Ασία και Αραβικές χώρες εμφανίζουν ιδιαίτερη δυναμική για τις εξαγωγές της Αγγελάκης ΑΕ. Η εταιρεία αναπτύσσεται σε σημεία Ho.Re.Ca. και οργανωμένο λιανεμπόριο, προωθεί το portfolio του branded προϊόντος Ελαιοπουλάκι και αναζητεί τρόπους για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των προϊόντων της. Ο διευθυντής εξαγωγών της Αγγελάκης, Νίκος Βόπης, μιλά στο FOODReporter.

Ποιες είναι οι νέες χώρες – στόχοι για τις εξαγωγές της Αγγελάκης;

Εδώ και τρεις μήνες έχουν ξεκινήσει οι πρώτες παραδόσεις προϊόντων στο Κατάρ, με προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης. Η επιτυχημένη τοποθέτηση των προϊόντων της σειράς Ελαιοπουλάκι στο Χονγκ Κονγκ αποτέλεσε εξίσου σημαντική εξέλιξη, με τοποθέτηση και στην αεροπορική εταιρεία Cathay Pacific. Σαουδική Αραβία και Σιγκαπούρη αποτελούν αγορές-στόχους για το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Το πατενταρισμένο Ελαιοπουλάκι έχει τοποθετηθεί μέσα στο 2023 σε Γερμανία, Αυστρία, Ρουμανία. Συνεχίζονται με επιτυχία οι πωλήσεις με τους υφιστάμενους πελάτες σε Τσεχία, Σλοβακία. Ήδη από τη Food Expo 2023, υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από σημαντικότατες εταιρείες διανομών στην Κύπρο, η οποία επίσης αποτελεί αγορά-στόχο.

Ποιος στόχος έχει τεθεί ως προς το ποσοστό του κύκλου εργασιών για τις φετινές εξαγωγές;

Στόχος για το 2023 είναι οι πωλήσεις εξωτερικού να κλείσουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας, στόχος που φαντάζει πιο ρεαλιστικός από ποτέ. Το πατενταρισμένο προϊόν Ελαιοπουλάκι πραγματοποίησε τον τελευταίο χρόνο εξαιρετικό λανσάρισμα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τόσο στο κανάλι Ho.Re.Ca., όσο και στο οργανωμένο λιανεμπόριο, κυρίως μέσω e-commerce retailers.

Αποτελεί τιμή για τα ελληνικά προϊόντα γενικότερα να χαίρουμε αποδοχής από πελάτες υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων, όπως για παράδειγμα η Emirates Airlines, το Emirates Palace Mandarin Oriental στο Άμπου Ντάμπι και εστιατόρια ανώτερης γαστρονομικής εμπειρίας.

Σε ποιες κινήσεις έχει προχωρήσει η Αγγελάκης για να εξασφαλίσει πιστοποιήσεις σε δύσκολες αγορές;

Οι ιδιαιτερότητες κάθε αγοράς οδηγούν την Αγγελάκης σε άμεσες ενέργειες, ώστε να πληρούνται όλες οι απαραίτητες προδιαγραφές και τα προϊόντα να εξάγονται χωρίς περιορισμό. Μέχρι το τέλος του έτους, η εταιρεία θα διαθέτει επιπλέον πιστοποιήσεις, οι οποίες, σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες, θα ανοίξουν περαιτέρω το δρόμο των εξαγωγών, ισχυροποιώντας το brand σε κάθε νέα ενδιαφερόμενη αγορά.

Ποια χώρα του εξωτερικού είναι η «πρωταθλήτρια» σε αξία πωλήσεων;

Στην παρούσα φάση, το μεγαλύτερο κομμάτι του κύκλου εργασιών προέρχεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση κοτόπουλου στις χώρες του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής γενικότερα είναι σχεδόν διπλάσια από της Ευρώπης, γεγονός που δημιουργεί σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Ακολουθεί το Χονγκ Κονγκ, με ιδιαίτερα καλή δυναμική.

Ποιο προϊόν θεωρείται περισσότερο αναπτυσσόμενο και με περισσότερες ευκαιρίες για τοποθέτηση στο οργανωμένο λιανεμπόριο και γιατί;

Μετά από έρευνα αγοράς, παρατηρήσαμε ότι η κατηγορία του Corn-Fed (ταϊσμένου με καλαμπόκι) κοτόπουλου σημειώνει ραγδαία ανάπτυξη σε Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο. Ο καταναλωτής στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς το «κίτρινο» κοτόπουλο, το οποίο τρέφεται με πάνω από 50% καλαμπόκι, που του προσδίδει το ιδιαίτερο χρώμα.

Ποια η διαφορά τοποθέτησης σε ψυγεία των σούπερ μάρκετ αντί για κατάψυξη;

Η σύντομη διάρκεια ζωής του προϊόντος περιορίζει τη δυνατότητα εξαγωγής του σε συνθήκες ψυγείου. Συχνά μας αναγκάζει να στραφούμε στην κατηγορία του κατεψυγμένου. Η έρευνα αγοράς έδειξε ότι τα ανώτερης ποιότητας προϊόντα κοτόπουλου στις χώρες της Ευρώπης βρίσκονται στα ράφια των ψυγείων και όχι στους καταψύκτες. Βρισκόμαστε σε διαρκείς προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, ώστε η μεταφορά των προϊόντων στην κεντρική Ευρώπη να γίνεται σε πολύ σύντομο χρόνο και τα προϊόντα να φτάνουν στον τελικό καταναλωτή με τη μέγιστη δυνατή διάρκεια ζωής.

Υπάρχει πρόθεση από την Αγγελάκης να εξάγει περισσότερους, διαφορετικούς κωδικούς στο άμεσο μέλλον;

Η Αγγελάκης είναι κατ’ αρχάς αναπτύσσει, σε υπάρχοντες και μελλοντικούς πελάτες, το προϊοντικό portfolio γύρω από το brand Ελαιοπουλάκι. Μετά την εδραίωση στις αγορές του εξωτερικού, μπορούμε, σε συνεργασία με το Τμήμα Τεχνολογίας και Ανάπτυξης (R&D), να προσθέτουμε διαρκώς νέους καινοτόμους κωδικούς, σύμφωνα με τις τάσεις και τις απαιτήσεις της αγοράς. Το Gluten Free Μπιφτέκι Κοτόπουλου από Ελαιοπουλάκι, έγινε πόλος έλξης για τους αγοραστές του εξωτερικού, δείχνοντας τον δρόμο για τη δημιουργία νέων παρασκευασμάτων, με το Ελαιοπουλάκι ως πρώτη ύλη.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter