Στην επιθετική πολιτική της επέκτασης δικτύου μέσω εξαγοράς τοπικών εταιρειών του κλάδου, αλλά και γενναίων επενδύσεων στην ίδρυση νέων καταστημάτων εμμένει η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, η οποία πρόσφατα έθεσε υπό τον έλεγχό της την αλυσίδα ΜΑΚΟ, δυναμικού δέκα καταστημάτων στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά εξαγορά της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός σε διάστημα τριών ετών.

Προηγήθηκαν οι εξαγορές των τοπικών αλυσίδων Γρηγοριάδης, Μέριμνα και CRM Αριάδνη. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η εταιρεία μόνο πέρυσι εγκαινίασε 30 νέα σούπερ μάρκετ –εταιρικά και franchise– και συνολικά 70 στην τριετία που προηγήθηκε.

Πλέον το δίκτυό της αριθμεί 210 καταστήματα, εταιρικά και franchise, επωνυμίας ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός και ακόμη 98, τα οποία η εταιρεία υποστηρίζει στον τομέα της τροφοδοσίας (χονδρική) –πρόκειται για το δίκτυο καταστημάτων της CRM Αριάδνη στην Κρήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσα από τα καταστήματα της κρητικής αλυσίδας είναι εταιρικά, δηλαδή ένας μικρός αριθμός επί του συνόλου τους, σταδιακά θα μετονομαστούν σε ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός. Ήδη τα δύο ή τρία εξ αυτών μάθαμε ότι πρόκειται να αλλάξουν επωνυμία και μοντέλο οργάνωσης το αργότερο έως το τέλος του Μαρτίου. Κατά τις ίδιες πηγές η διοίκηση της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός προτίθεται να διαπραγματευθεί τη μετονομασία και ορισμένων μη εταιρικών καταστημάτων της CRM Αριάδνη, βάσει συμβάσεων δικαιόχρησης. Εξάλλου, εντός του πρώτου τριμήνου του έτους θα ολοκληρωθεί η αναδιοργάνωση και η αλλαγή της επωνυμίας των καταστημάτων ΜΑΚΟ.

Ο σχεδιασμός της εταιρείας φέτος προβλέπει την περαιτέρω επέκταση του δικτύου της με ακόμη δέκα νέα σούπερ μάρκετ. Τα στελέχη της, μάλιστα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας εξαγοράς, δεδομένου ότι η διοίκηση της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός δεν κρύβει το ενδιαφέρον της για νέες σχετικές ευκαιρίες, σε τοπικό πάντα επίπεδο. Πάντως, δηλώνουν ότι η εταιρεία δεν έχει λόγους να προχωρά βεβιασμένα σε εξαγορές κι ότι, στο πλαίσιο αυτό, οι ήδη πραγματοποιημένες συμφωνίες της αποδεικνύονται απόλυτα συμβατές με τη διάρθρωση του δικτύου της και τη γενικότερη στρατηγική του ομίλου. Πριν το τέλος του 2018, εξάλλου, ολοκληρώθηκε η απορρόφηση της αλυσίδας Γρηγοριάδης από την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός. Αφορούσε τα 28 από τα 34 καταστήματα της βορειοελλαδικής εταιρείας, καθώς τα 6 από αυτά, βάσει της αρχικής συμφωνίας, παρέμειναν στους μετόχους της Γρηγοριάδης, προκειμένου να λειτουργήσουν υπό νέο εμπορικό σήμα.

Εντυπωσιακή εικόνα λόγω εξαγορών
Ως προς την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών του ομίλου η διοίκησή του κρίνει ότι το 2018 ήταν μια ιδιαίτερα θετική χρονιά, δεδομένου ότι αυξήθηκαν και ο εταιρικός τζίρος, λόγω των εξαγορών και των λοιπών επενδύσεων στην ανάπτυξη του δικτύου του ομίλου, και το ενοποιημένο καθαρό αποτέλεσμα παρά την αύξηση του κόστους που επέφεραν οι εξαγορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, το 2018 έκλεισε γι’ αυτήν με αυξημένο κύκλο εργασιών στα 310 εκατ. ευρώ έναντι 230 εκατ. ευρώ το 2017. Προφανώς η σχετική μεταβολή είναι αποτέλεσμα των εξαγορών, που έδωσαν στην ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός μια εικόνα πολύ διαφορετική από τις περισσότερες εταιρείες του κλάδου, τα στοιχεία πωλήσεων των οποίων διαμορφώθηκαν υπό την πίεση του ανταγωνισμού και την αλλαγή στους συσχετισμούς των μεριδίων αγοράς, που επέφερε η «ολική επαναφορά» του δικτύου άλλοτε της Μαρινόπουλος υπό την ΕΥΣ. Το 2018 η καθαρή ενοποιημένη κερδοφορία της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός ενισχύθηκε στα 2,880 εκατ. ευρώ έναντι 2,180 ευρώ ένα χρόνο πριν. Ο στόχος της φέτος είναι να αυξήσει τα έσοδά της περίπου κατά 10%.