Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός τις επενδύσεις της στην επέκταση του δικτύου της με νέα καταστήματα. Παράλληλα, ολοκληρώνει όλες τις αναγκαίες μετατροπές στα τοπικά δίκτυα, που έχει θέσει υπό τον έλεγχό της. Ήδη φέτος έχει εγκαινιάσει συνολικά 25 νέες εμπορικές μονάδες, επεκτείνοντας την παρουσία της σε είκοσι νομούς της χώρας.

Σήμερα η εταιρεία έχει υπό τον έλεγχό της 192 σούπερ μάρκετ, τα οποία λειτουργούν με το εμπορικό σήμα ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, και ακόμη τα 98 καταστήματα της CRM Αριάδνη, της οποίας η αλυσίδα κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου. Η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός θα επιμείνει επενδυτικά στη δημιουργία νέων σούπερ μάρκετ –πέραν της Αθήνας– στη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο, ενώ εντός του Δεκεμβρίου είχε προγραμματίσει την εγκαινίαση της λειτουργίας δύο νέων σούπερ μάρκετ, ενός στην Κόρινθο κι ενός στην Αλεξανδρούπολη. Στις άμεσες προτεραιότητές της είναι, επίσης, η δημιουργία εμπορικών μονάδων στη Λάρισα, το Άργος και το Αίγιο. Σημειώνουμε ότι η εταιρεία επεκτείνει το δίκτυό της και μέσω του συστήματος franchise, επωνυμίας Κρητικός Top Μarket. Στο μεταξύ, στη παρούσα περίοδο ολοκληρώνονται οι ανακαινίσεις των 11 καταστημάτων της αλυσίδας Μέριμνα, που εξαγόρασε η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, ενισχύοντας το τζίρο της κατά 13,73 εκατ. ευρώ και αυξάνοντας το προσωπικό της κατά 155 εργαζόμενους. Οι παρεμβάσεις στους χώρους πώλησης των εν λόγω καταστημάτων, όπως και στις προσόψεις τους, είναι ριζικές, ώστε να ανταποκρίνονται ολοκληρωμένα στις προδιαγραφές οργάνωσης και λειτουργίας των καταστημάτων του μητρικού δικτύου. Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2017 η εταιρεία εξαγόρασε τη βορειοελλαδική αλυσίδα Γρηγοριάδης και τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς προέβη στην εξαγορά της CRM Αριάδνη στην Κρήτη.

Στόχος τα 320 σούπερ μάρκετ
Η απόδοση των προαναφερόμενων ενεργειών επέκτασης του δικτύου της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός (εξαγορές και δημιουργία νέων καταστημάτων) δίνουν φέτος μεγάλη ώθηση στο τζίρο της, ο οποίος, όπως εκτιμάται από τη διοίκησή της, θα ανέλθει περίπου στα 320 εκατ. ευρώ έναντι 217,3 εκατ. ευρώ το 2017. Στα έσοδα της χρονιάς υπολογίζεται η ενοποίηση των Γρηγοριάδης και CRM Αριάδνη, όπως και η μερική ενοποίηση της Μέριμνα. Εκ μέρους της εταιρείας σημειώνεται, μάλιστα, ότι παρά τις πιέσεις που ασκούνται γενικότερα στην οργανωμένη λιανική, κυρίως λόγω της ανακατανομής μεριδίων στην αγορά του κλάδου από την αναδραστηριοποίηση υπό την ΕΥΣ του άλλοτε δικτύου Μαρινόπουλος, οι πωλήσεις της αναπτύσσονται σε επίπεδα υψηλότερα των στόχων της διοίκησής της κατά τρεις έως τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες. Σημειώνουμε σχετικά ότι η αλυσίδα την τελευταία τριετία αναπτύσσει με ρυθμό εντονότατο τα μεγέθη της. Ενώ το 2016 ο κύκλος εργασιών της ήταν 179,6 εκατ. ευρώ, φέτος, όπως ήδη αναφέραμε, υπολογίζεται θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη σχετικά πρόσφατη λειτουργία του e-shop της εταιρείας, στελέχη της αναφέρουν ότι οι πωλήσεις του κινούνται εντός στόχων, εκφραζόμενα με αισιοδοξία για την εξέλιξη του εγχειρήματος. Όπως επισημαίνουν, στην τόνωση της ζήτησης θα συμβάλλει και η χρήση ειδικής πλατφόρμας, μέσω κινητών τηλεφώνων (πολύ πρόσφατα η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός έθεσε σε λειτουργία το σχετικό περιβάλλον), δίνοντας τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους καταναλωτές, είτε τα κινητά τους τηλέφωνα βασίζονται σε πρόγραμμα android είτε σε IOS.