Το έβδομο μέλος της Ένωσης Σούπερ-Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ) αποτελεί η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, καθώς το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΕ έκανε αποδεκτή την αίτηση ένταξης της αλυσίδας στην ένωση ως τακτικό μέλος. Υπενθυμίζεται ότι τα ιδρυτικά μέλη της ΕΣΕ ήταν οι: ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης, Σκλαβενίτης, Lidl Ελλάς, Metro ΑΕΒΕ (My market), Πέντε ΑΕ (Γαλαξίας). Όσο για το ενδεχόμενο μετά την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός να προστεθούν και άλλες αλυσίδες στο δυναμικό της ΕΣΕ, αυτό θα πρέπει να θεωρείται αρκετά πιθανό, με εταιρείες όπως οι Market In και Bazaar να είναι μεταξύ των πιθανών υποψηφίων.

Όμως η στόχευση της ΕΣΕ δεν περιορίζεται στις μεγάλες αλυσίδες, αλλά επεκτείνεται και σε μικρότερες, μην αποκλείοντας και μεμονωμένα μέλη του ΕΛΟΜΑΣ, εφόσον το επιθυμούν. «Φιλοδοξία μας είναι γενικά να μπουν και πολύ μικροί, όσο ευρύτερη κάλυψη του κλάδου έχουμε, τόσο το καλύτερο», είχε αναφέρει πρόσφατα ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος της ΕΣΕ, Αριστοτέλης Παντελιάδης, φανερώνοντας τις προθέσεις της ένωσης.

Όσο για τα επόμενα βήματα της ΕΣΕ, αυτά αναμένεται να ξεδιπλωθούν σε συνέντευξη Τύπου που αναμένεται ότι θα διοργανώσει η ένωση εντός του Σεπτεμβρίου.

Αντιμέτωπη με πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός
Σημειώνεται ότι η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός παρουσιάζει ταχεία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και σήμερα λειτουργεί 450 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και απασχολεί περισσότερους από 3.500 εργαζομένους, μετά και την εξαγορά της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες (ΣΥΝΠΑ). Μία εξαγορά που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού τον Δεκέμβριο του 2022, όμως τώρα μπαίνει και πάλι στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όχι για ουσιαστικούς, αλλά για τυπικούς λόγους.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η επιτροπή, στις 13 Ιουλίου θα συνεδριάσει σε τμήμα ώστε να εξετάσει το κατά πόσον η υποβολή της γνωστοποίησης της εξαγοράς από την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός είχε γίνει εκπρόθεσμα, με την έκθεση του αρμόδιου εισηγητή να είναι υπέρ της επιβολής προστίμου στην ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός. Σημειώνεται ότι, εφόσον αποφασιστεί η επιβολή προστίμου, σύμφωνα με τη νομοθεσία, αυτό θα είναι ύψους τουλάχιστον 30.000 ευρώ, όμως μπορεί να φτάσει έως και το 10% του κύκλου εργασιών, καθώς κατά την επιμέτρηση του προστίμου λαμβάνεται μεταξύ άλλων υπ’όψιν η οικονομική ισχύς των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στη συγκέντρωση.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter