Σε φάση υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού της για τη διεκδίκηση ισχυρής θέσης στο εγχώριο οργανωμένο λιανεμπόριο, καθώς και την καθιέρωσή της στη συνείδηση των Ελλήνων καταναλωτών, περνά η SPAR Hellas, κινώντας τις διαδικασίες οργάνωσης των πρώτων επώνυμων καταστημάτων της.

Eιδικότερα, όπως είναι γνωστό, ο όμιλος αγορών Αστέρας επισημοποίησε από την αρχή του έτους τη σχέση του με την Spar Hellas, δρομολογώντας τις πρώτες προσαρμογές καταστημάτων που ανήκουν σε μέλη του, στο μοντέλο προδιαγραφών της ολλανδικής εταιρείας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα τα ισχυρότερα μέλη του ομίλου αγορών έχουν συναινέσει στο να ενσωματώσουν πλήρως στα καταστήματά τους την εταιρική ταυτότητα της Spar, «αναγγέλλοντας» έτσι στο εσωτερικό του ομίλου ότι επέρχονται αλλαγές στην εικόνα και την κουλτούρα του και απευθύνοντας στην αγορά το μήνυμα ότι το δίκτυο του Αστέρα θα αρχίσει σταδιακά να αποκτά τη δομή ενός επώνυμου συστήματος. Τα πρώτα 7 ή 8 καταστήματα που θα μετονομαστούν έχουν ήδη επιλεγεί. Σταδιακά στην ανάλογη διαδικασία θα ενταχθούν τα δέκα ισχυρότερα σχήματα του Αστέρα, που ελέγχουν συνολικά περί τα 80 σημεία πώλησης.

Παράλληλα, η Spar Hellas έχει καταλήξει και στο σχεδιασμό της διπλής ονομασίας που θα χρησιμοποιούν όσα από τα μέλη του Αστέρα θεωρούν ότι στην περιοχή τους έχει σημασία, παράλληλα με την προβολή του ολλανδικού brand, να διατηρήσουν το όνομά τους ως εμπορικό σήμα. Πρόκειται για μια εναλλακτική λύση που, όπως επισημαίνεται, «θα κρατήσει κοντά στη Spar Hellas το σύνολο των μελών του Αστέρα…».

Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν το μοντέλο που ακολουθεί η εταιρεία σε ό,τι αφορά την τοποθέτησή της στην εγχώρια αγορά δυναμικό, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το παράδειγμα του Αστέρα θα το ακολουθήσουν κι άλλοι. Πηγές του σελφ σέρβις αναφέρουν, για παράδειγμα, πως 7-8 μέλη μικρομεσαίου ομίλου με υπολογίσιμες ετήσιες πωλήσεις, τα οποία απέφυγαν να κατονομάσουν, εξετάζουν ήδη με τη Spar Hellas το πλαίσιο συνεργασίας τους. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι στελέχη του ολλανδικού ομίλου συζητούν και με επιχειρηματίες που δρουν ανεξάρτητα, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να αποκλείονται οι εκπλήξεις, όπως για παράδειγμα η σύναψη συμμαχιών με μικρομεσαίες αλυσίδες που ανήκουν σε μεγαλύτερους ομίλους αγορών…».

«Διπλό πλαίσιο συνεργασίας» με τους προμηθευτές
Σε ό,τι αφορά τις συνέργειες με Έλληνες παραγωγούς για την διάθεση στην εγχώρια αγορά προϊόντων με το σήμα Spar, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πρώτες προσεγγίσεις έγιναν σε ιδιαιτέρως καλό κλίμα. Ένα από τα στοιχεία που έφεραν πιο κοντά τη Spar Hellas στους Έλληνες παραγωγούς ήταν το «διπλό πλαίσιο συνεργασίας», το οποίο εξαρχής θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο ολλανδικός όμιλος και που προβλέπει την παραγωγή προϊόντων για την εγχώρια αγορά και, παράλληλα, την προοπτική των οργανωμένων εξαγωγών στο δίκτυο καταστημάτων του διεθνούς ομίλου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι πρώτες συμφωνίες με Έλληνες παραγωγούς έχουν ήδη κλείσει. Αφορούν στην παραγωγή προϊόντων για λογαριασμό της Spar, όπως μπίρα, άλευρα, εμφιαλωμένα νερά και ζυμαρικά. Εν ευθέτω χρόνω θα ακολουθήσουν και άλλες συμφωνίες, ώστε να εμπλουτιστεί με νέους κωδικούς η γκάμα επώνυμων προϊόντων Spar.