Τρία χρόνια θα συμπληρωθούν σύντομα από την υπογραφή της συμφωνίας διάσωσης του δικτύου της Μαρινόπουλος από τη Σκλαβενίτης και η ΕΥΣ συνεχίζει την ανοδική της πορεία, ευρισκόμενη εντός των στόχων σε όλα σχεδόν τα κρίσιμα πεδία που θα κρίνουν τον βαθμό επιτυχίας του όλου εγχειρήματος. Ο τζίρος της εταιρείας, συνυπολογιζόμενων των The Mart και Χαλκιαδάκης, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το 2019 θα υπερβεί τα 3 δισ. ευρώ.

Yπενθυμίζουμε ότι το 2018 ο τζίρος του ομίλου είχε κλείσει στα 2,850 δισ. ευρώ έναντι 2,5 δισ. ευρώ το 2017, ενώ φέτος θα υπερβεί τα 3 δισ. εφόσον προστεθούν τα περίπου 150 εκατ. ευρώ της θυγατρικής του στην Κύπρο. Φέτος η ΕΥΣ προσβλέπει, επίσης, αν όχι σε κερδοφορία, τουλάχιστον στο μηδενισμό των ζημιών, στις οποίες οδηγήθηκε λόγω των έκτακτων εξόδων και χρεών, με τα οποία επιβαρύνθηκε από τη συμφωνία ενσωμάτωσης των δομών της Μαρινόπουλος. Ειδικότερα, θυμίζουμε ότι οι εταιρικές ζημιές το 2018 ανήλθαν στα 54,4 εκατ. ευρώ έναντι 104 εκατ. ευρώ το 2017, όπως και ότι θετικά εξελίχθηκε το 2018 το EBITDA της εταιρείας στα 17,6 εκατ. ευρώ έναντι -29,1 εκατ. ευρώ το 2017. Όσο για τις δανεικές της υποχρεώσεις, παραμένουν υψηλές, αλλά εξυπηρετούνται κανονικά, όπως και οι υποχρεώσεις της έναντι των προμηθευτών.

Πληροφορίες του σελφ σέρβις αναφέρουν ότι οι τράπεζες, που παρακολουθούν στενά το όλο project, φέρονται απόλυτα ικανοποιημένες από την πορεία της εταιρείας, δηλώνοντας ότι όσο το top line του ισολογισμού της, που σχετίζεται ασφαλώς με τις πωλήσεις, θα κινείται θετικά εντός στόχων, όπως μέχρι σήμερα, δεν τίθεται κανένας λόγος ανησυχίας για τις συνολικές της υποχρεώσεις, που παραμένουν υψηλές. Αναφερόμενοι στο θέμα του τζίρου, παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2019 ο ρυθμός ανάπτυξης της ΕΥΣ ήταν υψηλός, ενώ στο δεύτερο μειώθηκε. Ορισμένοι κάνουν λόγο για έναν μέσο ρυθμό αύξησης των εσόδων της στο δεύτερο εξάμηνο του έτους γύρω στο 4%, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω επίδοση θετική και απολύτως αναμενόμενη, αν ληφθεί υπόψη ότι η εταιρεία διάγει το τρίτο κατά σειρά έτος από την ενσωμάτωση στις δομές της του δικτύου της Μαρινόπουλος, με εξελισσόμενο ρυθμό στις πωλήσεις της κατά πολύ υψηλότερα του κλαδικού μέσου όρου.

Παράγοντες του κλάδου, οι οποίοι για λόγους ανταγωνισμού παρακολουθούν στενά την πορεία της ΕΥΣ, διαπιστώνουν ότι στη Βόρεια Ελλάδα, και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στα Ιωάννινα, τα καταστήματά της εμφανίζουν υψηλές επιδόσεις. Χαμηλότερος είναι ο ρυθμός της ανάπτυξης των πωλήσεών τους στη Λάρισα, όπως και στην Πάτρα, όπου άργησε να δραστηριοποιηθεί η ΕΥΣ, λόγω των καθυστερήσεων έως ότου υπογραφεί η συμφωνία μεταβίβασης εξ ολοκλήρου της αχαϊκής αλυσίδας Κρόνος της οικογένειας Καρακίτσου στην ΕΥΣ. Από την πλευρά της ΕΥΣ επίσημες δηλώσεις δεν γίνονται αναφορικά με τις επιδόσεις της. Το μόνο που επισημαίνεται είναι ότι η ΕΥΣ πορεύεται εντός στόχων του πλάνου της.

Οι προκλήσεις για την ΕΥΣ
Σήμερα η προτεραιότητα της ΕΥΣ είναι να θέσει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο εγκατάστασης του SAP, ώστε να ολοκληρώσει την εσωτερική αναδιάρθρωση των διευθύνσεών της και των διαδικασιών της. Βέβαια, τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη θα τα καρπωθεί, εφόσον ολοκληρώσει τη μεγάλη επένδυσή της για την οργάνωση στην Αθήνα ενός μεγάλου ενιαίου κέντρου αποθηκών. Για την ΕΥΣ πρόκληση αποτελεί η είσοδός της στις ηλεκτρονικές πωλήσεις και το λανσάρισμα κάρτας πιστότητας. Επισημαίνουμε ότι μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Πέντε, αναφορικά με την καθιέρωση ηλεκτρονικής κάρτας πιστότητας, η ΕΥΣ είναι η μόνη μεγάλη αλυσίδα του κλάδου που εμμένει στην αποχή από τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας ως σύγχρονου μέσου προσέγγισης των καταναλωτών.