Aμέτρητες Πρωτοχρονιές έχουν γιορταστεί στην ιστορία αυτού του κόσμου, σε διαφορετικά γεωγραφικά μήκη και πλάτη, από ανθρώπους που ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτισμούς. Κοινός παρονομαστής τους ήταν κατά βάση ο προσωπικός απολογισμός και η διατύπωση ευχών, για τη μη επανάληψη λανθασμένων επιλογών και για μια νέα προσέγγιση, με προβάδισμα σε ό,τι είναι για τον καθένα σημαντικό.

Κι όμως, κάθε νέα χρονιά κυλά συνήθως με μικρές αλλαγές, χωρίς ουσιαστικές προσωπικές παρεκκλίσεις από την πεπατημένη οδό. Άλλωστε, αυτή είναι που επιφυλάσσει τις λιγότερες εκπλήξεις, εμπεριέχει μικρότερο ρίσκο και απαιτεί μικρότερη προσπάθεια.

Σε ό,τι έχει σχέση με την επιχειρηματική κοινότητα, παρά το ότι όσοι την αποτελούν ορκίζονται στην καινοτομία και εξυμνούν τους πρωτοπόρους, νιώθει στην πλειονότητά της πιο άνετα με μια συντηρητική προσέγγιση των πραγμάτων. Καταξιωμένοι επιχειρηματίες κι όσοι κινούνται περί αυτών, κλείνουν ο ένας στον άλλο το μάτι και τοποθετούνται χωρίς δυσκολία απέναντι σε κάθε πραγματικά νέα ιδέα, κυρίως εάν δεν μπορούν να διαβλέψουν τη δυνητική της οικονομική εκμετάλλευση. Με τις μεταξύ τους διασυνδέσεις και τις επί πολλά χρόνια καλλιεργημένες προσβάσεις σε κυρίαρχους θεσμούς, αναχαιτίζουν κάθε τι που θα μπορούσε να αμφισβητήσει τις επιλογές τους.

Στα πρώτα χρόνια της κρίσης, σημειώθηκε πρόσκαιρη υποχώρηση των συντηρητικών απόψεων, αφού δεν μπορούσαν να προβληθούν πλέον ως μέρος της λύσης του προβλήματος. Τελευταία όμως, ιδέες και πρόσωπα του παρελθόντος, που συνέβαλαν στη δραματική τροπή που πήρε η οικονομία της χώρας, επιστρέφουν στο προσκήνιο, σταδιακά, αλλά σταθερά.

Πρώην υπουργοί, γραμματείς, πρόεδροι, ακόμη και πρωθυπουργοί, με ρόλο που σε έναν μεγάλο βαθμό η κοινωνία έχει αναγνωρίσει ως καθοριστικό στη δημιουργία και την εκδήλωση -με τόσο μεγάλη ένταση- της κρίσης, αποτελώντας μέρος των επιχειρηματικών, ακαδημαϊκών ή πολιτικών κύκλων, επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο ως «σοφοί» πρωταγωνιστές της διαχείρισης μιας ενδεχόμενης οικονομικής ανάκαμψης.

Εκμεταλλευόμενοι σχέσεις που έχουν καλλιεργηθεί για δεκαετίες, οι κάθε λογής «πρώην» προβάλλονται ως πρόσωπα που η ηλικία τους και η εμπειρία τους –ανεξάρτητα από το πώς την απέκτησαν- μπορεί να τους κατατάξει μεταξύ των «φωστήρων» της χώρας. Από μόνα τους όμως τα χαρακτηριστικά της… παλαιότητας και της εμπειρίας δεν αρκούν για να σβηστεί από τη συλλογική μνήμη η ιστορία τους, ούτε μπορούν να λειτουργήσουν ως υπόβαθρο για τη στήριξη των νέων ιδεών και πρακτικών, τις οποίες υποτίθεται όλοι χειροκροτούν.

Βέβαια, κάποιοι κοιτάζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και επιλέγουν να δουν αυτό που τους βολεύει. Η ψευδαίσθηση ενισχύεται από εκείνους που τους χρειάζονται για να στηρίξουν τη δική τους επιβίωση και καριέρα. Έτσι, ο καθρέφτης δεν τους επιστρέφει την εικόνα που έχουν γι΄ αυτούς οι πολίτες ή οι πελάτες τους, αλλά το είδωλο που σχηματίζουν υπομονετικά όσοι πιστεύουν πως μπορούν να επωφεληθούν από τη μικρή έστω λάμψη –και ισχύ – που δεν έχει σβήσει ακόμη ο χρόνος.

Το χειρότερο είναι πως αυτή η αλληλεξάρτηση και η προβολή ξεπερασμένων αρχών και πρακτικών υιοθετείται ως υπόδειγμα και από ηλικιακά νέους επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, πολιτικούς, αφήνοντας για άλλη μια φορά στο περιθώριο τις ιδέες που μπορούν να εμπνεύσουν τους νεώτερους και να δημιουργήσουν το πλαίσιο εντός του οποίου η χώρα θα μπορέσει να αξιοποιήσει τα πιο ωραία στοιχεία της.

Πολλές οι εκδηλώσεις για την καινοτομία, πολλοί οι φορείς, ανεξάρτητοι ή μέρος της δραστηριότητας επιχειρηματικών και κρατικών οργανισμών, πολλές οι προτάσεις για εμπορική εκμετάλλευση νέων ιδεών, προϊόντων και δομών. Εάν, όμως, δεν υπάρξει χώρος ανάπτυξης για πραγματικά νέες ιδέες, θα επιστρέφουμε πάντα σε Πρωτοχρονιές με ανεκπλήρωτες ευχές και υποσχέσεις προηγούμενων ετών.

Όμως, επειδή η εξέλιξη δεν σταματά, απλώς αναγκάζεται να υπερπηδά εμπόδια, επαναπροσδιορίζοντας κάθε φορά τη διαδρομή της, όσο κι αν οι παλιές παρέες κλείνουν μεταξύ τους το μάτι, το νέο και οι πραγματικά ξεχωριστοί άνθρωποι θα αναδεικνύονται πάντοτε, σε κάθε στιγμή του χρόνου. Και θα κάνουν εν μέρει τις ευχές πραγματικότητα.