Η αγορά των αυτοκινήτων και των ανταλλακτικών τους, παρά την απελευθέρωσή της, δεν φαίνεται να έλκει, προς το παρόν τουλάχιστον, τον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου.

Η αγορά των αυτοκινήτων και των ανταλλακτικών τους, παρά την απελευθέρωσή της, δεν φαίνεται να έλκει, προς το παρόν τουλάχιστον, τον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου. Με δεδομένο ότι τα δίκτυα πώλησης της συγκεκριμένης αγοράς απαιτούν ειδική τεχνογνωσία, αλλά και σημαντικά κεφάλαια, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ ελληνικών συμφερόντων, καθώς και οι πολυεθνικές που δρουν στην Ελλάδα δεν έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον.

Πάντως, όπως εκτιμούν κύκλοι της αγοράς, η δραστηριοποίηση του οργανωμένου λιανεμπορίου στην αγορά του αυτοκινήτου θα αρχίσει κατά πάσα πιθανότητα από τον τομέα των ανταλλακτικών και όχι από την πώληση των αυτοκινήτων, των οποίων η έκθεση απαιτεί μεγάλους χώρους, δυσεύρετους στη χώρα μας . Επισημαίνεται ότι αλυσίδες όπως η CARREFOUR έχουν ήδη την εμπειρία της πώλησης αυτοκινήτων από τα καταστήματά τους. Στέλεχος της συγκεκριμένης αλυσίδας σε παλαιότερη δήλωσή του στο περιοδικό μας ανέφερε ως σημαντικό εμπόδιο δραστηριοποίησής της στον κλάδο το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Η AUCHAN πουλάει τώρα και αυτοκίνητα στην Ισπανία

Η γαλλική AUCHAN άρχισε ήδη να πουλάει αυτοκίνητα σε ένα από τα υπέρ μάρκετ Alcampo της Ισπανίας, με έκπτωση μέχρι και 7.700 ευρώ για κάθε όχημα. Για τη διάθεση του καινούργιου «προϊόντος» συνεργάζεται με την UNAUTO, εταιρεία ειδικευμένη σε πωλήσεις αυτοκινήτων μέσω internet. Οι πελάτες διαλέγουν το μοντέλο που επιθυμούν από τους καταλόγους των καταστημάτων Alcampo και στη συνέχεια απευθύνονται στην αντιπροσωπεία για να ολοκληρώσουν την αγορά. Η AUCHAN προσφέρει στους αγοραστές ασφάλεια και service, καθώς και μία σειρά αξεσουάρ αυτοκινήτου.

Σε πώληση αυτοκινήτων έχει προχωρήσει και η αλυσίδα EL CORTE INGLÉS σε συνεργασία με τη λιανεμπορική εταιρεία αυτοκινήτων MANY CARS. Η βελγική COLRUYT διαθέτει στα καταστήματά της αυτοκίνητα για ένα δοκιμαστικό στάδιο δύο εβδομάδων, προτού αποφασίσει αν θα ακολουθήσει τη νέα τάση της αγοράς, που είναι απόρροια της απόφασης της Κομισιόν να ελευθερώσει την πώληση αυτοκινήτων.