Πάνω από 0,5 δισ. ευρώ νέος τζίρος εισέρρευσε στα ταμεία της Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη το 2022, μία χρονιά η οποία αποδείχτηκε ιδιαίτερα θετική για την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών της, καθότι η ανάπτυξή της, εταιρική και ενοποιημένη, διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 12%. Πρόκειται για επίδοση σχεδόν υπερδιπλάσια του μέσου ρυθμού ανάπτυξης της κλαδικής αγοράς,  ο οποίος υπολογίζεται γύρω στο 5%-6%, ωθημένος ασφαλώς από τον πληθωρισμό. Bάσει των προαναφερόμενων, εκτιμάται ότι ο τζίρος του ομίλου της ΕΥΣ υπερέβη πέρυσι τα 4,5 δισ. ευρώ, μεγεθύνοντας την απόσταση που τον χωρίζει από τον δεύτερο «παίκτη» της αγοράς στα 2,5 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες του «σελφ σέρβις» αναφέρουν ότι όλες οι εταιρείες του ομίλου εμφάνισαν ιδιαίτερα υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Ειδικότερα, για τη μητρική εταιρεία υπολογίζεται κοντά στο 12%, για τη θυγατρική της στην Κύπρο ο ρυθμός επιταχύνθηκε με επίσης διψήφιο ποσοστό ανόδου, υψηλότερο από το σχετικό ποσοστό της μητρικής, για τη The Mart έφτασε το 17%-18% συγκριτικά με το 2021, ωθημένος ασφαλώς από την πλήρη αποκατάσταση των λειτουργιών της τουριστικής αγοράς, και για τη Χαλκιαδάκης στην Κρήτη διαμορφώθηκε οριακά κάτω του 10%.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο τα Χριστούγεννα η ΕΥΣ φέρεται να πέτυχε αύξηση πωλήσεων υψηλότερη του 25% συγκριτικά με τη γιορταστική περίοδο του 2021, πράγμα το οποίο, σε συνδυασμό με τις υψηλές επιδόσεις της εταιρείας το τελευταίο τρίμηνο του έτους, διαμόρφωσε τον τζίρο του ομίλου στο ύψος των 4,5 δισ. ευρώ και το ρυθμό ανάπτυξής του σε διψήφιο ποσοστό έναντι των προβλέψεων μερικούς μήνες νωρίτερα για μονοψήφιο αριθμό ανάπτυξης.

Για φέτος η διοίκηση της ΕΥΣ φαίνεται πως ακόμη δεν έχει προσδιορίσει στόχο πωλήσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάθε περίπτωση θα είναι υψηλότερος του ρυθμού με τον οποίο θα κινείται η αγορά, δηλαδή άνω του 4%-4,5%, όπως υπολογίζουν οι αναλυτές ότι θα εξελιχθεί ο κλαδικός τζίρος το 2023. Σε μια τέτοια περίπτωση ο ενοποιημένος τζίρος της ΕΥΣ αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 4,8 δισ. ευρώ!

Σε ό,τι αφορά τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις της εταιρείας, θα διαμορφωθούν φέτος στο ύψος των 60-65 εκατ. ευρώ. Στο σχετικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία δύο νέων καταστημάτων, το ένα στη Μυτιλήνη και το άλλο στη Γλυφάδα, καθώς και οι ανακαινίσεις 25 έως 30 παλαιότερων σούπερ μάρκετ του δικτύου της εταιρείας.

Και νέα εξαγορά;
Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της ΕΥΣ διαπραγματεύεται την εξαγορά της αλυσίδας Σανίδας-Παπακωνσταντίνου ΙΚΕ, που δραστηριοποιείται με την εμπορική επωνυμία «AS Αγορά» και εδρεύει στη Λάρισα, ελέγχοντας ένα δίκτυο εννιά καταστημάτων εκ των οποίων τα έξι βρίσκονται στη Λάρισα και τα υπόλοιπα τρία σε Αμπελώνα Τυρνάβου, Αγιά Λάρισας και Νέους Πόρρους Πιερίας. Κύκλοι της ΕΥΣ, πάντως, κρατούν χαμηλά τον πήχη των προβλέψεων για την κατάληξη των σχετικών διαπραγματεύσεων, δηλώνοντας ότι με τους εκπροσώπους της εν λόγω αλυσίδας οι συζητήσεις δεν έχουν προχωρήσει σε βάθος, τουλάχιστον για την ώρα.

Υπενθυμίζουμε ότι οι προαναφερόμενες διαβουλεύσεις ακολουθούν τις δύο εξαγορές που πραγματοποίησε η ΕΥΣ το 2022 και αφορούσαν την απόκτηση εννιά από τα έντεκα σούπερ μάρκετ της SEP Markets στα Ιωάννινα και τέσσερα από τα έξι σούπερ μάρκετ της Γέγος στην Αττική.