Με ένα δίκτυο πωλήσεων το οποίο στα τέλη της φετινής χρονιάς θα περιλαμβάνει 299 καταστήματα (293 σήμερα), με παρουσία σε είκοσι νομούς της χώρας και με τζίρο, ο οποίος, όπως εκτιμάται, θα φθάσει φέτος τα 326 εκατ. ευρώ, η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός ξεδιπλώνει τις φιλοδοξίες της, έχοντας πραγματοποιήσει με επιτυχία μέσα σε διάστημα περίπου 17 μηνών τρεις εξαγορές.

H πλέον πρόσφατη εξαγορά της αλυσίδας ανακοινώθηκε μεσούντος του καλοκαιριού. Αφορούσε στα σούπερ μάρκετ Μέριμνα, δικτύου 11 καταστημάτων στην Αττική, τζίρου 13,73 εκατ. ευρώ και προσωπικού 155 εργαζομένων. Το δίκτυο της εξαγορασθείσας εκτείνεται στις περιοχές Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Άνω Γλυφάδας, Ηλιούπολης, Νέας Σμύρνης, Καλλιθέας, Περιστερίου και Ταύρου. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το Φεβρουάριο η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός εξαγόρασε τη Γρηγοριάδης και τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς προέβη στην εξαγορά της CRM Αριάδνη στην Κρήτη.

Η ταχύτατη ανάπτυξη του δικτύου που επιδιώκει η εταιρεία αποτυπώνεται στα βασικά μεγέθη της. Συγκεκριμένα ο τζίρος της διαμορφώθηκε το 2016 στα 179,6 εκατ. ευρώ (εταιρικός), το 2017 αυξήθηκε στα 229,8 εκατ. ευρώ, φέτος, όπως προβλέπεται, θα αυξηθεί στα 326 εκατ. ευρώ (με την πλήρη ενοποίηση των μεγεθών της Γρηγοριάδης και της CRM Αριάδνη και τη μερική ενοποίηση της Μέριμνα), ενώ το 2019 προϋπολογίζεται ότι η αξία του θα φθάσει τα 360 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018 έκλεισε για την αλυσίδα με ρυθμό αύξησης των πωλήσεών της 16%.

Εμμονή στην επιθετική επέκταση
Η διοίκηση της εταιρείας αφήνει να εννοηθεί ότι θα εμμείνει στην πολιτική των εξαγορών, εφόσον πετυχαίνει έτσι ταχύτερη ανάπτυξη των βασικών οικονομικών μεγεθών της και γεωγραφική επέκταση του δικτύου της, διατηρώντας σε υγιή βάση τα αποτελέσματά της. Παράλληλα προς τις εξαγορές η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός συνεχίζει τις επενδύσεις της στην οργάνωση και λειτουργία νέων ίδιων καταστημάτων. Ο φετινός σχεδιασμός της προέβλεπε περί τις 20 εγκαινιάσεις νέων μονάδων, εκ των οποίων οι 14 ήδη έχουν γίνει. Πέρυσι το δίκτυό της επεκτάθηκε με συνολικά 30 νέα σούπερ μάρκετ. Σημειώνεται ότι στις 31 Δεκεμβρίου του 2017 η αλυσίδα διέθετε δίκτυο 282 σούπερ μάρκετ, εκ των οποίων τα 182 λειτουργούσαν με το σήμα ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός και τα υπόλοιπα 100 με τις εμπορικές επωνυμίες των συνεργαζόμενων λιανοπωλητών με τη CRM Αριάδνη.

Σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της εταιρείας έχουν τα καταστήματα που λειτουργούν υπό καθεστώς franchise, εφαρμόζοντας το μοντέλο των Κρητικός Top, με το οποίο η αλυσίδα αναπτύσσεται κυρίως σε αστικές περιοχές, εστιάζοντας στη γρήγορη εξυπηρέτηση του καταναλωτή, σε μια μερικώς διαφοροποιημένη γκάμα προϊόντων και στις χαμηλές τιμές πώλησης.

Βάσει όσων προκύπτουν από τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές της καταστάσεις της εταιρείας, το 2017 έκλεισε γι’ αυτή με τζίρο 217,3 εκατ. ευρώ από 179,6 εκατ. ευρώ το 2016 και με ενοποιημένα έσοδα της τάξεως των 229,8 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα έσοδά της το 2017 είναι μερικώς ενοποιημένα με τα έσοδα της CRM Αριάδνη. Κατά την περυσινή χρήση το καθαρό προ φόρων αποτέλεσμά της ανήλθε σε 2,1 εκατ. ευρώ από 1,86 εκατ. ευρώ το 2016 και τα ενοποιημένα της κέρδη ανήλθαν το 2017 σε 2,19 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, ο αριθμός τους φθάνει περίπου τα 1.000 και οι πωλήσεις τους αντιστοιχούν στο 14% του συνολικού ετήσιου τζίρου της. Στις προθέσεις της διοίκησής της είναι η ενοποίηση όλων των σχετικών σειρών, που ανέρχονται σε είκοσι, υπό ένα brand επωνυμίας «Επιλογή μου».