Εμφανής είναι πλέον και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η τάση αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, που αγγίζει και τα τρόφιμα, με τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή να είναι τον Μάιο μειωμένος κατά 0,3% σε σχέση με τον Απρίλιο, αν και αυξημένος κατά 2,4% έναντι του Μαΐου του 2023.

Η μείωση αυτή του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση των τιμών στην κατηγορία των ειδών διατροφής μέσα σε έναν μήνα: -5,6% στα νωπά λαχανικά, -3,5% στα νωπά φρούτα, -2,6% στο χοιρινό κρέας, -2,2% στο νωπό πλήρες γάλα, -0,7% στα μη σερβιριζόμενα αλκοολούχα ποτά.

Αντίθετα, προϊόντα που είδαν τις τιμές τους να αυξάνονται ήταν το γιαούρτι (+3,6%), τα νωπά ψάρια (+2,5%), τα πουλερικά (+2,3%), καθώς και το ψωμί και τα δημητριακά (+0,3%), ενώ ελαφρώς ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές σε εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφενεία και κυλικεία.

Όμως και σε ετήσια βάση, σε σύγκριση δηλαδή με τον Μάιο του 2023, υπάρχουν κατηγορίες προϊόντων που σήμερα είναι πιο φθηνά απ’ όσο ήταν πριν από έναν χρόνο, όπως τα γαλακτοκομικά και τα αυγά (-1,9%) και το ψωμί και τα δημητριακά (-0,9%).

Τα περισσότερα τρόφιμα βέβαια έχουν ακολουθήσει αντίστροφη πορεία, με το ελαιόλαδο ειδικά να έχει εκτοξευθεί κατά 56,8% μέσα σε έναν χρόνο, τα νωπά ψάρια κατά 12,5%, το μεταλλικό νερό, τους χυμούς φρούτων και τα αναψυκτικά κατά 7,7%, τα αλκοολούχα ποτά κατά 3,5% και τα κρέατα κατά 1,9%.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter