Με συμμετοχή 563 διαφορετικών εξαιρετικών ελαιολάδων ολοκληρώθηκε ο έβδομος διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου Athena 2022 στη Σητεία του Λασιθίου Κρήτης. Οι συμμετοχές ήταν σχεδόν απόλυτα μοιρασμένες μεταξύ ελληνικών ελαιολάδων και ελαιολάδων από το εξωτερικό, με την Ιταλία να είναι η χώρα εκτός Ελλάδος που είχε τις περισσότερες συμμετοχές.

Η συνολική συμμετοχή σημείωσε μικρή πτώση της τάξεως του 2% σε σχέση με το 2021. Όπως έδειξε η στατιστική μελέτη των αποτελεσμάτων, η Ελλάδα γίνεται πολύ περισσότερο δυνατή και στα αρωματισμένα ελαιόλαδα, ενώ ισχυροποιείται η δυναμική της ελληνικής γηγενούς ποικιλίας ελιάς κορωνέικης παγκοσμίως.

Οι μεσογειακές χώρες παράγουν το 98% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου
Η Ελλάδα συμμετείχε στο διαγωνισμό με 287 ελαιόλαδα (σχεδόν το 51% του συνόλου των ελαιολάδων που αξιολογήθηκαν στον διαγωνισμό). Τα υπόλοιπα 276 (πάνω από 49%) προέρχονται από 22 χώρες. Σε παρόντα χρόνο, 58 χώρες σε όλο τον κόσμο παράγουν ελαιόλαδο, ωστόσο το 98% της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από τη λεκάνη της Μεσογείου και το 80% από χώρες της ΕΕ.

Η διεθνής κριτική επιτροπή του Athena 2022 απένειμε 366 μετάλλια, τα 176 εκ των οποίων δόθηκαν σε ελληνικά ελαιόλαδα ως εξής: 32 Διπλά Χρυσά (τα 7 ελληνικά), 135 Χρυσά (τα 39 ελληνικά), 126 Αργυρά (τα 81 ελληνικά) και 73 Χάλκινα (τα 49 ελληνικά). Την υψηλότερη βαθμολογία και τον τίτλο «Best of Show», απέσπασε το ιταλικό ελαιόλαδο Coratina Maselli της εταιρείας Azienda Agricola Maselli, το οποίο παράγεται από την ομώνυμη ποικιλία ελιάς κορατίνα, με προέλευση το Μπάρι της Απουλίας στη νότια Ιταλία.

Τα καλύτερα ελληνικά ελαιόλαδα
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μετάλλια που εξασφάλισαν φέτος τα ελληνικά ελαιόλαδα συνολικά έφτασαν το 61,3% των συμμετοχών τους, ξεπερνώντας κατά πολύ το περσινό 54,2%.

Καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο για φέτος ανακηρύχθηκε το Terra Creta Κολυμβάρι, της εταιρείας Terra Creta. Το ίδιο ελαιόλαδο ήταν ταυτόχρονα και το κορυφαίο από κορωνέικη, ανάμεσα σε όλα τα δείγματα από την ποικιλία αυτή, το ποσοστό συμμετοχής της οποίας εμφανίζει συνεχή άνοδο.

Φέτος έφτασε τα 207 δείγματα, έναντι 151 δειγμάτων πέρσι, εκ των οποίων τρία προέρχονταν από την Κύπρο, τρία από Ισραήλ, δύο από Βραζιλία και από ένα από ΗΠΑ, Κίνα και Μαρόκο.

Τα ελληνικά αρωματικά ελαιόλαδα απέσπασαν φέτος Διπλό Χρυσό μετάλλιο, που αποδεικνύει αγνότητα και καθαρότητα από 95% και πάνω: To Laconiko Lime, της ομώνυμης εταιρείας, ήταν όπως και πέρσι, το κορυφαίο αρωματισμένο ελαιόλαδο του διαγωνισμού. Κατά τα άλλα, από τα 45 ελληνικά αρωματισμένα ελαιόλαδα που συμμετείχαν βραβεύτηκαν τα 34.

Ο διαγωνισμός Athena διεξάγεται κάθε χρόνο σε διαφορετική ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδας, ως συνδιοργάνωση του κάθε φορά οικείου δήμου με τη διοργανώτρια εταιρεία Vinetum.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter