Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού του δικτύου πωλήσεων της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες, το οποίο εξαγόρασε πρόσφατα η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία έχει ήδη αρχίσει να ανακαινίζει τα πρώτα εξαγορασθέντα σούπερ μάρκετ, αναρτώντας συγχρόνως τις ταμπέλες με την επωνυμία της σε αυτά.

Σε προτεραιότητα έχουν μπει τα εταιρικά καταστήματα, καθότι οι διαδικασίες στην περίπτωσή τους εξελίσσονται ταχύτερα. Έπονται οι σχετικές προσαρμογές στα σούπερ μάρκετ που λειτουργούν υπό καθεστώς franchise. Η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τους συνεργαζόμενους επιχειρηματίες για το πλαίσιο που θα εφαρμοστεί, όπως επίσης και για το καθεστώς της συνεργασίας που θα αναπτύξουν, εντάσσοντας τα καταστήματά τους στο δυναμικό της Κρητικός.

Στο μεταξύ, η διοίκηση της εταιρείας, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, πέρασε άμεσα στην ανάπτυξη του δικτύου δικαιόχρησης, έχοντας ήδη συνάψει πολύ γρήγορα τις δέκα πρώτες νέες συνεργασίες με ενδιαφερόμενες εταιρείες, για τη λειτουργία ισάριθμων καταστημάτων.

Στο πλαίσιο των προσαρμογών που υλοποιεί η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός για το franchise, εντάσσεται επίσης η κατάργηση του σήματος Ήλιος και η απορρόφηση του από τα τρία άλλα συνεργαζόμενα δίκτυα, ειδικότερα τα δίκτυα Ελληνικά Market, Πρόοδος και Αριάδνη. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός εξαγόρασε τα 52 εταιρικά καταστήματα της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες, εξασφαλίζοντας επίσης τη διαχείριση των εμπορικών σημάτων Ελληνικά Μάρκετ, Πρόοδος Μάρκετ, Ήλιος Μάρκετ και Γρήγορα, που από κοινού λειτουργούν ένα δίκτυο περίπου τριακοσίων καταστημάτων.

Πέραν των προαναφερόμενων η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός προσαρμόζει το κωδικολόγιο προϊόντων που διατίθενται από το δίκτυο της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες, ώστε σταδιακά να εφαρμοστούν πλήρως τα συμφωνηθέντα που έχει συνάψει η μητρική εταιρεία με τους προμηθευτές της. Στο πλαίσιο αυτό, κάποιοι εκ των προμηθευτών με τους οποίους συνεργάζονται οι Ελληνικά Market αποκλείστηκαν, ενώ προστέθηκαν νέοι που συνεργάζονται με την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός. Επίσης διακόπηκε η διακίνηση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας του ΕΛΟΜΑΣ, όπου άνηκε η Ελληνικά Market πριν την εξαγορά της. Παράλληλα, στα ράφια των καταστημάτων της εξαγορασθείσας εταιρείας τοποθετήθηκαν όλα τα προϊόντα των ιδιωτικών σημάτων της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός. Αρχικά πέρασαν σχεδόν αυτόματα στο εταιρικό δίκτυο της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες και σε δεύτερο χρόνο άρχισαν να τοποθετούνται και στα καταστήματα franchise.

Αναδιάρθρωση υποδομών logistics
Στο μεταξύ, η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός έχει δρομολογήσει την αναδιάρθρωση των αποθηκευτικών της εγκαταστάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ενοποίησε την αποθήκη του Μελισσοχωρίου με εκείνη της Ιωνίας, κλείνοντας την πρώτη αποθήκη. Εν ευθέτω χρόνο σχεδιάζει να μεταφέρει όλες τις αποθηκευτικές της εγκαταστάσεις σε χώρο συνολικής έκτασης 13.000τμ, που λειτουργεί συνεργαζόμενη με την εταιρεία logistics Sugal. Η εν λόγω μεταφορά έχει προγραμματιστεί, όπως λένε οι πληροφορίες του «σελφ σέρβις», τον τρέχοντα μήνα. Επίσης πρόκειται να καταργηθεί η αποθήκη που λειτουργεί στην Καστοριά, την οποία απέκτησε η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός από την εξαγορά της Γρηγοριάδης. Μέσω της μεγάλης αποθηκευτικής εγκατάστασης που βρίσκεται στη Σίνδο, η αλυσίδα θα υποστηρίξει την τροφοδοσία όλων των καταστημάτων της –χονδρικής, λιανικής και franchise– στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα.

Σημειώνουμε ότι η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός εξακολουθεί να διατηρεί έντονα ζωντανό το ενδιαφέρον της για νέες εξαγορές, έχοντας στραμμένη την προσοχή της κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η διοίκησή της θεωρεί ότι υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια επέκτασης του δικτύου της, αλλά και περισσότερες ευκαιρίες για ανάλογες συμφωνίες.