Υψηλό ρυθμό ανάπτυξης των πωλήσεών της εξακολουθεί να εμφανίζει η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός ως αποτέλεσμα αφενός συνδυασμένων ενεργειών της στην επενδυτική και την εμπορική της πολιτική και αφετέρου της επιμονής της να επεκτείνεται γρήγορα η δράση της, μέσω της εξαγοράς τοπικών αλυσίδων. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, ο τζίρος της το 2023 υπερέβη ως σύνολο τα 700 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 40% έναντι του 2022, οπότε είχε διαμορφωθεί στα 497,6 εκατ. ευρώ.

Φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης του τζίρου της εκτιμάται ότι θα κυμανθεί περί το 14%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό, και η αξία των εσόδων της αλυσίδας θα πλησιάσει τα 800 εκατ. ευρώ, ενώ το μερίδιό της στην αγορά του κλάδου θα αυξηθεί αξιοσημείωτα ακόμη μια χρονιά.

Η πρόβλεψη σχετικά με τη δυναμική της ανάπτυξής της φέτος αποδίδεται στην ωρίμανση των τοπικών δικτύων του κλάδου, που εξαγόρασε τα τελευταία χρόνια η εταιρεία, στα νέα καταστήματά της, εταιρικά και franchise, και στον διαρκή εμπλουτισμό, με νέους κωδικούς, της ποικιλίας των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας που διαθέτει.
Υπενθυμίζουμε ότι η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός έχει συνολικά 875 καταστήματα, εκ των οποίων τα 392 καταστήματα δραστηριοποιούνται με το εμπορικό σήμα Κρητικός. Τα 353 από αυτά είναι εταιρικά και τα 39 franchise. Επιπλέον η εταιρεία εξυπηρετεί ως συνεργαζόμενα μέλη της τα 148 καταστήματα της CRM Αριάδνη, 135 του δικτύου άλλοτε Ελληνικά Μάρκετ και, αντίστοιχα, 158 του δικτύου Πρόοδος και 42 του δικτύου Ήλιος. Συνολικά τα συνεργαζόμενα σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία που εξυπηρετεί η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός ανέρχονται στα 483.

Επενδύσεις 14 εκατ. ευρώ φέτος
Φέτος η εταιρεία προγραμματίζει την εγκαινίαση της λειτουργίας 24 νέων καταστημάτων, εκ των οποίων τα 14 θα είναι εταιρικά και τα 10 θα λειτουργήσουν υπό καθεστώς franchise. Στόχος της είναι, μέσω αυτών, να καλύψει γεωγραφικές περιοχές της χώρας, όπου είτε δεν έχει παρουσία είτε η παρουσία της είναι περιορισμένη. Σημειώνουμε ότι η διοίκηση της εταιρείας είναι «ανοιχτή» σε πιθανές νέες εξαγορές κλαδικών επιχειρήσεων, εφόσον ανταποκρίνονται στον στρατηγικό σχεδιασμό της, εμμένοντας στην πολιτική της επιθετικής επέκτασης, με την οποία έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις της, το πλάνο της φέτος προβλέπει τη διάθεση 5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων σούπερ μάρκετ, 3 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση και τις βελτιώσεις υφισταμένων καταστημάτων της και ακόμα 6 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία νέων αποθηκών και την απόκτηση του απαιτούμενου εξοπλισμού.

Η εταιρεία διαθέτει περί τους χίλιους κωδικούς προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, δίδοντας έμφαση στην περαιτέρω διεύρυνση του κωδικολογίου τους με νέα είδη, κυρίως προϊόντων αυθόρμητης ζήτησης, αλλά και με άλλα βασικά καταναλωτικά είδη. Επιπρόσθετα επιδιώκει την ενσωμάτωση στο μίγμα των ραφιών της νέων προϊόντων, που ανήκουν σε προϊοντικές κατηγορίες και υποκατηγορίες, που έλκουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών διαφορετικών δημογραφικών groups. Παράλληλα, υποστηρίζοντας την τοπική ελληνική παραγωγή τροφίμων ανά περιοχή, εμπλουτίζει την εταιρική σειρά προϊόντων ποιότητας «Θησαυροί της Ελλάδας». Τον τελευταίο χρόνο το μερίδιο συμμετοχής των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στον τζίρο της εταιρείας αυξάνει διαρκώς. Όπως εξηγούν στελέχη της, «τα επόμενα χρόνια η στρατηγική προσέγγιση της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός θα στηρίζεται στην αξιοπιστία και την υψηλή ποιότητα του προσφερόμενου μίγματος προϊόντων ιδιωτικού σήματος, με τη συνεχή βελτίωση και της αισθητικής τους, προκειμένου οι πελάτες μας να έχουν μια συνολική ικανοποίηση από τις αγοραστικές τους επιλογές».