμπελουργούς της Σάμου. Ο Κωνσταντίνος Καλπαξίδης, 6ος Metaxa Master, την επέτυχε μέσω της TÜV Austria Hellas (Δεκέμβριος 2023). Παράλληλα, εισήγαγε αγροικολογικές πρακτικές.

Στο Metaxa Liknon, ανοικτό στο κοινό από 17 Μαΐου έως 12 Οκτωβρίου 2024, είναι διαθέσιμες οι παρακάτω εμπειρίες, από Τρίτη έως Σάββατο: Metaxa Stars Tour (60 λεπτά με περιήγηση στους αμπελώνες, στο κελάρι και γευστική δοκιμή), Metaxa Signature Tour (90 λεπτά, κατά το ηλιοβασιλεμα, με περιήγηση σε αμπελώνες, κελάρι και γευστική δοκιμή premium προϊόντων Μetaxa συνοδεία εδεσμάτων), Private Events (εταιρικές ή ιδιωτικές εκδηλώσεις κατόπιν συνεννόησης).

Οι επισκέπτες ζουν εμπειρίες γευσιγνωσίας των εμβληματικών προϊόντων Metaxa, όπως το Metaxa 12 Αστέρων και το Private Reserve METAXA Orama και μαθαίνουν για την ιστορία και τον τρόπο παρασκευής του αυθεντικού ελληνικού ποτού.

Η αρχιτεκτονική ιδέα και η προστασία του terroir
Η βασική ιδέα αφορούσε την ένταξη του κτιρίου στο τοπίο από παραδοσιακές ξερολιθιές της Σάμου. Το αποτέλεσμα είναι τόσο φυσικό που από απόσταση διακρίνει κανείς μόνο ένα πέτρινο μονοπάτι που εκτείνεται πάνω στην πλαγιά του όρους Άμπελος. Ο Founding Partner του αρχιτεκτονικού γραφείου K-Studio, που είχε αναλάβει το σχεδιασμό και την υλοποίηση του Metaxa Liknon είχε δηλώσει στο Build: «Στη Σάμο δημιουργήσαμε, σε ένα αιωνόβιο αμπέλι, ένα Brand Home για την εταιρεία Μεταξά. Στο οικόπεδο είχαν ήδη μαζέψει τις πέτρες και δημιουργήσει τις πεζούλες για τα αμπέλια. Με την εικόνα της πεζούλας, ως αφετηρία, εμπνευστήκαμε, μαζέψαμε κι άλλες πέτρες, συνεχίσαμε τον ρυθμό της πεζούλας. Τελικά, υλοποιήσαμε μία κατασκευή – συνέχεια της “τακτοποιημένης πέτρας” της πεζούλας, ποιητική και εκφραστική, βγάζοντας την αίσθηση ότι είναι ριζωμένη στο χώμα και στην παράδοση».

«Δημιουργήσαμε το Liknon, με όραμα να συνδέσουμε ακόμα πιο στενά το Μetaxa με τον αμπελώνα της Σάμου, με τους Σαμιώτες αμπελουργούς, και κυρίως για να συνεισφέρουμε στην προστασία του terroir μας. Επιλέξαμε το όνομα από την ελληνική λέξη “λίκνο” για να τονίσουμε ότι το Μetaxa ξεκινά συμβολικά από τη Σάμο. Το Metaxa Liknon είναι το μόνο μέρος, όπου ο επισκέπτης μπορεί με εισιτήριο να έχει ολοκληρωμένη συνάντηση με το Μetaxa από το σταφύλι μέχρι το μπουκάλι και έως το ποτήρι», σημειώνει η Χουίτη Κωνσταντινίδου, Hospitality and Events Director του Οίκου Metaxa.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter