'Ενα από τα πλέον ενδιαφέροντα "επεισόδια" του ελληνικού λιανεμπορίου άρχισε να εκτυλίσσεται από την Πέμπτη στις 13 Νοεμβρίου στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ξεκίνησε η ανελέητη «κόντρα» μεταξύ Aldi και Lidl, με την πρώτη να κάνει την παρθενική της εμφάνιση και τη δεύτερη να την "υποδέχεται", επιδιδόμενη σε έναν "πόλεμο" προσφορών που, όπως φαίνεται, δεν λογαριάζει ούτε καν τους επώνυμους προμηθευτές της. Το greekretail βρέθηκε στο «πεδίο της μάχης», δηλαδή σε ένα κατάστημα Aldi ανήμερα των εγκαινίων του και σε ένα Lidl, που διαφήμιζε τριήμερο πρόγραμμα εκπτώσεων 15% σε όλα τα προϊόντα του, επώνυμα και μη, μέχρι το Σάββατο 15 Νοεμβρίου.

Το greekretail βρέθηκε στο «πεδίο της μάχης», δηλαδή σε ένα κατάστημα Aldi ανήμερα των εγκαινίων του και σε ένα Lidl, που διαφήμιζε τριήμερο πρόγραμμα εκπτώσεων 15% σε όλα τα προϊόντα του, επώνυμα και μη, μέχρι το Σάββατο 15 Νοεμβρίου.

Η Lidl δεν επέτρεψε ούτε μία ημέρα στην Aldi να “γοητεύσει” περίεργους καταναλωτές, που θα ήθελαν να επισκεφτούν τα ολοκαίνουργα καταστήματά της, αυτής της μεγαλύτερης αλυσίδας discount διεθνώς, προκειμένου να γνωρίσουν τα προϊόντα και τις τιμές της. Εκτός από την τριήμερη έκπτωση του 15% σε όλα τα είδη της, η Lidl αυτή την Πέμπτη των πρώτων εγκαινίων της Aldi στην Ελλάδα χάριζε ανά μία ώρα σε έναν τυχερό πελάτη της το σύνολο των αγορών του, ενώ σε όλους τους επισκέπτες των καταστημάτων της προσφερόταν, αφού πλήρωναν στο ταμείο, από ένα… τριαντάφυλλο!

Το εσωτερικό του Lidl στην περιοχή Πόντου στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, όπου και βρεθήκαμε, ήταν ελαφρώς διαφορετικό σε σχέση με την εικόνα του σε άλλες επισκέψεις μας στο παρελθόν. Μεγάλες πινακίδες μέσα και έξω από το κατάστημα, ακόμη και ένα μικρό αερόστατο, διαφήμιζαν την έκπτωση του 15%, ενώ όλες οι ντάνες των προϊόντων στην αίθουσα πωλήσεων έφταναν ως το ταβάνι, δημιουργώντας μία αίσθηση αφθονίας. Στο κατάστημα είχε προστεθεί κι ένα μικρό ψυγείο, από το οποίο η Lidl πωλούσε παγωμένα αναψυκτικά για τους διψασμένους πελάτες της.

Από την άλλη, στο ομολογουμένως καλαίσθητο Aldi της οδού Βρυούλων στην Καλαμαριά, σε απόσταση 5 λεπτών με το ΙΧ από το Lidl, δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο από νωρίς το πρωί. Κάποιοι, λέγεται, περίμεναν στην πόρτα του καταστήματος από τις 7 το πρωί για να εισέλθουν πρώτοι, ενώ περίπου στις 8 και 30′ κυριολεκτικά δεν μπορούσες να κινηθείς στους διαδρόμους του από την πολυκοσμία και τα καροτσάκια με τα ψώνια. Το πάρκινγκ του Aldi είχε γεμίσει ασφυκτικά κι ένα μικρό κυκλοφοριακό «έμφραγμα» δημιουργήθηκε στην περιοχή γύρω από το κατάστημα. Οι υπάλληλοί του στην έξοδο μοίραζαν δωρεάν σακούλες της αλυσίδας από χοντρό μουσαμά, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιούνται πολλές φορές και είναι ιδιαίτερα καλαίσθητες.

“‘Οπου μαλώνουν τα βουβάλια…”

Το greekretail ανίχνευσε τις πρώτες διαφορές στο προϊοντικό μίγμα και την τιμολογιακή πολιτική των δύο αλυσίδων. Οι ομοιότητες μεταξύ τους είναι πάρα πολλές. ‘Οπως εκτιμούμε, η ποιότητα των private label που διαθέτουν θα καθορίσει τη στάση των καταναλωτών έναντί τους. Οι ποιοτικές παράμετροι, ωστόσο, θα αναδειχθούν με την πάροδο, ίσως, μερικών εβδομάδων.

Μετά από μικρή έρευνα, εντοπίσαμε ένα κοινό στα ράφια των δύο γερμανικών αλυσίδων επώνυμο προϊόν, τα πατατάκια Lays Σπιτικά σε συσκευασία των 200 γραμμαρίων, που αμφότερες πωλούν προς 2,15 ευρώ.

Το εντυπωσιακό: Η εκπτωτική προσφορά 15% της Lidl αφορά όχι μόνο στα δικά της αλλά και σε όλα τα επώνυμα προϊόντα που διαθέτει! Αγοράσαμε, λοιπόν, κάποια επώνυμα είδη και στη συνέχεια θέσαμε τα σχετικά ερωτήματά μας στους προμηθευτές τους. Αναμένουμε τις απαντήσεις τους. Πολύ περισσότερο αναμένουμε τις απαντήσεις τους προς τους υπόλοιπους μεγάλους πελάτες τους, τις υπόλοιπες, μη εκπτωτικές, αλυσίδες σούπερ μάρκετ…

Ο γερμανικός εμπορικός εμφύλιος επί ελληνικού εδάφους μόλις ξεκίνησε! Οι παράπλευρες απώλειες θα είναι αναπόφευκτες, καθώς ως γνωστόν όπου “μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια”.

Στη φωτογραφία ο κ. Κωνσταντίνος Ρόζος, γενικός διευθυντής της Aldi Ελλάς.