Σύγχρονες «τσιμπίδες», με τη βοήθεια των οποίων οι περιπτερούχοι μπορούν να «πιάνουν» τους επίδοξους πλαστογράφους και να διασφαλίζουν τις συναλλαγές τους, κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά. Εξειδικευμένες εταιρείες εισάγουν ανιχνευτές πλαστών χαρτονομισμάτων, συσκευές με υπεριώδεις ακτίνες και τον ειδικό εμπλουτισμένο με χημικές ουσίες μαρκαδόρο.
Σύγχρονες “τσιμπίδες”, με τη βοήθεια των οποίων οι περιπτερούχοι μπορούν να “πιάνουν” τους επίδοξους πλαστογράφους και να διασφαλίζουν τις συναλλαγές τους, κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά. Εξειδικευμένες εταιρείες εισάγουν ανιχνευτές πλαστών χαρτονομισμάτων, συσκευές με υπεριώδεις ακτίνες και τον ειδικό εμπλουτισμένο με χημικές ουσίες μαρκαδόρο.
Η χρήση αυτών των προϊόντων – το κόστος των οποίων δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό- κρίνεται ως άκρως απαραίτητη, καθώς οι πλαστογράφοι έχουν “εντρυφήσει” για τα καλά στη νέα τεχνολογία έχοντας αναγάγει την πλαστογραφία σε επιστήμη. Με την έλευση του ευρώ και την κυκλοφορία του στην ελληνική αγορά τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα.
“Τα μηχανήματα καταμέτρησης και ανίχνευσης πλαστών ελληνικών χαρτονομισμάτων που διαθέτει η εταιρεία μας θα χρησιμεύσουν έχοντας τις ίδιες λειτουργίες και για το ευρώ. Αυτό βέβαια σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς παρ’ όλο που είμαστε ενημερωμένοι για τις διαστάσεις των ευρωχαρτονομισμάτων αυτά δεν έχουν ακόμα κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά. Γι’ αυτό το λόγο τη δεδομένη χρονική περίοδο θα αντιμετωπίσουμε με τα κατάλληλα μηχανήματα τις όποιες πλαστογραφίες παρατηρηθούν στα ευρώ”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χάρης Παργινός, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μηχανογραφική Εμπορική & Τεχνική Α.Ε.
Η κύρια δραστηριότητα της εταιρείας είναι η εμπορία μηχανημάτων καταμέτρησης χαρτονομισμάτων και ανίχνευσης των πλαστών. “Πρόκειται δηλαδή για τη μηχανή η οποία καταμετρά τα χαρτονομίσματα και τα ανιχνεύει ως προς τις διαστάσεις τους, με αποτέλεσμα να γίνεται εφικτή η διάκριση του πεντοχίλιαρου από το δεκαχίλιαρο. Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη μηχανή έχει ενσωματωμένο ένα μηχανισμό ανίχνευσης της πλαστότητας τεχνολογίας ultra violet. Η δυνατότητα ανίχνευσης των πλαστών χαρτονομισμάτων συνίσταται στην αντανάκλαση που εκπέμπουν, καθώς τυπώνονται σε διαφορετικό χαρτί από αυτό που χρησιμοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος. Με τη βοήθεια λοιπόν της λάμπας ultra violet, η οποία υπάρχει επάνω στη μηχανή, αναγνωρίζεται το πλαστό χαρτονόμισμα και αμέσως σταματά η καταμέτρηση των χρημάτων κι έτσι επιτυγχάνεται η ανίχνευση των πλαστών χαρτονομισμάτων”, εξήγησε ο κ. Παργινός.
Η ικανότητα ανίχνευσης των συγκεκριμένων μηχανημάτων φτάνει σε ποσοστό επιτυχίας της τάξεως του 70%-80%, γεγονός που σημαίνει ότι θα διακρίνει τα 7 ή τα 8 στα δέκα.
Οι τιμές των μηχανών καταμέτρησης και ανίχνευσης πλαστών χαρτονομισμάτων ξεκινούν από 350.000 και φτάνουν μέχρι και τα 550.000. Είναι ιδανικές για κεντρικά περίπτερα τα οποία πραγματοποιούν μεγάλους τζίρους.
Λάμπες ανίχνευσης
Ταυτόχρονα η εταιρεία εμπορεύεται μια μεγάλη γκάμα από λάμπες ανίχνευσης – όχι καταμέτρησης – πλαστών χαρτονομισμάτων. “Είτε πρόκειται για λάμπα λευκού φωτός, είτε για λάμπα ultra violet, είτε για συνδυασμό τους, θα πρέπει να επισημάνω ότι έχουν την ίδια λειτουργία. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η τοποθέτηση του χαρτονομίσματος κάτω από τη λάμπα, που εάν πρόκειται γι’ αυτήν του λευκού φωτός γίνονται ευδιάκριτα ορισμένα χαρακτηριστικά όπως π.χ. η γραμμή, η μαγνητική ίνα, το υδατογράφημα (κεφάλι), τα οποία δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Με τη λάμπα ultra violet διακρίνονται στοιχεία όπως π.χ. για ρινίσματα στο δεκαχίλιαρο, ενώ στην περίπτωση που είναι κακής ποιότητας θα γαλακτίζει”, λέει ο κ. Παργινός. Οι τιμές των λαμπών ανίχνευσης κυμαίνονται από 15.000 δρχ. έως 35.000.
Τα μηχανήματα και τις συσκευές της Μηχανογραφικής μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τα αγοράσουν από το κατάστημα των Αθηνών, το υποκατάστημα της Θεσσαλονίκης αλλά και από τους συνεργάτες που έχει η εταιρεία σε όλη την ελληνική επικράτεια. Στο δίκτυο καταστημάτων της Μηχανογραφικής παρέχεται service για τα μηχανήματα καταμέτρησης και ανίχνευσης πλαστών χαρτονομισμάτων. “Στις συγκεκριμένες συσκευές θα πρέπει να γίνεται service κάθε 3 μήνες, καθώς μέσα στις μηχανές συσσωρεύεται τρίμα και σκόνη”, δήλωσε ο κ. Παργινός.
Ο χημικός μαρκαδόρος
Ο πιο διαδεδομένος τρόπος ανίχνευσης των πλαστών χαρτονομισμάτων, τουλάχιστον στον κλάδο των περιπτερούχων, είναι ο χημικός μαρκαδόρος. Όπως τονίζει ο κ. Χρήστος Δάμπασης, γενικός διευθυντής της εταιρείας ITI, “υπάρχουν τρεις τρόποι ανίχνευσης των πλαστών χαρτονομισμάτων. Ο πρώτος είναι ο χημικός, που αφορά τον ειδικό “ανιχνευτή” εμπλουτισμένο με χημικές ιδιότητες μαρκαδόρο. Χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο μαρκαδόρο, σημειώνοντας μια απλή γραμμή πάνω στο χαρτονόμισμα γίνεται εφικτή η διαπίστωση εάν είναι πλαστό ή γνήσιο. Και αυτό γιατί, λόγω της χημικής του ουσίας, η γραμμή γίνεται μαύρη εάν το χαρτονόμισμα είναι πλαστό. Διαφορετικά, στην περίπτωση δηλαδή που το χαρτονόμισμα είναι γνήσιο, η γραμμή παίρνει αποχρώσεις προς το κίτρινο χρώμα, οι οποίες μετά από λίγες ώρες εξαφανίζονται, ενώ στην αντίθετη περίπτωση παραμένουν. Απλά η χημική σύνθεση του μαρκαδόρου διαβάζει τις ίνες του χαρτονομίσματος”, ανέλυσε ο κ. Δάμπασης.
Ο χημικός μαρκαδόρος κάνει μέχρι και 8.000 τσεκαρίσματα ανάλογα με το αν είναι μεγάλη ή μικρή η γραμμή, εάν θα μείνει ανοιχτός για πολλή ή λίγη ώρα, δηλαδή ανάλογα με το εάν ο χρήστης θα τηρεί τους κανόνες και τις οδηγίες χρήσης του.
Ο δεύτερος τρόπος είναι ο μαγνητικός, ο οποίος όμως δεν είναι τόσο αποτελεσματικός, ενώ ο τρίτος τρόπος είναι τα μηχανήματα διαφόρων κατηγοριών και μεγεθών. Τα μηχανήματα έχουν ενσωματωμένες ειδικές λάμπες με υπεριώδεις ακτίνες. Χαρακτηρίζονται από τους ιθύνοντες της αγοράς ως υπέρηχοι ή ακόμα και ακτινογραφίες των χαρτονομισμάτων. “Με τη χρήση αυτών των ειδικών λαμπών γίνονται ευδιάκριτες οι φωσφοριζέ ίνες των δεκαχίλιαρων, των πεντοχίλιαρων και των καινούργιων χαρτονομισμάτων των διακοσίων δραχμών, οι οποίες βέβαια δεν γίνονται αντιληπτές με γυμνό μάτι. Δεν θα πρέπει να παραλείψω ότι κάτω από τις υπεριώδεις ακτίνες διαπιστώνεται, λόγω των ευδιάκριτων χαρακτηριστικών που έχουν, και η γνησιότητα των πιστωτικών καρτών”, σημείωσε ο κ. Δάμπασης. Οι τιμές των μηχανημάτων που διαθέτει στη γκάμα της η ITI, χωρίς το ΦΠΑ, ξεκινούν από 15.000 δρχ. και φτάνουν μέχρι τις 50.000-60.000 δρχ. Ο μαρκαδόρος, ο οποίος μετά από το πολύ τρεις μήνες θα πρέπει να αντικατασταθεί, κοστίζει 5.000 δρχ. με το ΦΠΑ.
Τα προϊόντα της ITI εισάγονται από την Αμερική και τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, ενώ η ίδια η εταιρεία αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει τους πελάτες της για τον τρόπο χρήσης τους.